15 септември – факти, рожденици и празници

15 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

15 септември – факти, рожденици и празници

На 15 септември отбелязваме 258-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 107 дни до края на годината.

15 септември се чества Свети Никита Великомъченик

На 15 септември се чества Свети Никита Великомъченик, който живял през IV век и проповядвал християнството сред готите. По време на гоненията срещу християните, водени от цар Атанарих, Никита открито защитавал вярата си. Заради това бил подложен на жестоки мъчения и накрая изгорен жив през 372 г. Мощите му били пренесени в Мопсуестия, където се случвали много чудеса. Свети Никита е почитан особено сред славяните и се смята за закрилник на вярващите, които преминават през изпитания.

15 септември е обявен за Международен ден на демокрацията

15 септември е обявен за Международен ден на демокрацията от Общото събрание на ООН през 2007 г. Целта на този ден е да насърчи защитата и утвърждаването на демократичните принципи по света. Той служи като възможност да се подчертае важността на участието на гражданите в политическите процеси, свободата на словото, правовия ред и човешките права. Демокрацията изисква непрекъсната грижа и поддържане, а този ден напомня за нуждата от усилия за укрепване на демократичните институции и свободи в световен мащаб.

Учебната година в България започва на 15 септември

15 септември – факти, рожденици и празници
15 септември – факти, рожденици и празници

Учебната година в България започва на 15 септември по исторически и практически причини. След Втората световна война датата е избрана заради нуждите на селското стопанство, тъй като тогава е вече приключила лятната реколта. Освен това, 15 септември позволява достатъчно време за подготовка на училищата и учениците след лятната ваканция. Традицията се запазва и до днес.

15 септември е Световен ден за борба с лимфома

15 септември е Световен ден за борба с лимфома, който се отбелязва с цел повишаване на осведомеността за това заболяване. Лимфомът е вид рак на лимфната система, която е част от имунната система на тялото. На този ден се подчертава важността на ранната диагностика, достъпа до съвременно лечение и подкрепата за пациентите и техните семейства. Инициативи по света включват кампании за информация, скрининг и подкрепа за борбата с лимфомите.

15 септември е Международен ден на локомотивния машинист

15 септември е Международен ден на локомотивния машинист, посветен на професионалистите, които управляват влаковете. Този ден почита техния труд и отговорност за безопасността на пътниците и товарите. Локомотивните машинисти играят ключова роля в железопътния транспорт, като се справят с дълги часове работа и взискателни условия. Денят е възможност да се подчертае значението на тяхната работа и да се изкаже признателност към тях.

На 15 септември празнуващите своя рожден ден са:

15 септември – факти, рожденици и празници
15 септември – факти, рожденици и празници

Нели Рангелова е певица, родена на 15 септември 1958 г. в Монтана. Тя е известна със своето влияние в българската музикална сцена. Позната е със своите уникални изпълнения и успешната си кариера в областта на поп и фолк музиката. Рангелова е известна с хитовете си и многобройните си участия на български и международни сцени, като също така е получила признание за своите вокални способности и артистичен принос.

Китодар Тодоров е български актьор, роден на 15 септември 1974 г. Той е известен със своите роли в театъра и киното, както и със своите участия в телевизионни продукции. Тодоров е признат за своя талант и многостранни изпълнения, които го правят значима фигура в българската актьорска сцена.

Драгомир Симеонов е български журналист, роден на 15 септември 1976 г. Известен е с работата си в радио, телевизия и печатни медии, като се отличава с аналитичен стил и чувство за хумор. Работил е в радиа като „Дарик“ и „FM+“, и е водил телевизионни предавания по различни теми. Симеонов е познат със своята способност да представя актуални събития по увлекателен и достъпен начин, като често засяга важни обществени и културни въпроси.

Георги Илиев-Майкъла, бизнесмен и бивш футболист, е роден на 15 септември 1956 г. Той е известен с успешната си кариера като футболист и по-късно със своето участие в бизнес сектора. Майкъла е играл за различни български футболни клубове и е признат за един от видните спортисти в България. След футболната си кариера, той се е насочил към бизнес сферата, където също постигнал успехи.

Пламен Карталов, директор на Софийската опера, е роден на 15 септември 1948 г. в София. Той е един от най-известните български оперни режисьори и мениджъри, който е направил значителен принос в развитието на оперното изкуство в България. Карталов е известен със своето изключително творчество и иновации в операта, както и с успешното си управление на Софийската опера, която под негово ръководство придобива международно признание.

Атанас Атанасов е актьор, роден на 15 септември 1955 г. в София. Известен е със своите роли в българското кино и театър. Той е утвърден артист, който е участвал в редица театрални постановки и филми, и е признат за своя талант и разнообразие от роли. Атанасов е ценен за своята способност да представя сложни персонажи и да носи дълбочина на своите изпълнения.

