27 септември – Световен ден на туризма

27 септември - Световен ден на туризма
Празници

27 септември – Световен ден на туризма

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември, за да се насърчи осведомеността сред международната общност за значението на туризма и неговата социална, културна, политическа и икономическа стойност.

Туризмът може да допринесе за ЦУР: чрез качествено обучение по туризъм, което инвестира в образование и умения; чрез инвестиране в устойчива инфраструктура и ускоряване на зелената трансформация, включително възможности за декарбонизиране на сектора и насърчаване на устойчива на климата инфраструктура; и чрез инвестиране в иновационни технологии и предприемачество, което може да подобри уменията на работната сила в туризма.

Туризмът, често изтъкван заради ролята му в икономическото развитие, също играе важна роля в насърчаването на мира. На глобално ниво, където нациите са взаимосвързани и взаимозависими, туризмът, индустрия, създадена от хора и за хората, се очертава като завладяваща и динамична сила, която се противопоставя на стереотипите и предизвиква предразсъдъците.

Този сектор може да се възприема като олицетворение на междукултурния диалог; позволява среща с „другия“, изучаване на различни култури, слушане на чужди езици, вкусване на екзотични вкусове, свързване с други човешки същества и изграждане на толерантност. По същество това е разширяващо ума образователно и духовно преживяване.

Световният ден на туризма през 2024 г., под надслов „ Туризъм и мир “, иска да подчертае жизненоважната роля на този сектор за насърчаване на мира и разбирателството между нациите и културите и в подкрепа на процесите на помирение.

Каква е историята на Световния ден на туризма?

ден на туризма
27 септември – Световен ден на туризма снимка: freepik

Генералната асамблея на ООН по туризма беше идеята зад Световния ден на туризма през 1980 г. 27 септември беше избран за възпоменателна дата в чест на приемането на Устава на ООН за туризма през 1970 г., което беше важно събитие в историята на международния туризъм. Всяка година за този повод се избира нова нация домакин и нова тема.

Световната организация по туризъм на ООН споменава: „Световният ден на туризма се провежда на 27 септември всяка година от 1980 г. насам. Датата отбелязва годишнината от приемането на устава на организацията през 1970 г.“

Какво е значението на Световния ден на туризма?

ден на туризма
27 септември – Световен ден на туризма снимка: freepik

Световният ден на туризма се отбелязва с цел повишаване на обществената осведоменост за стойността на туризма и неговите ефекти върху глобалната икономика, обществото, културата и околната среда. В допълнение към разглеждането на въпроси като устойчивото пътуване, той подчертава приноса на туризма за икономическото развитие, междукултурния обмен и международното сътрудничество.

За да се гарантира, че туризмът има благоприятен ефект както върху пътуващите, така и върху дестинациите, денят насърчава отговорни туристически практики, които помагат на местните хора, опазват околната среда и съхраняват културното наследство.

ООН споменава: „Туризмът, често изтъкван заради ролята му в икономическото развитие, също играе важна роля в насърчаването на мира. На глобално ниво, където нациите са взаимосвързани и взаимозависими, туризмът, индустрия, създадена от хора и за хората, се очертава като убедителна и динамична сила, която се противопоставя на стереотипите и предизвиква предразсъдъците.

Световен ден на туризма 2024: Тема

ден на туризма
27 септември – Световен ден на туризма снимка: freepik

„Туризъм и мир“ е избрана за тема на Световния ден на туризма през 2024 г. Тази тема подчертава колко важен е туризмът за насърчаване на международната хармония, културно разбирателство и мир.

Туризмът насърчава взаимното уважение и намалява конфликтите, като обединява индивиди от различен произход. Темата също така подчертава как туризмът може да помогне в процесите на изцеление и помирение, тъй като споделените преживявания при пътуване насърчават съпричастност, сътрудничество и комуникация, всички от които в крайна сметка допринасят за световния мир. Тази тема подчертава способността на туризма да обединява хората – не само като двигател на икономиката, но и като сила за мир в едно глобализирано общество.

ООН заявява: „Световният ден на туризма през 2024 г., под темата „Туризъм и мир“, иска да подчертае жизненоважната роля на този сектор в насърчаването на мира и разбирателството между нациите и културите и в подкрепа на процесите на помирение.“

Световен ден на туризма 2024 г.: Страна домакин

ден на туризма
27 септември – Световен ден на туризма снимка: freepik

Световният ден на туризма през 2024 г. ще се проведе в Тбилиси, Грузия, нация, известна с богатото си културно наследство, зашеметяващи пейзажи и топло гостоприемство. Домакинството на това глобално събитие предоставя на Грузия платформа за демонстриране на туристическия й потенциал, като същевременно подчертава темата „Туризъм и мир“.

Грузия е известна със своите спиращи дъха пейзажи, богато културно наследство и дълбоко историческо значение. Сгушена между Европа и Азия, тази малка, но разнообразна страна предлага набор от природни красоти, от извисяващите се върхове на Кавказките планини до живописното крайбрежие на Черно море.

Нейните буйни лозя и живописни долини правят Грузия зашеметяваща дестинация както за любителите на природата, така и за търсачите на приключения. Като една от най-старите християнски нации в света, Грузия има богатство от древна история и култура за изследване.

