17 септември – факти, рожденици и празници

17 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

17 септември – факти, рожденици и празници

На 17 септември отбелязваме 260-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 105 дни до края на годината.

17 септември имен ден празнуват:

На 17 септември празнуват имен ден хората с имената Вяра, Надежда, Любов, София и Софка, свързани със светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, и тяхната майка София, които се честват на този ден.

 

17 септември се почитат светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, и тяхната майка София

На 17 септември се почитат светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, и тяхната майка София. Те живели през 2 век в Рим и били християнки, които отказали да се отрекат от вярата си. Император Адриан ги подложил на жестоки мъчения, след които трите дъщери загинали мъченически. Майка им, Света София, погребала телата им и починала от скръб на гроба им три дни по-късно. Техните имена символизират християнските добродетели вяра, надежда и любов.

Празникът на град София се отбелязва на 17 септември

С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. този ден, когато Църквата почита светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, е определен като официален празник на столицата. Празникът символизира духовните и културни ценности на града, като името София означава „мъдрост“. На този ден се провеждат различни тържества и събития в чест на столицата.

Празникът на град Костинброд също се отбелязва на 17 септември, с решение на Общинския съвет от 14 юни 2007 г. На този ден в града се провеждат различни тържества и културни събития, с които се отбелязва неговото значение и развитие.

17 септември Празникът на град Лом

Празникът на град Лом се чества за първи път на 17 септември 1993 г. Оттогава всяка година на този ден се отбелязва с различни културни и обществени събития, които подчертават историческото и културното значение на града. Празникът е важна част от местните традиции и обединява жителите на Лом в честването на тяхното наследство.

На 17 септември празнуващите своя рожден ден са:

17 септември – факти, рожденици и празници
17 септември – факти, рожденици и празници

Проф. Минчо Минчев е изтъкнат български цигулар, роден на 17 септември 1950 г. в Габрово. Той е признат за един от най-влиятелните съвременни цигулари и педагози. Минчев е завършил Националната музикална академия в София и е специализирал при известни музиканти в Европа. Неговата кариера включва множество международни концерти и записи, а неговото изпълнение е оценявано за неговата виртуозност и артистичност. Проф. Минчев също така е преподавал в музикални училища и академии, вдъхновявайки новото поколение цигулари.

Генерал-лейтенант Атанас Самандов е високопоставен български военен офицер, роден на 17 септември 1955 г. Той е бивш командващ на Съвместното оперативно командване и Съвместното командване на силите на Българската армия. В своята дългогодишна кариера, ген.-лейт. Самандов е заемал редица ключови позиции в българската армия, допринасяйки за развитието и модернизацията на въоръжените сили. Неговото ръководство е било от съществено значение за повишаване на оперативната съвместимост на армията с международни военни структури като НАТО.

Проф. Петър Киров, роден на 17 септември 1942 г., е изтъкнат състезател по борба класически стил. Той е спечелил 52 златни медала от различни първенства, което го прави един от най-успешните борци в историята на спорта. Освен значителните си постижения като атлет, Киров е известен и със своята роля в развитието и популяризирането на борбата в България.

Казимир Попконстантинов е световноизвестен археолог, епиграф и университетски преподавател, роден на 17 септември 1942 г. Той е признат за експерт в областта на археологията и епиграфията, специализирайки в древната история и култури. Попконстантинов е допринесъл значително за разширяването на познанията в тези области чрез своите изследвания, публикации и преподавателска дейност. Неговата работа е имала голямо значение за разкриването на нови аспекти от историята и културното наследство на древните цивилизации.

Димитър Пейчев е български общественик и бизнесмен, роден на 17 септември 1958 г. Той е дългогодишен народен представител от Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) и е заемал поста заместник-министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски. След края на политическата си кариера, Пейчев се е насочил към бизнеса.

Михаил Вешим е псевдоним на писателя и сценарист Михаил Георгиев Мишев, който е роден на 17 септември 1960 г. Известен е със своите произведения в областта на литературата и киното, като неговата работа включва сценарии за телевизионни и филмови проекти. Вешим е признат със своя уникален стил и принос в българската литература и кино.

Данка Манукова е началник на Отделението по неврология в МБАЛ “Проф. Д. Ранев” в Пещера. Тя е родена на 17 септември и е уважаван специалист в областта на неврологията, известна със своето професионално ниво и принос в медицинската практика.

Мария Рамова е главен счетоводител на МБАЛ “Проф. Д. Ранев” в Пещера и е родена на 17 септември. Тя отговаря за финансовото управление и отчетност на болницата, играейки важна роля в осигуряването на прозрачност и ефективност във финансовите операции на лечебното заведение.

Никола Боянов е началник на Отделението по гастроентерология в УМБАЛ “Пълмед”. Той е роден на 17 септември и е признат специалист в областта на гастроентерологията, играещ ключова роля в диагностицирането и лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Румяна Сидерова е правистка и зам.-председател на Централната комисия по провеждане на прекия избор на председател в Българската социалистическа партия (БСП). Тя е родена на 17 септември и е известна със своята работа в областта на правото и политическите процеси.

Адриана Карембьо е известен словашки модел, родена на 17 септември 1971 г. в Словакия. Тя е високо оценявана в модния свят и се прославя като един от най-успешните модели на своето време. Карембьо, с впечатляваща височина от 1,85 м, е участвала в множество международни кампании, включително за емблематични марки като „Wonderbra“. Освен с кариерата си на модел, тя е известна и с благотворителната си дейност. Бивша съпруга на френския футболист Кристиан Карембьо, Адриана продължава да бъде популярна фигура както в модата, така и в обществения живот.

Брайън Сингър е американски продуцент, режисьор и сценарист, роден на 17 септември 1965 г. в Ню Йорк, САЩ. Той е известен със своята работа в киното, включително със създаването на популярни филми като „The Usual Suspects“ (1995), за който спечели награда „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий, и „X-Men“ (2000), който помогна за възраждането на интереса към супергеройските филми. Сингър е работил и по други успешни проекти, включително „X2: X-Men United“ (2003) и „Bohemian Rhapsody“ (2018), биографичен филм за групата Queen. Неговата кариера е отбелязана с иновации в жанра на трилърите и супергеройските филми.

Иън Уайт е актьор, роден на 17 септември 1971 г. във Великобритания. Той е известен със своите роли в киното и телевизията, както и със специализацията си в изпълнението на физически трудни роли, включително като изпълнителен актьор в костюми и скинове. Уайт е играл в популярни филми и телевизионни сериали, включително „Avatar“ (2009), „Prometheus“ (2012) и „Game of Thrones“ (2011-2019). Неговата работа е забележителна за умението му да вдъхне живот на сложни и впечатляващи визуални ефекти и същества.

17 септември – факти, рожденици и празници
17 септември – факти, рожденици и празници

На 17 септември отбелязваме 260-ия ден от годината, с 105 дни до края ѝ. Празнуваме имен ден на Вяра, Надежда, Любов, София и Софка, свързани със светите мъченици. На този ден се чества и празникът на град София, Костинброд и Лом. Сред рожденниците на 17 септември са проф. Минчо Минчев, генерал-лейтенант Атанас Самандов, проф. Петър Киров, Казимир Попконстантинов, Димитър Пейчев, Михаил Вешим, Мария Рамова, Никола Боянов, Румяна Сидерова, Адриана Карембьо, Брайън Сингър, Иън Уайт и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе