22 септември – факти, рожденици и празници

22 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

22 септември – факти, рожденици и празници

На 22 септември отбелязваме 265-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 100 дни до края на годината.

22 септември се отбелязва Денят на независимостта на България

22 септември – факти, рожденици и празници
22 септември – факти, рожденици и празници

На 22 септември се отбелязва Денят на независимостта на България. На 22 септември 1908 г. България обявява независимост от Османската империя. Княз Фердинанд I провъзгласява страната за независимо царство в църквата „Свети 40 мъченици“ в Търново. Това събитие укрепва националната идентичност и се чества като национален празник.

22 септември е Денят на есенното равноденствие

22 септември – факти, рожденици и празници
22 септември – факти, рожденици и празници

На 22 септември е Денят на есенното равноденствие. Тогава денят и нощта са с почти равна продължителност. Събитието отбелязва началото на есенния сезон в северното полукълбо и е символ на прехода между лятото и зимата.

На 22 септември се честват няколко християнски празника и памети:

Преподобен Козма Зографски, или Козма Халкиополит, е известен като основател на Зографския манастир на Света гора (Афон). Живял е през 9-ти век и е бил почитан монах, който водил подвижнически живот. Манастирът, който основал, е известен със своето духовно наследство и културна значимост. Козма Зографски е почитан за своята ревност в духовния живот и трудовете си за разпространение на християнската вяра.

Свети Фока е бил епископ на Синопа (в съвременна Турция) и е живял през 3-ти или 4-ти век. Той е известен със своята християнска смелост и мъченичество по времето на император Юлиан Отстъпника. След като бил подложен на различни мъчения заради своята вяра, бил убит. Неговото мъченичество е вдъхновило много християни, а свети Фока е почитан като свещеномъченик.

Свети пророк Йона е един от малките пророци в Стария завет. Историята му е известна предимно с приказката за голямата риба или кит, който погълнал Йона, след като той избягал от божията воля да проповядва в Ниневия. След три дни в корема на рибата, Йона бил изплюван на брега и изпълнил Божието нареждане, проповядвайки покаяние на жителите на Ниневия. Те се покаяли и Бог се смилил над тях, което показва Божията милост и готовност за прошка.

22 септември се празнува и денят на град Костенец

На 22 септември се празнува и денят на град Костенец. Това е денят, в който местната общност отбелязва своя празник, който често включва различни културни и социални събития, тържества и активности, свързани с историята и традициите на града. Празникът е важен момент за местните жители, като предоставя възможност за общуване и укрепване на местната идентичност.

22 септември се отбелязва Европейският ден без автомобили

22 септември – факти, рожденици и празници
22 септември – факти, рожденици и празници

На 22 септември се отбелязва Европейският ден без автомобили. Това е инициатива на Европейския съюз, която насърчава гражданите да се въздържат от използването на лични автомобили и да се възползват от алтернативни средства за транспорт, като велосипеди, обществен транспорт или пеша. Целта е да се повиши осведомеността за вредите от автомобилния трафик върху околната среда и здравето и да се насърчи устойчивото транспортно поведение.

22 септември се отбелязва Световният ден за защита на слоновете

22 септември – факти, рожденици и празници
22 септември – факти, рожденици и празници

На 22 септември се отбелязва Световният ден за защита на слоновете. Този ден е посветен на увеличаване на осведомеността относно опасностите, пред които са изправени слоновете, като бракониерство за слонова кост и загуба на хабитат. Целта на деня е да се подкрепят усилията за опазване на слоновете и да се насърчи защита на тези величествени животни в тяхната естествена среда.

На 22 септември празнуващите своя рожден ден са:

22 септември – факти, рожденици и празници
22 септември – факти, рожденици и празници

Анна Томова-Синтова, родена на 22 септември 1941 г., е българска оперна певица, известна със своите изключителни изпълнения в света на операта. Тя е един от най-значимите български сопрани, с успешна кариера в международен план. Томова-Синтова е изпълнявала основни роли на сцените на водещи оперни театри в Европа и Америка, включително Метрополитън опера и Ла Скала. Нейният богат репертоар включва произведения на Вагнер, Верди и Пучини.

Свилен Ноев е роден на 22 септември 1975 г.,той е български музикант и фронтмен на рок групата „Остава“. Известен е със своята работа като вокалист и автор на текстове за групата, която е значима част от българската рок сцена. „Остава“ е известна със своите уникални и емоционално заредени песни, които са получили широка популярност в България. Свилен Ноев е признат за своята интензивна и харизматична сценична личност, както и за допринасянето си към развитието на съвременната българска рок музика.

Радо Шишарката, роден на 22 септември 1965 г., е български певец, известен с участието си в жанра на поп-фолк музиката. Той е популярна фигура на българската музикална сцена, а кариерата му включва редица хитови песни и участия в музикални проекти. Радо Шишарката е признат със своето оригинално сценично присъствие и характерен вокален стил. Неговата музика се отличава с енергичен и запомнящ се звук, който му осигурява постоянна популярност сред феновете на поп-фолка в България.

Спас Делев, роден на 22 септември 1989 г., е български футболист, който играе като нападател. Той е известен със своята скорост, техника и умение да отбелязва голове. Делев е играл за различни български и чуждестранни клубове, включително за Пирин Благоевград, Левски София и Локомотив Пловдив. Той също така е част от националния отбор на България, където е представлявал страната в различни международни състезания.