Той е дом на множество древни църкви, манастири и обекти на ЮНЕСКО за световно наследство, като историческия град Мцхета и манастира Гелати. Посетителите на Грузия често говорят високо за топлото гостоприемство. Страната е известна със своите гостоприемни хора. Столицата на Грузия, Тбилиси, предлага перфектна комбинация от модерност и традиция. Оживената художествена сцена на града, древната архитектура и емблематичните серни бани в Стария град го правят задължителна дестинация.

Исторически разположена по Пътя на коприната, Грузия отдавна е културен и търговски кръстопът, повлиян както от европейските, така и от азиатските традиции. Тази комбинация от история, култура и природна красота прави Грузия уникална и завладяваща дестинация за пътници от цял ​​свят.

Как туризмът трябва да инвестира, за да допринесе за ЦУР?

ден на туризма
27 септември – Световен ден на туризма снимка: freepik

Възможностите за стратегически инвестиции за това тройно измерение са огромни:

За хората чрез инвестиране в образование и умения

Гледайки напред, световната работна сила в туризма ще изисква милиони завършили хотелиерство годишно между сега и 2030 г., а още 800 000 работни места годишно ще изискват специфично професионално обучение. Поради тези причини трябва да инвестираме в хората, тъй като те са в основата на туризма, така че всички, които желаят да бъдат част от сектора, да имат еднакви възможности за достъп до качествено обучение по туризъм, навсякъде по света.

За планетата чрез инвестиране в устойчива инфраструктура и ускоряване на зелената трансформация

Поглеждайки в бъдещето, необходимостта от намаляване на емисиите предоставя инвестиционна възможност от 24,7 трилиона долара в сектора на зелените сгради на градовете с нововъзникващи пазари до 2030 г., в който хотели, курорти и ресторанти възлизат на 1,5 трилиона долара. Освен това туризмът е изправен пред много повече инвестиционни възможности, свързани с нови решения и технологии за декарбонизиране на сектора, както и за осигуряване на устойчива на климата инфраструктура чрез решения за адаптиране.

За просперитет чрез инвестиране в иновации, технологии и предприемачество

Програмите за дигитализация и иновации са стратегически приоритет в подкрепа особено на младите хора и жените, които са от решаващо значение за повишаване на уменията на работната сила в туристическия сектор. Освен това глобалната необходимост от увеличаване на инвестициите в програми, които подкрепят и стимулират предприемачеството и генерират възможности за иновации, е силно необходима в сектора на туризма.

За да успеем, нека превърнем този Световен ден на туризма в призив за действие към международната общност, правителствата, многостранните финансови институции, партньорите за развитие и инвеститорите от частния сектор да се обединят около нова стратегия за инвестиции в туризма.

Дейности за Световния ден на туризма

ден на туризма
27 септември – Световен ден на туризма снимка: freepik

Отнасяйте се към един нормален ден като към ваканция
Днес направете крачка назад от нормалната си рутина и помислете: ако бях на почивка в родния си град, какво щях да правя? Къде би отишъл един турист за деня? Като разгледате собствената си територия през очите на турист, ще подкрепите местния бизнес и може да видите града си от нова перспектива.

Разгласете думата
Ключът към непрекъснатото подобряване на глобалния туризъм е икономическата стабилност и устойчивост. Обучете се за най-добрите начини да видите нова държава, град или село по начини, които създават положително въздействие.

Планирайте пътуване
Ако сте отлагали тази ваканция, използвайте Световния ден на туризма като възможност да направите тези планове. Говорете с приятели и семейство със специални предизвикателства, физически, финансови или и двете; които може да искат да пътуват, но никога не са успели да планират пътуване. Заедно можете да си помагате и да се насърчавате взаимно, следвайки посланието на СТО, че туризмът е за всички.

Защо обичаме Световния ден на туризма?

ден на туризма
27 септември – Световен ден на туризма снимка: freepik

Създава работни места
По целия свят, дори и в най-отдалечените кътчета, туризмът се е превърнал в надежден източник на работни места. Само в САЩ индустрията на пътуванията, туризма и хотелиерството е осигурила 7,6 милиона работни места през 2015 г. Това означава, че един на всеки 18 американци е зает в туризма. Когато се прави отговорно, туризмът може да създаде работни места в райони, където безработицата се е повишила поради неизбежни фактори като автоматизацията.

Големи приходи
През 2015 г. международният туризъм генерира 1,5 трилиона долара приходи от износ. Това може да бъде огромна полза за по-малките, слабо развити общности. Разработването на устойчива туристическа екосистема е от първостепенно значение за гарантиране, че тези приходи се разпределят между общността. Благодарение на работата на Световната търговска организация (СТО) в тези райони се въвеждат интелигентни стратегии за туризъм.

Създава по-добър свят
Разбира се, мястото на поредния изгубен турист в родния ви град може да предизвика лек стон, но реалността е, че пътуването и разглеждането на нови места е добро за нашите умове и добро за нашето общество. Така че, започнете да планирате следващото си пътуване!

Честит Световен ден на туризма !

Tagged , , , ,
на горе