25 септември – факти, рожденици и празници

25 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

25 септември – факти, рожденици и празници

На 25 септември отбелязваме 268-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 97 дни до края на годината.

На 25 септември в православния календар се почитат следните светци:

Преподобна Ефросиния Александрийска е известна светица от V век, която е родена в Александрия. Тя е била единствена дъщеря на благочестиви родители и още от млада възраст имала силно желание да служи на Бога. За да избегне брака, тя се преоблякла като мъж и постъпила в манастир под името Смарагд. Прекарала целия си живот в молитва, смирение и служение на Бога. Чак в края на живота си, когато била на смъртния си одър, тя се разкрила пред баща си, който също приел монашеството.

Преподобният Сергий Радонежки – чудотворец (1314-1392) е един от най-почитаните руски светци и основател на Троице-Сергиевата лавра. Той изиграл значителна роля в духовното обновление на Русия по време на монголо-татарското иго. Сергий бил известен с дарбата си на чудотворство и духовно наставничество, като около него се образували множество последователи, които основали десетки манастири в Русия. Неговата харизма и духовна сила укрепвали руския народ в трудните времена, а Троице-Сергиевата лавра и до днес е важен духовен център.

25 септември град Добрич празнува своя официален празник

На 25 септември град Добрич празнува своя официален празник. Тази дата е свързана с историческо събитие от 1940 г., когато Южна Добруджа е върната на България след Крайовската спогодба. На този ден българската армия влиза в Добрич и регионът е освободен от румънска окупация, продължила 22 години. Това е значим момент за жителите на града, който ежегодно се отбелязва с тържества, концерти и различни културни събития.

25 септември в България се отбелязва Денят на свързочните войски

На 25 септември в България се отбелязва Денят на свързочните войски. Тази дата е избрана в чест на основаването на свързочните части през 1878 г., когато в Българската армия се създават първите телеграфо-пощенски подразделения. Свързочните войски играят ключова роля в осигуряването на комуникация и координация в армията, както в мирно време, така и по време на военни действия. Денят се отбелязва с различни чествания, включително церемонии и военни събития.

25 септември е отбелязван като Международен ден на фармацевтите

25 септември – факти, рожденици и празници
25 септември – факти, рожденици и празници

25 септември е отбелязван като Международен ден на фармацевтите. Тази дата е установена от Международната фармацевтична федерация (FIP) с цел да се подчертае важната роля на фармацевтите в здравеопазването и тяхната работа за подобряване на здравето на хората по целия свят. На този ден се организират различни събития и инициативи, насочени към повишаване на осведомеността за приноса на фармацевтите в общественото здраве, безопасното използване на лекарства и подобряването на качеството на живот.

На 25 септември празнуващите своя рожден ден са:

25 септември – факти, рожденици и празници
25 септември – факти, рожденици и празници

Д-р Ваньо Шарков, роден на 25 септември 1962 г., е български лекар и политик. Той е бивш заместник-министър на здравеопазването и депутат от партията Съюз на демократичните сили (СДС). През своята кариера д-р Шарков се отличава с активното си участие в здравната политика на България, като се стреми да подобри системата на здравеопазването в страната. Той има опит както в законодателната власт, така и в изпълнителната, с фокус върху реформи в здравния сектор.

Здравко Йончев, роден на 25 септември 1938 г. в град Пловдив, е български художник, известен със своето творчество в областта на живописта. През годините той се утвърждава като значима фигура в българското изобразително изкуство, със свой характерен стил и тематичен обхват. Неговите произведения често са вдъхновени от природата и културата на България, като същевременно демонстрират дълбока чувствителност и усет към детайла. Йончев е оставил траен отпечатък в художествените среди и е признат със своя принос към съвременното изкуство.

Иван Папазов, роден на 25 септември 1967 г., е български бизнесмен и изпълнителен директор на „Винпром Пещера“ – едно от водещите предприятия в българската алкохолна индустрия. Под негово ръководство компанията се развива значително, превръщайки се в ключов производител на вина и спиртни напитки както на местния, така и на международния пазар.

Ирена Анастасова, родена на 25 септември 1955 г., е български политик и дългогодишен член на Българската социалистическа партия (БСП). Тя е бивш депутат в Народното събрание от коалицията „БСП за България“, като активно се ангажира с въпроси, свързани с образованието, културата и социалната политика. Анастасова има опит в управлението и като директор на училище, което допринася за нейното разбиране и застъпничество за реформи в образователната система. Тя е уважавана фигура в партийните и политическите среди, известна със своите социални и граждански позиции.

