21 септември – факти, рожденици и празници

21 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

21 септември – факти, рожденици и празници

На 21 септември отбелязваме 264-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 101 дни до края на годината.

 

На 21 септември православната църква почита няколко важни християнски светци, сред които Свети Апостол Кодрат, Свети Исакий и Свети Мелетий.

Свети Апостол Кодрат е един от 70-те апостоли, които Исус Христос изпратил да разпространяват Неговото учение и да проповядват Евангелието. Кодрат живял през първи век и е известен със своите усилия за разпространение на християнството в различни области, най-вече в Атина, където също служил като епископ. Той съставил едно от първите апологетични съчинения в защита на християнската вяра, което представил на римския император Адриан, за да защити християните от гоненията. Според преданието, заради своята ревност към вярата и евангелската проповед, Кодрат бил подложен на мъчения и приел мъченическа смърт в Атина.

Свети Исакий и Свети Мелетий са християнски мъченици, живели през пети век. Те били ревностни последователи на Христос в Армения по време на период на преследвания срещу християните. За своите добродетели и твърда вяра в Христовото учение, двамата били подложени на жестоки мъчения и накрая приели мъченическа смърт, защитавайки вярата си.

 

21 септември е Световен ден на мира

21 септември – факти, рожденици и празници
21 септември – факти, рожденици и празници

21 септември е Световен ден на мира, учреден от ООН през 1981 г. Този ден е посветен на прекратяване на войните и насилието, както и на насърчаване на мирните усилия по света. От 2001 г. се отбелязва и като ден на спиране на огъня. Идеята е хората и държавите да се ангажират с действия за мир, диалог и справедливост.

На 21 септември се отбелязва и Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер, посветен на повишаването на осведомеността за това заболяване и подкрепата за хората, засегнати от него. Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и води до прогресивна загуба на паметта, мисловните способности и способността за самостоятелно функциониране. Този ден е част от Световния месец на Алцхаймер, който цели да информира обществеността за предизвикателствата, свързани с диагнозата и лечението на болестта, както и да насърчи научните изследвания и ранното диагностициране.

21 септември град Тутракан празнува своя празник

На 21 септември град Тутракан празнува своя празник в чест на освобождението му през 1916 г. по време на Първата световна война. Празникът включва културни събития и церемонии, отбелязващи историческото значение на града.

На 21 септември празнуващите своя рожден ден са:

21 септември – факти, рожденици и празници
21 септември – факти, рожденици и празници

Албена Вескова, родена на 21 септември, е българска народна певица, известна като солистка на ансамбъл „Българе“. Тя е популярна с изпълнението на традиционни български народни песни, а уникалният ѝ глас и стил са признати както в България, така и в чужбина. Вескова е носителка на множество награди и е високо ценена за своя принос към запазването и популяризирането на българския фолклор.

Живко Тодоров, роден на 21 септември 1981 г. в Стара Загора, е български политик и дългогодишен кмет на Стара Загора. Той заема поста от 2011 година, като е преизбиран заради своята работа в развитието на града и подобряването на инфраструктурата. Тодоров е сред най-младите и успешни кметове в България, с подчертана ангажираност към модернизацията на града и благосъстоянието на неговите жители.

Кети Маркова, родена на 21 септември 1963 г., е бивш съдия в Конституционния съд на България. Тя е известна с дългогодишната си юридическа кариера и значителния си принос в правната система на страната. Като съдия в Конституционния съд, Маркова участва в разглеждането на редица важни дела, свързани с конституционността на закони и защитата на правата на гражданите.

Проф. Мариана Георгиева-Бенчева, родена на 21 септември 1961 г., е бивш служебен министър на младежта и спорта в кабинета на Пламен Орешарски (2013-2014 г.). Тя е утвърден лингвист и професор по български език, с богата академична кариера. Като министър, Георгиева-Бенчева работи за развитието на спорта и младежките дейности в България, като нейният мандат е свързан с реформи и политики в тази сфера.

Христо Грудев, роден на 21 септември 1960 г., е български политик и депутат от партия ГЕРБ в 44-то Народно събрание. Той е активен член на партията и се занимава с политическа дейност и законодателни инициативи в рамките на своя мандат.

Стивън Кинг, роден на 21 септември 1947 г., е американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса. Той е един от най-продаваните автори на всички времена, с класически произведения като „То“, „Сиянието“, „Кери“ и „Зеленият път“. Кинг е известен със своето майсторство в създаването на напрегнати и завладяващи истории, които са се адаптирали в множество филми, телевизионни сериали и театрални постановки.

Ангъс Макфейдън, роден на 21 септември 1963 г., е шотландски актьор, известен най-вече с ролята си на Робърт де Брус във филма на Мел Гибсън „Смело сърце“. Макфейдън е признат за своята работа в киното и театъра и е играл в различни филмови и телевизионни продукции, демонстрирайки своите актьорски умения и таланти.

Джери Брукхаймър, роден на 21 септември 1943 г., е американски телевизионен и кино продуцент, известен с успешната си кариера в развлекателната индустрия. Той е носител на десет награди „Еми“ и е известен със своите продуктивни усилия в създаването на блокбъстър филми и популярни телевизионни сериали. Неговите известни проекти включват филми като „Пирати на Карибите“, „Армагедон“ и „Куражният печен“. Брукхаймър е признат за един от водещите и влиятелни продуценти в Холивуд.

