27 септември – факти, рожденици и празници

27 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

27 септември – факти, рожденици и празници

На 27 септември отбелязваме 270-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 95 дни до края на годината.

27 септември православната църква почита Свети мъченик Калистрат

На 27 септември православната църква почита Свети мъченик Калистрат и неговата дружина, както и Светите апостоли от 70-те Марк и Аристарх. Свети Калистрат, който бил римски военачалник, приел християнството и заедно с жена си и четирима сина, пострадал за вярата. Те са мъченици, които заплатили с живота си за своята верност към Христос. Светите апостоли Марк и Аристарх, избрани от Исус Христос, проповядвали Евангелието и разпространявали християнството. Марк е известен и като автор на Евангелието по Марк, а Аристарх бил близък сподвижник на апостол Павел. Те също пострадали за вярата и се почитат от християните за своите усилия и мъченическа смърт.

27 септември се отбелязва Световният ден на туризма

27 септември – факти, рожденици и празници
27 септември – факти рожденици и празници

На 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма, обявен от Световната туристическа организация през 1979 година. Целта е да се повиши осведомеността за значението на туризма за икономическото развитие, културното разбирателство и социалния напредък. Всяка година темата е различна и включва инициативи за популяризиране на устойчиво и отговорно пътуване.

На 27 септември празнуващите своя рожден ден са:

27 септември – факти, рожденици и празници
27 септември – факти рожденици и празници

Иво Аръков е български актьор, роден на 27 септември 1988 година. Той е известен с участието си в различни театрални и телевизионни продукции. Иво е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където е придобил образованието си в сферата на актьорството. Освен театралната си кариера, той е участвал и в популярни телевизионни сериали и филми, които са спечелили широка популярност сред българската публика. Иво Аръков е известен със своя талант и чар, които го правят един от предпочитаните млади актьори в България.

Боряна Пунчева е българска актриса и режисьор, родена на 27 септември 1956 година. Тя е завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и е известна с многобройните си роли в театрални постановки и телевизионни сериали. Пунчева е призната за своя професионализъм и е работила в различни театри в България, като също така е реализирала успешни режисьорски проекти.

Здравко Здравков е бивш главен архитект на София, роден на 27 септември 1972 година. Той е завършил архитектура и е работил по важни проекти за развитието на столицата, включително обновяване на публични пространства и устойчиво градско развитие.

Проф. Иван Станков е български политик и бивш депутат, роден на 27 септември 1948 година. Той е завършил висше образование в областта на икономиката и е преподавател по икономически дисциплини. Станков е бил активен участник в българския парламент и е заемал важни политически постове. Известен е със своите експертни познания и принос в разработването на икономически политики в България.

Саша Безуханова е българска бизнес дама и общественик, родена на 27 септември 1962 година. Тя е председател на Българския център на жените в технологиите, организация, която цели да насърчава и подкрепя жените в технологичната индустрия. Безуханова има значителен опит в областта на информационните технологии и е известна със своята ангажираност към равноправието на половете и иновациите в бизнеса. Тя активно работи за увеличаване на участието на жените в технологичните сектори и за създаване на мрежи за професионално развитие.

Свилен Блажев е български художник, роден на 27 септември 1953 година. Той е известен със своето творчество в областта на живописта и графиката, като е реализирал множество самостоятелни изложби както в България, така и в чужбина. Стилът на Блажев се характеризира с ярки цветове и експериментални техники, които предават дълбоки емоции и впечатления. Той е активен участник в културния живот на страната и е получил признание за своя принос към съвременното изкуство.

Албена Александрова е български дизайнер, родена на 27 септември. Тя е известна със своите иновации в модния и интериорния дизайн, като е реализирала множество проекти в България и зад граница. Александрова комбинира съвременни тенденции с традиционни елементи, което ѝ позволява да създава уникални и естетически привлекателни произведения. Тя активно участва в различни дизайнерски инициативи и конкурси, и е призната за своя принос към развитието на дизайна в България.

Спас Джевизов е бивш български национал по футбол, роден на 27 септември 1955 година. Той е известен като защитник и е играл в различни български клубове, включително в „Славия“ и „Левски“. Джевизов е част от националния отбор на България и е взел участие в редица важни квалификации и турнири. След края на активната си кариера е работил като треньор и е допринесъл за развитието на футбола в България.

Цветелина Бориславова е български банков и бизнес лидер, родена на 27 септември 1958 година. Тя е председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, където играе важна роля в развитието на финансовите услуги в страната. С богат опит в банковия сектор, Бориславова е известна със своите иновации и управленски умения. Тя активно работи за подобряване на финансовата инфраструктура в България и е ангажирана с проекти, насочени към икономическото развитие и устойчивост.

Аврил Лавин е канадска певица, композитор и актриса, родена на 27 септември 1984 година. Тя стана известна с хитовете „Complicated“ и „Sk8er Boi“ в началото на 2000-те години и е считана за водеща фигура в поп-пънк музиката. Лавин е известна със своя уникален стил и емоционални текстове и е получила множество награди за своите постижения в музикалната индустрия.

