Топ идеи за училищен обяд на детето
Интересно

Топ идеи за училищен обяд на детето

И вие ли се чудите какъв училищен обяд да приготвите за детето си? Есента означава спад на температурите, промяна на цветовете и забавни дейности. И всичко е приключило в сезона за връщане в училище!

Ако сте като повечето, супер заети и винаги в движение, опаковането на училищния обяд може да представлява трудност. Това може да създаде ненужна битка между придирчивите към храната и търсещите удобство родители. Може да бъде предизвикателство да се измислят свежи идеи и забавно разнообразие, за да останат децата щастливи и доволни! В края на краищата, никой родител не иска да отвори тази кутия за обяд след училище и да види как детето му е отхапало само няколко хапки от цялата им упорита работа и подготовка.

Ето защо сме тук с малко вдъхновение! От малки деца до тийнейджъри имаме някои здравословни, вкусни и одобрени от деца идеи за ястия. Плюс няколко съвета, за да започнете. Използвайте тези идеи за лесен училищен обяд, домашно хранене или по всяко време, когато имате нужда от доза балансирано и питателно!

Топ идеи за училищен обяд

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Ето няколко идеи, за да започнете бързо и лесно вашия училищен обяд за детето:

Протеини: настъргано пиле, салата от риба тон, варени яйца, деликатесно месо, пеперони, бекон, кюфтета, ядково масло, кисело мляко, боб, сирене, извара
Пълнозърнести храни/нишестени зеленчуци: многозърнести бисквити, пълнозърнест хляб, гевреци или тортили, сладки картофи, киноа, кафяв ориз, мюсли, гевреци, овесени ядки
Зеленчуци: чушки, броколи, тиква, моркови, карфиол, целина, царевица, краставица, домати, грах, тиквички, едамаме
Плодове: ябълки, банани, грозде, диня, манго, грейпфрут, киви, пъпеш, портокали, круши, ананас, горски плодове, праскови, сливи
Забавни/сладки изкушения: микс за пътеки, домашно приготвени енергийни топчета, гевречета с кисело мляко, стафиди, покрити с шоколад, крекери, мини мъфини, ябълково пюре.

Салата от паста

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Салатата със студена паста е чудесен вариант за приготвяне на училищен обяд. Изберете пълнозърнеста паста за допълнителните фибри, които помагат на детето ви да остане по-сито и по-дълго.

Салата с паста:
Пълнозърнеста паста
Италиански дресинг
Чери домати
Леко сварени броколи (пресни или замразени)
Леко сварен зелен фасул (пресен или замразен)
сирене
2 твърдо сварени яйца
Пъпеш

Домашно приготвени ястия за обяд

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Разбира се, децата обичат тези предварително опаковани мини-ястия, но няма какво да обичаме в преработените храни, които са пълни с натрий и други консерванти. Ако детето ви поиска предварително опакован училищен обяд, предложете му следното:

Пуйка с ниско съдържание на натрий
сирене
Пълнозърнести крекери
Варен зелен фасул (пресен или замразен)
Ябълкови резени
Масло от ядки или семена

Пиле и гуакамоле

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Един от любимите ни съвети за спестяване на време за приготвяне на училищен обяд е да си купите пиле на скара и да го накарате да работи за всяко пилешко ястие, което приготвяте. Вкусът му е страхотен сам по себе си и може да бъде чудесна основна протеинова храна в обяда на вашето дете, тъй като все още е вкусен дори, когато е студен.

Мини чаша гуакамоле 
Пълнозърнести филийки пита и моркови за потапяне
грозде

Сандвичи с бисквити с ядки или масло от семена

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Кой казва, че сандвичът трябва да е върху хляб? Променете нещата малко с вашите собствени сандвичи с бисквити с ядково масло (изберете масло от слънчогледови семки, ако в училището няма ядки).

Масло от ядки или семена, намазано с 10 пълнозърнести бисквити, за да направите 5 сандвича с крекери
Гръцко кисело мляко или извара
Нарязани чушки
Ягоди и боровинки

Тази идея е страхотна за училищен обяд.

Пилешка салата

Ако детето ви обича сандвичи с пилешка салата, опитайте се да я разделите. Те могат сами да си направят сандвич с крекери или да се забавляват, като потапят чушките в пилешката салата. Може дори да се развихрят и да направят сандвичи с резенчета ябълка. Всичко върви с тази питателна комбинация за училищен обяд!

Пилешка салата
Пълнозърнести крекери
Нарязани чушки
Ябълкови резени

Руло от шунка и кашкавал

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Деликатесното месо може да бъде включено в пакетирания училищен обяд на вашето дете, без да се налага да прибягвате до сандвич. Този обяд обхваща всички групи храни и вашето дете ще се забавлява да се потопи!

Рулца с шунка:
Шунка с ниско съдържание на натрий
Нанизано сирене
Хумус
Целина и пита за потапяне
банан

Тортелини

Тортелините са страхотни на вкус студени и откриваме, че студените остатъци от броколи всъщност имат по-сладък вкус на следващия ден. Добавете малко кюфтета, сос и плодове и готово! Вашият училищен обяд е готов!

Тортелини с маринара и кюфтета
Плодова чаша,вода или 100% плодов сок (не сироп)
Студено варени броколи

Съвет : Направете това ястие вегетарианско, като смените кюфтетата с леща.

Омлет в хлебче

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Необходими продукти (за 3 порции):
1 с. л. зехтин
1 средно голям картоф, нарязан на кубчета
1 глава пресен лук, нарязан на ситно
шепа листа бейби спанак
4 яйца
9 малки чери доматчета, разполовени
шепа натрошена фета или настърган чедър
3 малки хлебчета

Загрейте мазнината в малък тиган с незалепващо покритие и запържете картофите на слаб огън, докато покафенеят и омекнат, това вероятно ще отнеме около 10 минути. Добавете пресния лук и запържете за минута, след което разбъркайте и спанака. Отделете. В същия съд, разбийте яйцата, след това ги изсипете в тигана и ги гответе докато стегнат на основата. Разрежете доматите, сложете ги върху сиренето и запечете, докато горната част покафенее. Охладете малко, след това извадете от формата и нарежете на три части.

Разрежете хлебчетата и ги напълнете с парче омлет, като сандвич заедно и разполовете.Опаковането на питателен обяд е важно, но да накарате детето наистина да ЯДЕ този обяд е също толкова важно. Опитайте тези пет съвета, за да насърчите детето си да изяде цялата здравословна храна в кутията си за обяд. Тази идея е страхотна за училищен обяд.

Съвети за насърчаване на по-здравословното хранене на децата

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Дайте пример . Децата са склонни да отразяват своите родители в различни навици, поради което плодовете и зеленчуците също трябва да намерят вашата чиния. Направете здравословното хранене нормална част от семейната диета.

Включете децата си . Децата, които избират храната си за обяд, са по-склонни да я ядат. Оставете ги да изберат любимите си. Колкото по-ангажирани са с процеса, толкова по-добре.

Разнообразявайте ястията . Яденето на един и същи стар обяд ден след ден може да ви омръзне. Създайте списък с предпочитани храни и след това завъртете опциите. Можете дори да превърнете избора на храна в игра, за да направите опаковането на обяд по-забавно!

Направете го лесно . По-вероятно ли е вашето дете да хапне резенчета ябълка, отколкото да отхапе цяла ябълка? Ако е така, нарежете този плод за лесно и по-бързо ядене, когато са в кафенето.

Гледайте какво идва у дома . Ако суровите броколи, които изпращате на обяда на детето си всеки ден, никога не бъдат изядени, считайте го за знак и коригирайте.

Направете списък с храни.

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Напишете списък с храни за всяка категория. Това ще ви даде отправна точка за грабване на предмети, за да опаковате кутията за обяд на вашето дете. Когато навлезете в добра рутина, ще откриете, че смесването и съчетаването става по-лесно. Но списъкът е и чудесен резервен инструмент, когато сте претоварени и имате нужда от бърз стартов списък за идеи. Започнете с храните, които знаете, че децата ви ще ядат и добавяйте продукти с течение на времето.

Потърсете помощ от малките си и планирайте ден за приготвяне на обеди заедно. Има толкова много страхотни причини да ги накарате да инвестират в това, което ядат! Дава им възможност да направят свой собствен избор. И ако имате придирчиви хора, това дори може да им помогне да започнат да опитват нови неща.

Колкото повече помагат децата, толкова повече ще научат за храненето и как да създадат балансирана храна, която да ги кара да се чувстват добре. Освен това е просто забавно! Това е чудесен шанс да се свържете с децата си и едновременно с това да поставите отметка в квадратче от списъка със задачи.
Приготвянето на домашно приготвени закуски и сладкиши е друг чудесен начин да се уверите, че храната остава в рамките на указанията, които искате да зададете за хранене. Приготвянето на собствени сладки изкушения ви помага да контролирате съставките и да избягвате твърде много добавена захар и ненужни пълнители. (Не забравяйте, че малкото отива много!)

училищен обяд
Топ идеи за училищен обяд на детето снимка: freepik

Храната е гориво. А петте групи храни, когато се комбинират, могат да осигурят най-доброто гориво за всичко – от учене в класната стая до спортуване. И както видяхме по-горе, един питателен обяд не трябва да е сложен. Простите рецепти и малко планиране могат много да помогнат на детето ви да има прекрасна учебна година.

Заедно със здравословния училищен обяд, можете също така да подготвите детето си за успех, като сте в крак с неговите превантивни грижи. Уверете се, че детето ви продължава да учи и расте с подходящите физически прегледи преди училище .

Бъдете отговорни в подготвянето на вашия училищен обяд за детето ви!

Tagged , , ,
на горе