Бил Мъри, роден на 21 септември 1950 г., е американски актьор, известен със своята уникална комедийна стилистика и разнообразие от роли в киното. Той е носител на Златен глобус за главната си роля в филма „Изгубени в превода“ (2003). Мъри има дълга кариера с участия в филми като „Денят на сарафите“, „Гхостбъстърс“ и „Свети Валентин“, и е обичан както за комедийните, така и за драматичните си роли.

Брус Арина, роден на 21 септември 1951 г., е бивш американски футболист и настоящ треньор на Ню Ингланд Революшън в Major League Soccer (MLS). Арина е известен със своята успешна кариера като треньор и мениджър, включително с предишни успехи с отбори като Лос Анджелис Галакси и САЩ национален отбор по футбол. Той е признат за един от водещите фигури в американския футбол и е играл ключова роля в развитието на спорта в САЩ.

Вирхиния Руано Паскуал, родена на 21 септември 1973 г., е бивша испанска тенисистка, известна със своите успехи в женския тенис. Тя е спечелила множество титли на двойки в турнирите от Големия шлем и е била част от успешния испански отбор за Купа на Федерацията. Руано Паскуал се отличава със своите умения в двойки и е считана за една от най-добрите тенисистки на двойки в своята епоха.

Дейвид Силверия, роден на 21 септември 1972 г., е американски музикант и барабанист, известен най-вече като член на рок групата Корн. Той е част от групата от нейното създаване през 1994 година до 2007 година. Силверия е известен със своите интензивни и иновационни барабанни изпълнения, които допринасят за уникалния звук на Корн и за развитието на ню метъл жанра.

Дейвид Уенъм, роден на 21 септември 1965 г., е австралийски актьор, известен с многобройните си роли в киното и телевизията. Той е носител на награда на Гилдията на киноактьорите за участието си в сериала „Романови“. Уенъм е популярен със своите роли във филми като „Властелинът на пръстените“ (като Фарамир) и „300“.

Карлос Агилера, роден на 21 септември 1964 г., е бивш уругвайски футболист, който е известен с кариерата си като нападател. Той е играл за Дженоа, както и за други клубове в Италия и Южна Америка. Агилера също е част от националния отбор на Уругвай, където е допринесъл със своите умения и опит.

Клаус Кордон, роден на 21 септември 1943 г., е германски писател, известен с творчеството си за деца и юноши. Той е автор на романи, разкази и приказки, които са завладявали младата публика със своите увлекателни истории и въображение. Книгите му са получили признание за тяхната способност да ангажират и вдъхновяват младите читатели.

Маги Грейс, родена на 21 септември 1983 г., е американска актриса, известна най-вече с ролята си на Шанън Ръдърфорд в популярния американски сериал „Изгубени“. Тя също така е позната с участията си в филмите „Суматра“, „Трите хикса“ и „Най-добрите дни“. Грейс е призната за своето актьорско майсторство и за разнообразните си роли в киното и телевизията.

Отъм Рийсър, родена на 21 септември 1980 г., е американска актриса, известна най-вече с ролята си на Тейлър Таунсънд в телевизионния сериал „Ориндж Каунти“. Тя е популярна с участието си в различни телевизионни и филмови проекти и е призната за своето актьорско майсторство и чар.

Пол Дохърти, роден на 21 септември 1946 г., е английски писател, известен със своите криминални романи с исторически сюжет. Той е автор на множество книги, включително популярни серии като „Скандалните разследвания на Хю дьо Мануел“, които комбинират криминалния жанр с исторически контекст. Дохърти е признат за своето майсторство в създаването на интригуващи и добре изследвани исторически детективи.

Роб Мороу, роден на 21 септември 1962 г., е американски актьор, най-известен с ролята си на агент Дон Епс в телевизионния сериал „Криминални уравнения“. Освен с тази роля, Мороу е участвал и в други телевизионни и филмови проекти, включително „Northern Exposure“ и „The Big Sky“. Той е признат за своето актьорско майсторство и разнообразие в ролите си.

Фейт Хил, родена на 21 септември 1967 г. с рождено име Одри Фейт Пери, е американска кънтри певица, известна със своите хитове и успешна кариера в музикалната индустрия. Тя е спечелила множество награди, включително Грами и награди от Академията за кънтри музика. Хил е известна с песни като „This Kiss“, „Breathe“ и „There You’ll Be“, и е призната за важна фигура в съвременната кънтри музика.

Фредерик Бегбеде, роден на 21 септември 1965 г., е френски писател и журналист, известен на българските читатели с романи като „9.99 лв.“, „Любовта трае три години“, „Разкази под екстази“ и „Прозорци към света“. Бегбеде е известен със своя остър и ироничен стил, който често изследва теми като съвременната култура и социалните отношения. Неговите произведения се отличават с уникален поглед към модерния живот и често предизвикват размисъл и дискусии.

21 септември – факти, рожденици и празници
21 септември – факти, рожденици и празници

На 21 септември православната църква почита Свети Апостол Кодрат, Свети Исакий и Свети Мелетий. На този ден също е и Световният ден на мира, установен през 1981 г., насърчава мир и прекратяване на насилието, както и  Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер увеличава осведомеността за заболяването. На 21 септември град Тутракан празнува освобождението си от Първата световна война. Рождениците на 21 септември са: Стивън Кинг, Джери Брукхаймър, Бил Мъри, Кети Маркова, Живко Тодоров, Албена Вескова, Ангъс Макфейдън, Дейвид Силверия, Вирхиния Руано Паскуал, Дейвид Уенъм, Карлос Агилера, Клаус Кордон, Маги Грейс, Отъм Рийсър, Пол Дохърти, Роб Мороу, Фейт Хил, Фредерик Бегбеде и други. Честит празник на всички!

Tagged , , , ,
на горе