Лил Уейн (Lil Wayne) е американски рапър, роден на 27 септември 1982 година. Той е известен със своите уникални стилове на изпълнение и иновационни текстове. С кариера, продължаваща повече от две десетилетия, Лил Уейн е издал множество албуми, включително „Tha Carter“ и „Tha Carter III,“ който спечели награда „Грами“. Той е един от най-влиятелните рапъри на своето поколение и е известен с партньорствата си и влиянието си върху съвременната хип-хоп сцена.

Алфред Бекер е германски писател, роден на 27 септември 1964 година. Той е известен със своите произведения в жанра на художествената литература, като неговите романи и разкази често разглеждат теми като идентичност, социални отношения и човешката природа. Бекер е спечелил признание за своя стил и дълбочина на повествованието, а творчеството му е публикувано в множество литературни издания.

Гуинет Полтроу е американска театрална и филмова актриса, както и певица, родена на 27 септември 1972 година. Тя печели широко признание за ролите си в филми като „Шекспир в любовта,“ за който получи награда Оскар. Полтроу е известна и със своите участия в сериали и театрални постановки. Освен актьорската си кариера, тя е успешен предприемач и основател на лайфстайл бранда Goop. Гуинет Полтроу е уважавана фигура в индустрията, известна със своето творчество и ангажименти в различни социални каузи.

Думитру Прунариу е румънски военен пилот, роден на 27 септември 1952 година, и е единственият гражданин на Румъния, извършил космически полет. През 1981 година той участва в мисията на совалката „Союз 40“, където прекара 7 дни в космоса, провеждайки научни експерименти. Прунариу е известен със своята смелост и професионализъм и е важна фигура в историята на румънската авиация и космонавтика. След космическия си полет той продължава кариерата си като пилот и преподавател.

Клаудио Джентиле е италиански футболен мениджър, роден на 27 септември 1953 година. Той е известен с богатия си опит в управлението на футболни клубове и развитие на играчи. Джентиле е работил с различни отбори в Италия и е специализиран в стратегическото планиране и подобряване на отбранителната игра. Освен това, той е признат за своята способност да мотивира и развива таланти, което го прави важна фигура в италианския футбол.

Мария Шрадер е германска актриса и сценаристка, родена на 27 септември 1965 година. Тя е известна с ролите си в различни филми и телевизионни сериали, както и със своето участие в писането на сценарии. Шрадер печели признание за работата си в киното, включително за филма „Всяка жена“ (2000), който съчетава драма и хумор. Тя е получила множество награди за таланта си и е активна в германската и международната филмова индустрия. Освен актьорството, Шрадер се ангажира с проекти, насочени към социални и културни теми.

Маркус Русенбери е шведски футболист, роден на 27 септември 1982 година. Той е известен като нападател и е играл за различни клубове в Швеция и извън нея. Русенбери е известен със своите технически умения и голова способност, което го прави ценен играч на терена. През кариерата си той е събирал опит в различни лиги и е участвал в множество мачове на високо ниво.

Тамара Тейлър е канадска актриса, родена на 27 септември 1970 година. Тя е известна с ролите си в популярни телевизионни сериали, включително „Bones,“ където играе доктор Камил Лангстон. Тейлър е участвала и в редица филми и други телевизионни продукции, като е получила признание за своя талант и разнообразие в изпълнението на различни роли. Освен актьорството, тя е ангажирана и в различни обществени каузи.

Шон Касиди е американски актьор, певец и продуцент, роден на 27 септември 1958 година. Той става известен през 70-те години на миналия век като поп певец с хитовете си „Da Doo Ron Ron“ и „Hey Deanie.“ Касиди също така играе в телевизионни сериали, включително „The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries.“ Освен музикалната си кариера, той е работил и като продуцент и сценарист, като е допринесъл за развитието на различни телевизионни проекти. Шон Касиди остава влиятелна фигура в шоубизнеса с дългогодишна кариера.

Ървин Уелш е шотландски романист и сценарист, роден на 27 септември 1958 година. Най-известен е с дебютния си роман „Trainspotting“, който разглежда живота на наркоманите в Единбург и е адаптиран във филм. Уелш е известен със своя уникален стил и хумор, а творбите му често разглеждат теми като наркомания и социална несправедливост.

27 септември – факти, рожденици и празници
27 септември – факти рожденици и празници

На 27 септември отбелязваме важни исторически факти, рожденици и празници. Денят е 270-и от годината, а православната църква почита Свети мъченик Калистрат и неговата дружина, както и апостолите Марк и Аристарх. Освен това, на този ден се отбелязва Световният ден на туризма, който акцентира на значението на туризма за икономическото развитие и културното разбирателство. Рождениците са : Иво Аръков, Боряна Пунчева, Здравко Здравков, Проф. Иван Станков, Саша Безуханова, Свилен Блажев, Албена Александрова, Спас Джевизов, Цветелина Бориславова, Аврил Лавин, Лил Уейн, Алфред Бекер, Гуинет Полтроу, Думитру Прунариу, Клаудио Джентиле, Мария Шрадер, Маркус Русенбери, Тамара Тейлър, Шон Касиди, Ървин Уелш и други. Честит празник на всички!

Tagged , , , ,
на горе