Андрей Кожухаров, роден на 22 септември 1970 г., е български журналист, известен със своята работа в телевизията и печатните медии. Той е работил като водещ и репортер, специализирайки се в новини и текущи събития. Кожухаров е признат за своето професионално отношение и ангажираност към журналистическата етика.

Димитър Костов, роден на 22 септември 1957 г., е български икономист и бивш финансов министър. Той е работил като подуправител на Българската народна банка (БНБ) и е заемал различни високи постове в областта на финансите и икономиката. Костов е известен със своите усилия за стабилизация и развитие на финансовата система в България.

Малина Едрева, родена на 22 септември 1963 г., е български политик и председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС). Тя е известна със своето активно участие в местната политика и управлението на София, както и с ангажиментите си към различни обществено значими инициативи и проекти.

Андреа Бочели, роден на 22 септември 1958 г., е италиански оперен певец . Неговият уникален глас и впечатляваща кариера го утвърдиха като един от най-значимите съвременни оперни певци. Бочели е известен със своето разнообразие в репертоара, включително оперни арии, класически и популярни песни. Той е носител на множество награди и признания, а неговите записи и концертни изпълнения са обичани от публика по целия свят.

Роналдо Луиш Назарио де Лима, известен просто като Роналдо, е бивш бразилски футболист, роден на 22 септември 1976 г. Роналдо е сред най-големите футболисти на своето поколение, със забележителна кариера, включваща игри за клубове като Барселона, Интер Милан, Реал Мадрид и Милан. Той е двукратен носител на Златната топка и е спечелил световната купа с Бразилия през 1994 и 2002 г. Роналдо е известен със своето невероятно нападателно майсторство, бързина и техника.

Дейвид Ковърдейл, роден на 22 септември 1951 г., е британски рок певец и музикант. Той е най-известен като фронтмен на рок групата Whitesnake, която основава през 1978 г. Ковърдейл също така е бил член на Deep Purple, където е изпълнявал вокали в периода 1973-1976 г. Неговият характерен глас и енергични изпълнения го правят един от влиятелните фигури в класическия рок и хард рок.

Емили Отъм, родена на 22 септември 1979 г., е американска певица, известна със своите успешни изпълнения в музикалната индустрия. Тя придобива популярност с участието си в различни музикални проекти и събития, и е призната за своите уникални вокални способности и сценично присъствие.

Ердоган Аталай, роден на 22 септември 1966 г., е немски актьор от турски произход. Той е известен със своите роли в немския театър и кино, където се е утвърдил като талантлив и многолик изпълнител. Аталай е признат за своите ангажиращи и разнообразни актьорски изпълнения.

Лора Вандервурт, родена на 22 септември 1984 г., е канадска актриса. Тя е известна със своите роли в телевизионни сериали и филми, включително участия в популярни продукции като „V“ и „Bitten“. Вандервурт е призната за своето актьорско майсторство и е изградилa успешна кариера в индустрията.

Ник Кейв, роден на 22 септември 1957 г., е австралийски музикант, композитор и поет. Той е най-известен като фронтмен на групата Nick Cave and the Bad Seeds. Кейв е признат за своя уникален стил, който съчетава рок, блус и пост-пънк, и е известен с дълбоките си и често мрачни текстове. Той също така е автор на сценарии и книги, допринасяйки значително към съвременната музика и литература.

Орнела Ванони, родена на 22 септември 1934 г., е италианска певица и актриса. Тя е известна със своето разнообразно творчество в областта на музиката и киното, като е запомнена с уникалния си глас и харизматично сценично присъствие. Ванони е създала редица успешни албуми и е участвала в множество италиански филми, което я е утвърдило като една от най-влиятелните фигури в италианската култура.

Сеголен Роаял, родена на 22 септември 1953 г., е френски политик, известна с ролята си в социалистическата партия на Франция. Тя е била кандидат за президент на Франция през 2007 година, като по този начин става първата жена, номинирана от основна френска партия за този пост. Роаял е била министър на околната среда и е активно ангажирана в социални и екологични въпроси. Нейният политически опит и активност я правят значима фигура в съвременната френска политика.

22 септември – факти, рожденици и празници
22 септември – факти, рожденици и празници

На 22 септември се празнува Денят на независимостта на България, когато през 1908 г. страната се освобождава от Османската империя. На 22 септември също така е Денят на есенното равноденствие, отбелязващ началото на есенния сезон. Денят се посвещава и на няколко християнски празника и памети, включително на Преподобен Козма Зографски, Свети Фока и Свети пророк Йона. Освен това, 22 септември е ден на празниците на град Костенец и Европейския ден без автомобили, както и Световният ден за защита на слоновете. Сред рожденците на този ден са много известни личности: Свилен Ноев, Радо Шишарката, Спас Делев, Анна Томова-Синтова, Андрей Кожухаров, Димитър Костов, Малина Едрева, Андреа Бочели, Роналдо Луиш Назарио де Лима, Дейвид Ковърдейл, Емили Отъм, Ердоган Аталай, Лора Вандервурт, Ник Кейв, Орнела Ванони, Сеголен Роаял и други. Честит празник на всички !

Tagged , , ,
на горе