Александър Александров е депутат от партия „Има такъв народ“ в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание на България. Роден е на 15 септември 1958 г. и е известен със своята активна роля в българската политика. Александров е специалист в областта на икономиката и бизнеса, и е участвал активно в законодателния процес и работата на парламента по различни икономически и социални въпроси.

Генчо Керезов е заместник-кмет на София по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“. Роден е на 15 септември 1990 г. и е известен със своята работа в областта на дигиталната трансформация и иновациите. Керезов е активно ангажиран с разработването на стратегии за модернизация на градските услуги и насърчаване на икономическото развитие в столицата.

Петър Зехтински е легендарен български футболист, роден на 15 септември 1955 г. Той е известен със своите успехи на терена, включително титлата на вицешампион и четири бронзови медала от първенството на България. Зехтински е оставил трайна следа в българския футбол с изключителните си игри и принос за клубовете, за които е играл.

Принц Хари е роден на 15 септември 1984 г. в Лондон, Великобритания. Той е британски кралски особа и младши син на принц Чарлз и принцеса Даяна. Официално наречен Хенри, принц на Уелс, той е известен със своето участие в благотворителни дейности и работа по социални каузи. Принц Хари служи в британската армия, където се отличава със своето отдаденост и служба. През 2018 г. се жени за Меган Маркъл и двамата напускат кралските задължения през 2020 г., за да се концентрират върху лични проекти и хуманитарна работа.

Летисия Ортис е кралица на Испания и е родена на 15 септември 1972 г. в Овиедо, Испания. Преди да стане кралица, Летисия е била известна журналистка и новинарка. Тя се омъжва за крал Фелипе VI през 2004 г. и става кралица на Испания през 2014 г., когато съпругът ѝ се възкачи на трона. Летисия активно се ангажира с хуманитарни каузи, включително здравеопазване, образование и правата на жените.

Томи Лий Джоунс е актьор, роден на 15 септември 1946 г. в САЩ. Известен е със своите роли в киното и телевизията. Притежава силна актьорска кариера, отличаваща се със своите мощни и разпознаваеми изпълнения. Известен е със своите роли в филми като „The Fugitive“ (1993), за който спечели Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля, и „Men in Black“ (1997). Джоунс е признат за един от най-успешните актьори на своето поколение, с широк спектър от роли в различни жанрове.

Катерина Мурино е актриса, родена на 15 септември 1977 г. в Италия. Тя е известна със своите роли в киното и телевизията и придобива популярност с участието си в международния филм „Казино Роял“ (2006), където играе ролята на Соланж. Мурино е известна и с участията си в италиански и френски филми и телевизионни продукции. Тя е призната за своята красота и актьорски талант, като е работила в разнообразни жанрове и проекти.

Том Харди е актьор, роден на 15 септември 1977 г. в Лондон, Великобритания. Придобива популярност с изпълненията си в филми като „Inception“ (2010), „The Dark Knight Rises“ (2012) и „Mad Max: Fury Road“ (2015). Харди е похвален за способността си да се трансформира за различни роли, включително и за наградената му роля в „Bronson“ (2008). Той е един от най-уважаваните актьори на съвременната кино сцена.

Оливър Стоун е режисьор, роден на 15 септември 1946 г. в Ню Йорк. Става известен със своите провокативни и често спорни филми. Той е носител на три Оскара и е признат за своята работа в жанрове като драма, политически трилър и военен филм. Някои от най-известните му произведения включват „Platoon“ (1986), „JFK“ (1991) и „Natural Born Killers“ (1994). Стоун е известен със своето уникално виждане за историята и политиката, което често провокира дискусии и размисъл.

Челси Кейн е актриса, родена на 15 септември 1988 г. в САЩ. Известна е със своите роли в телевизионни сериали и филми, като сериала „Jonas“ (2009–2010), където играе Меган. Освен това е участвала в редица други телевизионни проекти и филми. Кейн е призната за своя талант и присъствие на екрана, и активно участва в развлекателната индустрия.

15 септември – факти, рожденици и празници
15 септември – факти, рожденици и празници

На 15 септември честваме Свети Никита Великомъченик, денят е и Международен ден на демокрацията, Световен ден за борба с лимфома и Международен ден на локомотивния машинист. В България учебната година започва на 15 септември по исторически причини. Рожден ден на 15 септември празнуват: Нели Рангелова, Китодар Тодоров, Драгомир Симеонов, Георги Илиев-Майкъла, Пламен Карталов, Атанас Атанасов, Александър Александров, Генчо Керезов, Петър Зехтински, Принц Хари, Летисия Ортис, Томи Лий Джоунс, Катерина Мурино, Том Харди, Оливър Стоун, Челси Кейн и други. Честит празник на всички!

 

Tagged , , ,
на горе