7 септември – факти, рожденици и празници

7 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

7 септември – факти, рожденици и празници

На 7 септември отбелязваме 250-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 195 дни до края на годината.

7 септември честваме Неделя пред Въздвижение (преди Кръстовден)

На 7 септември честваме Неделя пред Въздвижение (преди Кръстовден), която е последната неделя преди празника Кръстовден на 14 септември. Тази неделя е посветена на подготовката за Кръстовден, като в богослуженията се акцентира върху символиката на Кръста и жертвата на Христос.

7 септември отбелязваме Предпразненството на Рождество Богородично

На 7 септември отбелязваме Предпразненството на Рождество Богородично. Това е денят преди големия празник, посветен на рождението на Пресвета Богородица (8 септември), и се отбелязва с празнични богослужения в чест на Богородица.

 

7 септември честваме и Св. Мъченик Созонт

На 7 септември честваме и Св. Мъченик Созонт, християнин от III век, който е мъченически загинал за вярата си, след като разрушил златен идол в езически храм. Той се почита като пример за изключителна твърдост и преданост към християнската вяра.

7 септември – Международният ден на чистия въздух за синьо небе

Международният ден на чистия въздух за синьо небе се отбелязва на 7 септември, учреден от ООН през 2019 г. Целта му е да повиши осведомеността за значението на чистия въздух и да насърчи действия за намаляване на замърсяването. Денят подчертава връзката между качеството на въздуха, здравето и околната среда, и призовава за глобално сътрудничество за постигане на по-чист въздух чрез устойчиви практики и технологии.

7 септември 1940 г. е подписан Крайовският договор, с който Южна Добруджа се връща на България

На 7 септември 1940 г. е подписан Крайовският договор, с който Южна Добруджа се връща на България. Този ден отбелязва Съединението на Добруджа, исторически момент, който възстановява територията на България, отнетиа след Втората Балканска война. Събитието е значимо за националното единство и териториалната цялост на страната.

На 7 септември празнуващите своя рожден ден са:

7 септември – факти, рожденици и празници
7 септември – факти, рожденици и празници

Искрен Пецов, роден на 7 септември 1963 г., е български поп певец и композитор. Той е известен със своето участие в българската музикална сцена от 80-те години на миналия век, като е създал редица популярни песни и албуми. Пецов се отличава със своето уникално вокално изпълнение и творчески подход към композирането на музика, което му спечелва признание и любов от страна на феновете. Неговото творчество остава значимо в българската поп музика и продължава да вдъхновява нови поколения изпълнители.

Любомир Пеевски, роден на 7 септември 1943 г., е български писател на научна фантастика и фентъзи. Той е известен с произведенията си в жанровете на научната фантастика и фентъзито, които са получили признание сред читателите и критиците в България. Пеевски е автор на редица книги, които изследват теми от бъдещето, паралелни светове и алтернативни реалности, и е допринесъл значително за развитието на тези жанрове в българската литература. Неговите произведения се отличават със своето въображение и оригинален подход към жанровете, което го утвърдило като важна фигура в българската литература.

Стефан Рядков, роден на 7 септември 1963 г., е български актьор, известен най-вече с участието си в популярното студентско телевизионно предаване Ку-Ку. Той печели признание за своята работа в комедията и сатирата, благодарение на своето остроумие и уникален сценичен стил. Рядков е участвал в редица телевизионни и театрални проекти, които го утвърждават като важна фигура в българския шоубизнес.

Георги Дюлгеров, роден на 7 септември 1980 г. в Бургас, е български певец и композитор, известен със своите поп-фолк и народни песни. Той започва кариерата си в началото на 2000-те години и бързо се утвърждава на българската музикална сцена с изпълнения на популярни български народни и съвременни песни. Дюлгеров е познат със своя уникален глас и стил, който комбинира традиционната българска музика с модерни елементи.

Проф. д-р Атанас Куртев, роден на 7 септември, е български пианист виртуоз и преподавател. Той е известен със своето майсторство на пианото и дългогодишната си кариера като концертен изпълнител. Куртев е преподавал в консерватории и музикални училища, предавайки знанията и уменията си на следващите поколения музиканти. Неговият принос към класическата музика и образованието в България го утвърдява като значима фигура в музикалната общност.

Войн Войнов, роден на 7 септември 1957 г., е български футболист и треньор, чиято кариера е свързана основно с клуб „Левски“. Цялата му кариера като футболист преминава в този отбор, където оставя значителен отпечатък. След края на състезателната си кариера, Войнов става треньор и работи с различни родни отбори, включително школата на „Левски“, „Родопа“ и „Локомотив“ (Пловдив). Той също така има опит в международния футбол, като е работил в Саудитска Арабия и Кипър.

Гинка Чавдарова, родена на 7 септември, е български икономист и обществена личност. Тя е известна със своето участие в икономическите и социалните изследвания в България и е допринесла значително към анализа и развитието на икономическата политика в страната. Чавдарова е активна в научната и образователната сфера, а също така е участвала в различни икономически форуми и консултативни групи. Нейната работа е оказала влияние върху икономическите стратегии и политики, прилагани в България.

Инж. Делчо Николов, роден на 7 септември, е български инженер и бизнесмен, който в момента заема позицията на председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ АД. Под негово ръководство компанията, която е водещ производител в миннодобивния сектор, продължава да играе ключова роля в българската икономика. Николов е известен със своите лидерски умения и стратегическо мислене, които са допринесли за развитието и успешната дейност на „Асарел-Медет“ в областта на добива на мед и злато.

Проф. дтн инж. Иван Вутов, роден на 7 септември, е виден български инженер и предприемач. Той е председател на Съвета на директорите на „Геотрейдинг“ АД, компания специализирана в геотехнически услуги и инфраструктурни проекти. Вутов също така заема позицията на зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), където играе активна роля в развитието на бизнес средата и икономическата политика в страната. Неговата експертиза и лидерски умения са от съществено значение за успешната работа на „Геотрейдинг“ и за подобряване на икономическите условия в България.

Евън Рейчъл Ууд е родена на 7 септември 1987г., започва актьорската си кариера още като дете, участвайки в телевизионни предавания и филми. За ролята си в сериала Westworld получава признание и номинации за награди като „Златен глобус“ и „Еми“. Освен с актьорската си работа, Ууд е известна и с активизма си за права на жените и борбата срещу домашното насилие.

Девън Сауа, роден на 7 септември 1978 г. в Канада, започва кариерата си в младежките филми през 90-те години. След успеха си в Casper (1995) и Final Destination (2000), той участва в различни жанрове, включително ужас и драма, като Idle Hands (1999) и The Exorcism of Emily Rose (2005). Сауа също така играе важни роли в телевизионни сериали като Nikita, Chucky и Party of Five. През последните години той продължава да разширява кариерата си, включително с роли в независими филми и проекти за стрийминг платформи.

Шанън Елизабет, родена на 7 септември 1973 г. в Тексас, е американска актриса и модел. Тя става популярна с ролята си в комедията American Pie (1999), където играе Саманта, и продължава да участва в редица филми и телевизионни сериали. Освен актьорската си кариера, Шанън Елизабет активно се занимава и с благотворителни дейности, особено в подкрепа на правата на животините.

Оливър Хъдсън, роден на 7 септември 1976 г. в Калифорния, е американски актьор. Той е син на актрисата Голди Хоун и брат на актьора Кейт Хъдсън. Оливър става известен с ролите си в телевизионните сериали Rules of Engagement и Nashville. Освен това, той участва в редица филми и телевизионни проекти, демонстрирайки разнообразие в актьорските си способности.

Анджи Евърхарт, родена на 7 септември 1969 г. в Охайо, е американска актриса и модел. Тя става известна с ролите си в филми от 90-те години като The Substitute (1996) и Jesse (1998). Евърхарт също така работи като модел и е била на кориците на много известни модни списания. Тя е известна със своето участие в различни телевизионни сериали и филмови проекти, както и със своето участие в благотворителни инициативи.

Глория Гейнър, родена на 7 септември 1949 г. в Ню Джърси, е американска певица, известна със своето влияние върху диско музиката. Най-известна е със своя хит I Will Survive (1978), който става химн на самоутвърждаването и устойчивостта. Гейнър продължава да изпълнява и записва музика, а нейният принос към диско жанра остава значим и вдъхновяващ.

7 септември – факти, рожденици и празници
7 септември – факти, рожденици и празници

На 7 септември отбелязваме 250-ия ден от годината според Григорианския календар, остават 195 дни до края на годината. Честваме Неделя пред Въздвижение (преди Кръстовден), подготовката за Кръстовден на 14 септември, и Предпразненството на Рождество Богородично. На този ден почитаме Св. Мъченик Созонт, който е мъченически загинал за вярата си. Международният ден на чистия въздух за синьо небе, учреден от ООН през 2019 г., акцентира на важността на чистия въздух и устойчивото развитие. На 7 септември 1940 г. е подписан Крайовският договор, отбелязващ Съединението на Добруджа с България. Рожден ден днес празнуват: Евън Рейчъл Ууд, Девън Сауа, Шанън Елизабет, Оливър Хъдсън, Анджи Евърхарт, Глория Гейнър, Искрен Пецов, Любомир Пеевски, Стефан Рядков, Георги Дюлгеров, Проф. д-р Атанас Куртев, Войн Войнов, Гинка Чавдарова, Инж. Делчо Николов, Проф. дтн инж. Иван Вутов и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе