24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР

24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР
Празници

24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР

Днес отбелязваме деня на националното наследство в ЮАР. Денят на наследството на 24 септември признава и чества културното богатство на нашата нация. Южноафриканците празнуват деня, като си припомнят културното наследство на много култури, които съставляват населението на Южна Африка. В чест на този ден в цялата страна се организират различни събития.

Живото наследство е основата на всички общности и основен източник на идентичност и приемственост. Аспектите на живото наследство включват: културна традиция, устна история, представление, ритуал, народна памет, умения и техники, местна система от знания и холистичен подход към природата, обществото и социалните взаимоотношения. В Южна Африка терминът „нематериално културно наследство“ се използва взаимозаменяемо с термина „живо наследство“.

Живото наследство играе важна роля в насърчаването на културното многообразие, социалното сближаване, помирението, мира и икономическото развитие. Във всяка общност има живи човешки съкровища, които притежават висока степен на знания, умения и история, отнасящи се до различни аспекти на разнообразното живо наследство. Ето защо е важно за южноафриканците да възстановят, възстановят и запазят тези различни аспекти на живото наследство, за да ускорят използването на живото наследство за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени общностите днес.

Министерството на спорта, изкуствата и културата разработи проект на политика относно южноафриканското живо наследство.

Денят на наследството е официален празник в Южна Африка.

История на Деня на националното наследство в ЮАР 

националното наследство в ЮАР
24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР снимка: freepik

24 септември преди това беше известен в Южна Африка като Ден на Шака, ден в чест на зулуския крал на Шака. Той беше известен с това, че обедини клана Зулу заедно и сформира нацията Зулу. Всяка година южноафриканци се събираха на гроба му, за да го почетат. През 1995 г. искането денят да бъде потвърден като официален празник е отхвърлено. След като беше получено известно отблъскване от Партията на свободата на Инката (IFP), мнозинство от зулуски партии, беше решено, че денят е необходим и ще бъде известен като „Ден на наследството“.

Оттогава южноафриканците празнуват Деня на националното наследство в ЮАР , като си спомнят културното наследство на много различни култури, които съставляват тяхната нация.

Дейности за деня на наследството

националното наследство в ЮАР
24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР снимка: freepik

Прочетете историята на Южна Африка
Направете проучване за културното минало на Южна Африка. Прочетете за тяхната напрегната политическа история (животът на Нелсън Мандела за начало), расовите несправедливости, езиците и културата като цяло. Има толкова много за учене! Ще ви помогне да разберете по-добре деня и защо е необходим.

Организирайте браай
Извадете машата, нагрейте барбекюто и поканете всички. Но ако е по-забавно за вас, посетете огромно брай с хора, които може би не познавате. Въпросът е да отбележите деня на националното наследство в ЮАР заедно.

Споделете деня си в социалните медии
Използвайте хаштаговете #heritageday или #braaiiday, за да споделите какво сте направили за деня и може би също какво сте научили. През 2019 г. херцогът и херцогинята на Съсекс споделиха мислите си за деня в Instagram. „В района се наблюдава нарастване на напрежението между общностите през последните няколко години, но дни като днешния показват как вярата, традициите, храната и музиката обединяват хората и празнуват нещата, които обединяват всеки един от нас.“

Как южноафриканците празнуват Деня на наследството?

националното наследство в ЮАР
24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР снимка: freepik

Денят на националното наследство в ЮАР се отбелязва с широка гама от дейности и празненства в цялата страна. Те могат да варират значително в зависимост от региона и общността, отразявайки богатата културна мозайка на Южна Африка.

Ето някои често срещани начини, по които се празнува Денят на наследството:

  • – Браай (барбекю): Браай, или барбекю, е може би най-разпространеният начин, по който южноафриканците празнуват Деня на наследството. Тази традиция е толкова популярна, че мнозина наричат ​​деня „Ден на Браай“. Време е семействата и приятелите да се съберат около скарата, да приготвят любими ястия като буревор, пържола и сосати и да се наслаждават на компанията си. Braai е символ на единството, тъй като надхвърля културните и етническите граници, обединявайки хората в споделено южноафриканско забавление.
  • – Културни събития и фестивали: В цялата страна се провеждат различни културни събития и фестивали, за да се покаже разнообразното наследство на народа на Южна Африка. Тези събития могат да включват традиционни танци, музикални изпълнения, изложби на занаяти и сесии за разказване на истории, които празнуват всичко от традициите на зулу и коса до африканс, индийско и европейско влияние.
  • – Традиционно облекло: Много южноафриканци избират да носят традиционно облекло на Деня на наследството, което отразява тяхната културна идентичност. Не е необичайно да видите хора, облечени в зулуски мъниста, коса коси или ярко оцветени шарки на ндебеле, докато прегръщат своето наследство с гордост.
  • – Образователни програми: Училищата и образователните институции често провеждат специални събрания, дискусии и дейности, фокусирани върху историята и културното многообразие на Южна Африка. Тези програми имат за цел да образоват по-младите поколения за значението на тяхното наследство и значението на зачитането и разбирането на различните култури, които съществуват съвместно в страната.
  • – Места на наследството: Много хора се възползват от възможността да посетят обекти на наследството, музеи и паметници на този ден. Южна Африка е дом на множество обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО, като остров Робен, люлката на човечеството, и планината Дракенсберг, всеки от които има своето уникално културно или историческо значение.

Значението на Деня на наследството в съвременна Южна Африка

националното наследство в ЮАР
24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР снимка: freepik

Денят на националното наследство в ЮАР играе решаваща роля за насърчаване на чувството за национално единство в страна със сложно и често болезнено минало. По време на апартейда Южна Африка беше разделена по расови и етнически линии, като управляващото правителство прилагаше строги политики на сегрегация. След апартейда имаше силен акцент върху изцелението и помирението и Денят на наследството е отражение на този продължаващ процес.

Денят насърчава южноафриканците да признаят миналото, докато гледат към бъдеще, където многообразието се празнува, а не се страхува. Време е да оценим приноса на различни културни групи към идентичността на нацията и да разберем, че богатството на наследството на Южна Африка се крие в неговото многообразие.

Облекло за Деня на наследството и какво да облечете на този ден

националното наследство в ЮАР
24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР снимка: freepik

Докато в Южна Африка съществуват много култури, има традиционни дрехи за всяка култура. Някои хора могат да носят облекло, украсено с южноафриканско знаме, а други могат да носят традиционното си облекло с гордост. Когато става въпрос за облекло за Деня на националното наследство в ЮАР , те могат да включват африкански рокли, традиционно облекло коса коса, традиционно облекло на зулу, традиционни облекла Венда, традиционни облекла Цонга, традиционни облекла Тсвана и други облекла.

Традиционно африканско облекло : Много южноафриканци носят традиционно облекло, представляващо различни етнически групи. Те могат да включват живи и цветни облекла като традиционното облекло на Зулу, което се състои от цветни поли или рокли с мъниста за жените и животински кожи или тъкани одеяла за мъжете. Други примери включват традиционното облекло Xhosa, което се отличава със сложни шарени рокли и китове за глава за жените и ризи и панталони, украсени с цветни шарки за мъжете.

Облекло Ndebele: Народът Ndebele има ясно изразено традиционно облекло, характеризиращо се с геометрични шарки. Жените носят цветни мънистени огърлици, украси за глава и престилки със сложно изрисувани рисунки по телата си, докато мъжете обикновено носят ризи и панталони с подобни геометрични шарки.

Облекло на сото: Традиционното облекло на народа сото включва одеяло, носено през рамо, завивка или шапка и красиво бродирани или украсени с мъниста традиционни рокли за жени. Мъжете носят традиционна басото шапка, одеяло и дрехи, украсени с шарки или бродерии.

Облекло на Кейп Малай: Общността на Кейп Малай в Южна Африка демонстрира своето наследство чрез ярки и цветни дрехи. Жените носят ярко оцветени забрадки, дълги рокли и престилки, докато мъжете често носят ушити панталони, ризи и жилетки с подходящи шапки или фесове.

Облекло, вдъхновено от Индия: Южна Африка има значително индианско население и хората с индийско наследство често носят традиционно индийско облекло на Деня на наследството. Това може да включва сари или лехенги за жени и курта-пижами или шервани за мъже.

Децата и учителите могат да направят всичко възможно и да нарисуват лицата си и да напръскат косите си в цветовете на южноафриканското знаме или да носят модели на южноафрикански животни или дизайни, които идват от други култури. Всичко е да бъдеш креативен и да носиш гордо културно облекло. Също така е да питате другите за облеклото им и какво означава то. Споделянето на любов към всички традиционни облекла и тоалети в Деня на наследството е важно в Деня на наследството.

Заключение

националното наследство в ЮАР
24 септември – Празник на националното наследство в ЮАР снимка: freepik

На този ден има президентско обръщение към нацията. Хората се насърчават да научат за своите култури, своя национален химн, своето знаме и други символи от историческо национално значение. В цялата страна се провеждат различни събития, популяризиращи театър, танци, комедия, храна, вино, игри, дейности и дива природа. Braai добавя още едно перо към празника на Деня на наследството. Денят на наследството дава на всеки южноафриканец шанса с гордост да покаже и да се наслаждава на своите постижения като нация и да очаква мирно и проспериращо бъдеще.

Денят на наследството е много повече от официален празник в Южна Африка — това е празник на разнообразната и жизнена култура на страната. Това е ден, който насърчава размисъл за миналото, оценяване на настоящето и надежда за бъдеще, в което многообразието се цени. Независимо дали сте южноафриканец или просто се интересувате от глобалните културни практики, Денят на наследството предлага уникално вникване в сърцето на южноафриканската идентичност.

Така че, независимо дали планирате да се насладите на брай с приятели, да посетите културен фестивал или да научите повече за историята на Южна Африка, отделете малко време, за да оцените богатия гоблен от култури, които правят този ден наистина специален.

Празнувайте Деня на националното наследство в ЮАР този 24 септември и прегърнете духа на единство и разнообразие, който определя Южна Африка.

Tagged , , , ,
на горе