Калинка Згурова, родена на 25 септември 1945 г., е известна българска народна певица, специализирала се в изпълнението на тракийски народни песни. Тя е широко призната за своя принос към българския фолклор. Згурова притежава уникален глас и е носителка на множество отличия за своята музикална дейност, макар твърдението, че е носителка на „Грами“, да не е документално потвърдено. Тя е една от ключовите фигури в популяризирането на българската народна музика както в България, така и на международната сцена.

Кольо Колев, роден на 25 септември 1956 г., е български социолог и директор на агенция за социологически изследвания „Медиана“. Той е известен със своята работа в сферата на социалните изследвания, политическите нагласи и общественото мнение. Колев е активно ангажиран в проучвания и анализи, свързани с политическите и социални процеси в България. Неговите експертизи и публикации допринасят за разбирането на социалната динамика в страната и влиянието на обществените нагласи върху политическите решения.

Радостин Стойчев, роден на 25 септември 1969 г. в София, е български треньор по волейбол, известен със значимите си постижения в спорта. Той е бивш волейболист, а след прекратяване на състезателната си кариера, се утвърдил като успешен треньор. Стойчев е водил различни клубове, включително Монтана, Левски и Куба, и е работил с националния отбор на България. Под негово ръководство отборите постигат забележителни успехи, включително медали от международни турнири. Той е известен със своите тактически умения и способността да мотивира състезателите, което го прави една от ключовите фигури във волейболната общност в България.

Ваньо Шарков, роден на 25 септември 1962 г., е български лекар и политик. Бивш заместник-министър на здравеопазването и депутат, той е известен със своята работа за подобряване на здравната система и медицинската политика в България. Шарков е активно ангажиран в реформите в здравеопазването и е защитавал важни инициативи за осигуряване на качествено медицинско обслужване на пациентите. Също така, той е участвал в разработването на нови здравни политики, насочени към модернизация на сектора.

Димитър Илиев, роден на 25 септември 1988 г., е български футболист, играещ на позицията нападател. Той е известен със своите изяви в българското първенство, където е играл за различни клубове, включително Монтана, Локомотив (Пловдив) и Берое. Илиев е признат за един от талантливите български футболисти и е отличен с множество индивидуални награди за своите постижения на терена.

Проф. д-р Димитър Тадаръков, роден на 25 септември 1950 г., е български икономист и финансист с дългогодишен опит в областта на икономическите науки и финансовите изследвания. Той е преподавател в университети и е автор на множество научни публикации и книги, свързани с икономическата теория, финансите и икономическата политика. Тадаръков е известен със своя принос в разработването на нови икономически концепции и стратегии, а също така е участвал активно в обществени дискусии и консултации по важни икономически въпроси в България.

Красимира Анастасова е български политик и кмет на община Долни Чифлик, родена на 25 септември. Тя е известна със своята ангажираност към развитието на местната общност и подобряване на условията на живот в региона. Анастасова активно работи за реализиране на проекти, насочени към инфраструктура, образование и социални услуги, и е известна със своите усилия за привличане на инвестиции в общината.

Цочо Бояджиев, роден на 25 септември 1951 г., е български философ, историк и преводач, известен със своите изследвания в областта на философията и историята на културата. Той е автор на редица научни публикации и книги, в които разглежда теми като културната идентичност, философската антропология и социалната философия. Бояджиев е известен и с активната си работа като преводач на важни философски текстове, което допринася за популяризирането на западната философия в България.

Уил Смит, роден на 25 септември 1968 г., е американски актьор, продуцент и рапър. Той започва кариерата си като рапър в края на 80-те години, но бързо става известен с ролята си в популярния телевизионен сериал „Принцът на Бел Еър“. Смит е спечелил множество награди за своята работа в киното, включително Оскар, Златен глобус и Грами. Известен е със своите роли в филми като „Лоши момчета“, „Мъже в черно“, „В преследване на щастието“ и „Дедпул 2“.

Катрин Зита-Джоунс, родена на 25 септември 1969 г., е британска актриса, известна със своите роли в множество холивудски филми. Тя придобива световна слава с участията си в заглавия като „Трафик“, за който печели Оскар за най-добра поддържаща женска роля, и „Чикаго“, където играе главната роля. Зита-Джоунс е известна със своята красота и талант, и е получила множество награди за работата си в киното и театъра. Освен актьорството, тя е и успешен продуцент, а също така е активна в благотворителни каузи.

Джейми Хайнеман, роден на 25 септември 1956 г., е американски телевизионен водещ, известен най-вече като съосновател и водещ на популярното шоу „MythBusters“. Преди да стане телевизионна звезда, той работи като специалист по специални ефекти и конструиране на протези. Хайнеман и неговият партньор Адам Савидж тестват популярни митове и легенди, като използват научен подход и инженерни умения. Шоуто придоби огромна популярност заради увлекателния си формат и забавния, но образователен подход към научните експерименти. Джейми Хайнеман е известен със своите иновации и страст към науката, и продължава да бъде влиятелна фигура в развлекателната индустрия.

Дзукеро, сценичното име на Аделмо Форначари, е роден на 25 септември 1955 г. в Италия. Той е известен италиански певец и композитор, който съчетава музикални стилове като блус, рок и фолк. Дзукеро придобива международна слава с хитове като „Senza Una Donna“ и „Diamante“. Неговият уникален глас и запомнящи се мелодии му осигуряват широка публика и признание, а също така е работил с много известни артисти, включително Патти Смит, Майкъл Бубле и Ронан Кити. Дзукеро е признат за един от най-влиятелните италиански музиканти и е продал милиони албуми по целия свят.

Карл-Хайнц Румениге, роден на 25 септември 1955 г., е бивш германски футболист и легенда на Байерн Мюнхен. Играе основно като нападател и е част от германския национален отбор, с който печели Световното първенство през 1974 г. и Европейското първенство през 1980 г. След края на кариерата си става успешен спортен директор и ръководител на Байерн Мюнхен.

Майкъл Дъглас, роден на 25 септември 1944 г., е американски актьор и продуцент, носител на множество награди, включително Оскар. Той е син на известния актьор Кърк Дъглас и започва кариерата си в телевизията, преди да се утвърди в киното с роли в класики като „Субективно зло“ и „Основен инстинкт“. Дъглас печели Оскар за най-добър актьор за ролята си в „Гладуване“ и е признат за един от най-влиятелните актьори на своето поколение. Освен актьорство, той е активен в производството на филми и е участвал в редица успешни проекти.

Майкъл Медсън, роден на 25 септември 1957 г., е американски актьор, сценарист и продуцент, известен със своите роли в криминални и трилър филми. Той придобива популярност благодарение на работата си с режисьора Куентин Тарантино в класики като „Криминале“ и „Убиецът“. Медсън е известен със своя уникален стил на игра и характерен глас, което му е осигурило множество роли в независими филми и телевизионни сериали. Освен актьорската си кариера, той е работил и в театъра и е участвал в редица проекти, свързани с продуцентство и сценарий.

Марк Хамил, роден на 25 септември 1951 г., е американски актьор, най-известен с ролята си на Люк Скайуокър в класическата поредица „Междузвездни войни“. Той започва кариерата си в телевизията, но става световноизвестен с участието си в оригиналната трилогия на Джордж Лукас. Луан Райс, родена на 25 септември 1955 г., е американска писателка на бестселъри, известна със своите романи, които комбинират любовна история, семейна драма и мистерия. Нейни известни произведения включват „Сърцето на океана“ и „Светлината в нас“. Райс е получила признание за емоционалната дълбочина и уникалния си стил, а книгите й са продадени в милиони копия по света.

Райън Лайстман, роден на 25 септември 1982 г., е американски поп изпълнител и китарист на популярната група Jonas Brothers. Той се присъединява към бандата и допринася за тяхното звучене с китарни сола и вокали. Лайстман е известен със своята енергия на сцената и принос към композициите на групата. Jonas Brothers придобиват световна популярност с хитовете си, а Райън играе важна роля в техния успех.

Педро Алмодовар, роден на 25 септември 1949 г., е испански филмов режисьор, сценарист и продуцент, известен със своите иновативни и емоционално натоварени филми. Той е спечелил множество награди, включително Оскар за „Всичко за майка ми“ и „Говори с нея“. Алмодовар е известен със своите ярки стилови елементи и дълбоки персонажи, а филмите му често разглеждат теми като идентичност и любов.

Скоти Пипън, роден на 25 септември 1965 г., е американски професионален баскетболист, известен най-вече с кариерата си в Чикаго Булс, с които спечели шест титли от НБА. Той играе важна роля в отбора, заедно с Майкъл Джордан, и е известен със своите защитни способности и отборна игра. Пипън е многократен участник в Мача на звездите и е включен в Залата на славата на НБА през 2010 г.

25 септември – факти, рожденици и празници
25 септември – факти, рожденици и празници

На 25 септември отбелязваме 268-ия ден от годината, оставяйки 97 дни до края на годината. В православния календар се почитат светиите Преподобна Ефросиния Александрийска и Сергий Радонежки, които са важни фигури в християнската традиция. Град Добрич празнува своя официален празник и е Денят на свързочните войски и Международен ден на фармацевтите. Рождениците на 25 септември включват известни личности като Уил Смит, Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс, всеки от които е оставил значителен отпечатък в своята област. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе