15 септември – Международен ден на демокрацията

15 септември - Международен ден на демокрацията
Празници

15 септември – Международен ден на демокрацията

Международният ден на демокрацията се отбелязва по света на 15 септември всяка година. Създадена е с резолюция, приета от Общото събрание на ООН през 2007 г., насърчаваща правителствата да укрепват и консолидират демокрацията.

Насърчаваме всички наши парламенти да отбележат деня със събития и тържества. Откакто денят беше отбелязан за първи път през 2008 г., по света са проведени стотици парламентарни събития. Те включват фотоконкурси, семинари за деца, телевизионни дебати на живо, телефонни включения по радиото и срещи с организации на гражданското общество.

15 септември – Почитаме св. Великомъченик Никита

Тема за Международния ден на демокрацията

ден на демокрацията
15 септември – Международен ден на демокрацията снимка: freepik

Международният ден на демокрацията е възможност за преглед на състоянието на демокрацията по света. Всяка година подчертава определена тема. Предишните теми включват по-силни демокрации, значението на демокрацията за Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие, укрепване на гласовете на гражданите, диалог и приобщаване, отчетност и политическа толерантност.

Нашата подкрепа за Международния ден на демокрацията произтича от основното ни убеждение, че демокрацията изисква участието на всички граждани. Това е възможност да се подчертае важната роля на парламентите и да се отбележи техният капацитет и мандат да постигат справедливост, мир, развитие и права на човека.

Международният ден на демокрацията дава възможност да се направи преглед на състоянието на демокрацията в света. Демокрацията е колкото процес, толкова и цел, и само с пълното участие и подкрепата на международната общност, националните управленски органи, гражданското общество и отделните лица, идеалът за демокрация може да бъде превърнат в реалност, която да се ползва от всички и навсякъде .

Ценностите на свободата, зачитането на правата на човека и принципът за провеждане на периодични и истински избори чрез всеобщо избирателно право са основни елементи на демокрацията. От своя страна демокрацията осигурява естествената среда за защита и ефективна реализация на човешките права.

Във всеки един от ключовите моменти, белязали съвременната история, ЮНЕСКО подкрепя мирното развитие на обществата, като допринася за изграждането и консолидирането на демокрацията и развитието на демократичните институции, особено във времена на преход.

История на Международния ден на демокрацията

ден на демокрацията
15 септември – Международен ден на демокрацията снимка: freepik

Общото събрание на ООН (ООН) прие резолюция през 2007 г., че 15 септември всяка година ще се отбелязва като Международен ден на демокрацията. Тяхната цел за този ден е да популяризират ролята на правителството в поддържането на отворена демокрация сред всички държави-членки на Хартата на ООН и да отпразнуват системата от ценности, които демокрацията насърчава, давайки на гражданите властта да вземат решения по отношение на всички аспекти от живота си.

В усилията си да се застъпи за демократични общества по света, ООН обслужва различни цели, включително наблюдение на избори, работа за укрепване на демократичните институции и отчетност и подпомагане на нациите, които се възстановяват от конфликти, за да създадат своя собствена конституция.

От раждането на демокрацията в древна Гърция преди хиляди години до днес, основата на едно демократично общество е способността на хората да участват в процеса на вземане на решения от своята нация. Това може да се случи само когато всеки има право да гласува, независимо от раса, пол или други фактори, което означава, че включването и равенството също са важни за успеха на едно демократично общество. В Америка имаме представителна демокрация, което означава, че избираме длъжностни лица, които да представляват нашия колективен глас, за да гласуват решения.

Докато размишлявате върху собствените си свободи и обмисляте текущото състояние на демокрацията в страната, направете инвентаризация на това по колко начина участвате в колективното вземане на решения в нашата страна и подкрепяте идеалите на демокрацията.

Какво точно означава демокрация?

ден на демокрацията
15 септември – Международен ден на демокрацията снимка: freepik

Демокрацията е форма на управление, при която решенията се вземат чрез процес на гласуване от гражданите или техните представители. Основните принципи на демокрацията включват равенство, свобода и справедливост за всички граждани, независимо от тяхната възраст, пол, раса или социално-икономически статус. В една демократична система хората имат глас в управлението и могат да избират своите лидери чрез честни и свободни избори. Демокрациите също така защитават индивидуалните права и свободи, като свободата на словото, религията и събранията.

Защо демокрацията е важна?
Демокрацията е важна поради няколко причини:

1. Представителство: Демокрацията позволява на хората да участват в процеса на вземане на решения, което гарантира, че мненията им са представени и взети под внимание. Това помага да се създаде правителство, което отразява волята и интересите на своите граждани.

2. Контрол и отчетност: Демократичните правителства са отговорни пред своите граждани. Това създава система на контрол и отчетност, тъй като лидерите знаят, че действията им ще бъдат държани под отговорност по време на избори или референдуми.

3. Защита на човешките права: Демокрацията насърчава зачитането на човешките права, включително граждански свободи като свобода на словото, религия и събрания. Той също така насърчава социалната справедливост и равните възможности.

4. Мир и стабилност: Демокрациите са склонни да поддържат мира помежду си и да разрешават конфликти чрез преговори и дипломация, а не чрез война. Това допринася за глобалната стабилност и сигурност.

5. Икономическо развитие: Проучванията показват, че демокрациите обикновено имат по-силни икономики и по-висок стандарт на живот от недемократичните страни. Това е така, защото демокрациите насърчават иновациите, конкуренцията и инвестициите.

6. Непрекъснато подобрение: Демокрацията насърчава непрекъснатото подобряване и адаптиране, тъй като дава възможност на гражданите да изразят своите опасения и предложения и позволява на правителството да прави необходимите корекции.

7. Насърчаване на правата на човека: Демокрацията насърчава зачитането на правата на човека, включително политическите, социалните, културните и икономическите права. Това може да доведе до по-хармонично и проспериращо общество.

Този ден на демокрацията е изключително важен за всички нас.

Как можем да подобрим демокрацията в нашата страна?

ден на демокрацията
15 септември – Международен ден на демокрацията снимка: freepik

Подобряването на демокрацията в една страна е сложен процес, който изисква усилия от страна на всички граждани, институции и политически сили. Ето някои от най-важните стъпки, които могат да бъдат предприети:

1. Укрепване на институциите:

Независимо съдебство: Съдът трябва да бъде напълно независим от политическия натиск и да защитава правата на всички граждани.
Прозрачност и отчетност: Всички държавни институции трябва да работят прозрачно и да отговарят за своите действия пред обществото.
Свободни медии: Медиите трябва да бъдат свободни да разследват и да информират обществеността за важни въпроси.

2. Участие на гражданите:

Висока избирателна активност: Всеки гражданин трябва да гласува на изборите, за да изрази своята воля.
Гражданско общество: Развитието на активни граждански организации, които да защитават интересите на обществото.
Образование за гражданство: Училищата и университетите трябва да обучават младите хора за важността на демокрацията и как да участват в нея.

3. Борба с корупцията:

Строги закони и ефективно прилагане: Корупцията трябва да бъде преследвана безкомпромисно.
Транспарентност в публичните финанси: Бюджетите и държавните поръчки трябва да бъдат публично достъпни.
Механизми за сигнализиране и защита на сигнализаторите: Хората трябва да могат да сигнализират за корупция без страх от репресии.

4. Политическа култура:

Толерантност и диалог: Политиците трябва да водят конструктивен диалог и да уважават различните мнения.
Отговорност на политиците: Политиците трябва да носят отговорност за своите решения и действия.
Партийна система: Здрава партийна система, която да предлага ясна алтернатива на избирателите.

5. Социална справедливост:

Равенство на възможностите: Всички граждани трябва да имат равни възможности за образование, здравеопазване и социално развитие.
Борба с бедността и неравенствата: Държавата трябва да предприеме мерки за намаляване на бедността и неравенствата в доходите.

6. Международно сътрудничество:

Участие в международни организации: България трябва да участва активно в международни организации и да споделя опита си с други държави.
Защита на човешките права: България трябва да защитава човешките права както у дома, така и в международен план.

Важно е да се отбележи, че подобряването на демокрацията е процес, който отнема време и усилия. Не съществуват бързи решения, но всеки един от нас може да допринесе за тази цел. Важно е да отпразнуваме заедно Международния ден на демокрацията.

Международен ден на демократичните дейности

ден на демокрацията
15 септември – Международен ден на демокрацията снимка: freepik

Можете да отпразнувате Международния ден на демокрацията по следния начин:

Включете се
Всяка година ООН провежда официални глобални събития, които разпространяват осведомеността за демокрацията в действие. Предишните теми включват насърчаване на младите хора да участват в демократични движения, обръщане на внимание на устойчивото развитие и насърчаване на цивилизованост в обществата. Научете повече за тазгодишната тема и събития и вижте какво можете да направите, за да участвате.

Научете за политическите кандидати
Нашата отговорност като граждани да гласуваме е важна, но не трябва да влизаме в урните неинформирани. Днес отделете малко време, за да научите за кандидатите в предстоящите местни, щатски и федерални избори. Уверете се, че кандидатите, за които гласувате, са действително съобразени с вашите идеали, ще служат на своите избиратели и ще вземат решения за подобряване на общността. Чудесен източник, който да ви помогне да станете добре информиран гражданин, е Wise Voter .

Упражнявайте правата си
Като член на демократично правителство вие притежавате голяма власт. Демокрацията е както цел, така и процес, който зависи от вашето участие. Благодарение на цифровия напредък сега е по-лесно от всякога да се свързвате с представители, да се застъпвате за каузи, да гласувате и да правите разлика в нашата уникална форма на управление.

Защо обичаме Международния ден на демокрацията?

Дава власт на хората
Демокрацията е мощна, защото дава глас на гражданите на своята нация, позволявайки им да правят промени, както намерят за добре. Един от резултатите от тази форма на управление е, че демократичните промени създават пространство за появата на нови икономически теории, което в крайна сметка води до свят на иновации и подобрения.

Основава се на промяната
Крайъгълен камък на демократичните общества е, че те имат силата да направят промяна, когато е необходимо. По принцип, ако нещата вървят добре, гражданите имат властта да поддържат статуквото. Но ако нещата не вървят, хората трябва да изхвърлят старото и да внесат новото.

Основава се на равенството
Основополагащите документи на демократичните правителства поставят голям акцент върху равенството — един човек, един глас — без значение кой сте или позицията си в живота. Въпреки че тази идея не винаги е била постоянна или популярна през вековете, равните права пред закона са централни за демократичните правителства.

Честит Международен ден на демокрацията!

Tagged , , , ,
на горе