6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.
Празници

6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Днес е изключително важен и значим ден. На 6 септември църквата почита Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Житие на Св. Мъченик Евдоксий

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Св. Мъченик Евдоксий бил военачалник при царуването на Диоклетиан (284-305 г.). Живеел като ревностен християнин.

Избухнало жестоко гонение срещу вярващите. За да запазят живота си, много християни напуснали жилищата си и се отдалечили в пустинни места. Там намерили убежище. В пустинно място намерил убежище с жена си Василиса и децата си също и Евдоксий.

Отряд войници бил изпратен да го търси. Войниците дошли на онова място. Срещнали го, но не го познали. Запитали го дали знае къде се крие военачалникът Евдоксий.

Той ги приел в новото си жилище с топло внимание. Нагостил ги, дал им възможност да си починат. Накрая им открил, че той е именно търсеният военачалник Евдоксий.

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

След като успокоил семейството си и го поучил как да живее, Евдоксий заминал с войниците за главния град на оная област.

Управителят го повикал на разпит. Предложил му да се откаже от вярата си, за да запази живота и военното си звание. Поискал от него незабавно да принесе жертва на идолите. Евдоксий решително отказал. Смело изповядал вярата си във Възкресителя на мъртвите Господ Иисус Христос. Управителят заповядал да бъде взето оръжието му и да бъдат снети от него знаковете на военното звание.

Този фанатизиран езичник изтръпнал от ужас, като видял как много от присъстващите на разпита войници се разоръжили, хвърлили от себе си знаковете на военното звание и едногласно изповядали, че са също християни. Изповедниците се оказали толкова много, повече от хиляда души, че било решено да бъдат наказани само най-главните между тях, военачалниците.

Скоро Евдоксий бил изправен отново на съд. След като наново твърдо заявил, че никой не ще го отклони от Христа спасителя, той бил подложен на люти изтезания и накрая осъден на смърт.

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Когато го водили към мястото, гдето щял да бъде умъртвен, той забелязал в тълпата своята съпруга и двете си деца да плачат. Евдоксий се обърнал към жена си и й казал:

– Не плачи за мене! Напротив, почитай деня на моята смърт за Христа Господа като ден на радостно тържество!

После видял своя приятел Зенон и му казал:

– Бог, Комуто служим, няма да ни раздели. Ние като в една лодка ще отплуваме заедно към вечния живот!

Вдъхновен от тия пламенни думи, Зенон възкликнал:

– И аз съм християнин! Изповядвам Христа, Сина Божи, и искам да умра за Него!

Новият изповедник бил хванат незабавно и обезглавен. Подир своя приятел получил мъченически венец и Евдоксий. Също пролели кръвта си за Христовото име и главните военачалници, които мъжественият и непоколебим Евдоксий бил посветил в истините на Евангелието. Това станало в 311 г.

По-късно в Цариград бил построен храм на името на св. мъченик Евдоксий.

Житие на Св. Преп. Архип

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Днес освен, че почитаме Св. Мъченик Евдоксий, почитаме и Св. ап. Архип. Той бил епископ на гр. Колоса в малоазийската област Фригия. В неговия дом се извършвали божествените служби. Апостол Павел го ръкоположил за епископ. Неговата жена Апфия му помагала в разпространяването на словото Божие.

Възпоменание за чудото на св. архангел Михаил

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Във фригийския град Колоса, близо до гр. Иерапол, над извор с чудотворна вода се намирал храм, посветен на свети архистратиг Михаил.

От водите на този извор болните получавали изобилно изцеления повече, отколкото в Силоамската къпалня.

Когато цялата веселена била помрачена от езическото многобожие и човеците се покланяли на тварите, а не на Твореца, езичниците в Иерапол почитали грамадната и страшна Ехидна (огромна отровна змия, достигаща до 3,5 м).

Нечестивите построили храм, там където живеела ехидната и й принасяли много и различни жертви.

За да просвети света със светлината на своето познание и да настави на истинския път заблудените, Единният истински Бог изпратил по цялата земя Своите свети ученици и апостоли, за да проповядват Евангелието на всички хора.

След разрушаването на идола на Артемида в Ефес, чрез което целият град бил обърнат в светата вяра, св. Йоан Богослов отишъл от Ефес в Иерапол, за да помогне на своя сътрудник св. ап. Филип. В това време там се намирали св.ап. Вартоломей и сестрата на Филип – Мариам.

Заедно с тях св. Йоан Богослов се потрудил в делото за спасението на човеците. Чрез своите молитви, те убили ехидната, а тези, които и се покланяли обърнали към Единния истинен Бог. Като застанали на едно място, наричано „Херотоп”, те започнали да пророчестват, че на него ще възсияе Божията благодат, че това място ще бъде посещавано от Воеводата на небесните сили – св. архистратиг Михаил и че тук ще се извършват чудеса. Всичко това скоро се сбъднало и на това място се появила чудотворна вода.

Защо почитаме Св. Мъченик Евдоксий?

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Св. Мъченик Евдоксий е почитан от православните християни като пример за вяра, смелост и отдаденост на Христос. Неговото житие е вдъхновяващо и служи като напомняне за важността на християнските ценности, дори в лицето на гонения и изпитания.

Ето защо почитаме Св. мъченик Евдоксий:

Пример за непоколебима вяра: Евдоксий остана верен на Христос, дори когато беше изправен пред жестоки преследвания и изтезания. Неговата вяра не се поколебала, дори когато животът му беше застрашен.

Символ на смелостта: Като военачалник, Евдоксий е бил силен и смел човек. Той не се страхувал да изповядва вярата си пред императора и да защитава своите събратя християни.

Покровител на християнските войници: Като бивш военачалник, Св. Евдоксий се счита за покровител на християнските войници. Той е пример за това как да съчетаем военната служба с вярата в Христос.

Напомняне за важността на мъченичеството: Животът и смъртта на Евдоксий ни напомнят за значението на мъченичеството в християнството. Мъчениците са тези, които са дали живота си за вярата си, и те са пример за най-висшата форма на любов към Бога.

Вдъхновение за християните от всички времена: Историята на Св. Евдоксий е актуална и днес. Тя ни напомня, че и ние можем да се изправим срещу трудностите в живота с вяра и надежда.

Какво можем да научим от Св. Евдоксий?

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

От Св. Мъченик Евдоксий можем да научим няколко неща:

Да бъдем верни на своите убеждения, дори когато е трудно.
Да не се страхуваме да изповядваме вярата си.
Да бъдем смели и решителни в защита на това, в което вярваме.
Да обичаме ближните си и да сме готови да помогнем на тези, които се нуждаят.
Да се надяваме на вечния живот и да живеем според Божиите заповеди.

Почитайки Св. мъченик Евдоксий, ние се свързваме с богатата история на християнството и черпим вдъхновение от живота на един велик мъченик. Неговата история ни напомня за силата на вярата и ни дава кураж да продължим по пътя на Христос.

Защо почитаме светците?

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Почитането на светците е важна част от християнската традиция. Светецът е човек, който е живял праведен живот и е бил посветен на служене на Бог. След смъртта им църквата признава техните добродетели и духовни постижения и ги обявява за светци. Тези светци служат като модели за подражание и източник на вдъхновение за вярващите.

Има няколко причини, поради които християните почитат светците:

1. Насоки и вдъхновение: Светците са живели праведен живот и са имали дълбока връзка с Бог. Тяхната мъдрост и опит могат да насочат вярващите в собствените им духовни пътувания. Техните истории често съдържат уроци за вяра, надежда, любов и устойчивост, които могат да вдъхновят и насърчат другите.

2. Застъпничество: Светците се считат за защитници на вярващите пред Бог. Те се молят за нас, особено когато имаме нужда от утеха, напътствие или помощ в трудни моменти. Вярва се, че техните молитви имат по-голяма тежест пред Бог.

3. Чудеса и изцеления: Много светци са извършили чудеса или са били свързани с изцеления по време на живота си или след смъртта си. Тези събития служат като доказателства за божествената сила и присъствието на тези светци.

4. Историческо значение: Светците също играят решаваща роля в историята на християнството. Те са допринесли значително за развитието и разпространението на вярата, включително мисионерска работа, писане и философски разсъждения. Като почитаме светците, ние почитаме тяхното наследство и продължаваме работата, която са започнали.

5. Общност и единство: Почитането на светците обединява вярващите в споделено чувство за идентичност и общност. Празнуването на техните празници и изучаването на техните животи може да помогне за изграждането на връзки между хора от различни култури и традиции.

Св. Мъченик Евдоксий
6 септември – Почитаме Св. Мъченик Евдоксий. Св. Преподобни Архип.

Почитането на светците е начин за християните да изразят благоговението си пред Бог, да търсят напътствия и подкрепа и да отпразнуват наследството на онези, които са дошли преди тях във вярата. Това е съществена част от духовния живот, която обогатява разбирането ни за Божията любов и присъствие в света.

Почитането на светиите в православната църква е израз на вярата ни в единството на Църквата на земята и в небето. Светиите са наши небесни покровители и молим за тяхното застъпничество пред Бога. Чрез живота и делата си те ни показват пътя към спасението и ни вдъхновяват да живеем по-добър християнски живот.

Tagged , , ,
на горе