3 септември – факти, рожденици и празници

3 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

3 септември – факти, рожденици и празници

На 3 септември отбелязваме 246-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 199 дни до края на годината.

3 септември почитаме Свети Свещеномъченик Антим, епископ Никомидийски

На 3 септември почитаме Свети Свещеномъченик Антим, епископ Никомидийски, той е бил епископ на Никомидия (днешен Измит, Турция) през III век, когато градът е бил важен център на ранното християнство в Римската империя. По времето на император Диоклециан, който е известен със своите жестоки гонения срещу християните, Свети Антим се отличава като един от най-забележителните защитници на вярата. Той е известен със своите писма до християните, в които ги насърчава да останат твърди във вярата, въпреки тежките изпитания. През 303 г., когато гоненията достигат своя връх, Свети Антим е арестуван и подложен на жестоки мъчения, за да се отрече от вярата си. Въпреки това, той остава верен на Христос и е убит с меч, ставайки мъченик. Неговата непоколебима вяра и твърдост го правят пример за християните, а паметта му се чества на 3 септември. В иконографията Свети Антим често е изобразяван като епископ, държащ кръст, символизиращ неговата мъченическа смърт.

3 септември също честваме Свети Преподобни Теоктист

На 3 септември също честваме Свети Преподобни Теоктист, той е живял през IX век и е бил известен монах и духовник в Света гора Атон, според някои източници в Манастира Ватопед. Теоктист е известен със своята мъдрост, духовност и посветеност на монашеския живот. Той е смятан за един от основателите на монашеството в Атон и е автор на множество духовни творби, които и до днес се ценят и четат. Неговата святост и духовно влияние го правят значима фигура в историята на християнството, а паметта му също се почита на 3 септември.

3 септември е Международен ден за опазване на лешоядите

3 септември е Международен ден за опазване на лешоядите. Този ден насочва вниманието към важната роля на лешоядите в екосистемите и необходимостта от тяхното опазване. Лешоядите играят ключова роля, като почистват околната среда от мъртви животни, предотвратявайки разпространението на болести. Въпреки това, много видове са застрашени поради отравяне, загуба на хабитати и други фактори. Този ден е посветен на повишаване на осведомеността и предприемане на мерки за защита на тези важни птици.

На 3 септември празнуващите своя рожден ден са:

3 септември – факти, рожденици и празници
3 септември – факти рожденици и празници

Чарли Шийн е американски актьор, роден на 3 септември 1965 година в САЩ. Той става популярен през 80-те години с участието си в филми като „Платон“ и „Взвод“. Най-известната му роля обаче е в телевизионния сериал „Двама мъже и половина“, където играе чаровния, но безотговорен Чарли Харпър. През годините Шийн също така става известен със своите противоречиви изявления и лични проблеми, които често са привличали вниманието на медиите.

Жулио Сезар, роден на 3 септември 1979 г. в Рио де Жанейро, е бразилски вратар, известен със своите постижения в „Интер Милан“, където печели Шампионската лига през 2010 г. Той започва кариерата си в „Фламенго“ и играе за клубове като „Куинс Парк Рейнджърс“ и „Бенфика“. Сезар е важна част от бразилския национален отбор, с който печели Копа Америка през 2007 г. и участва на няколко световни първенства. Известен със своите отлични рефлекси и лидерски качества, той остава един от най-уважаваните вратари в съвременния футбол.

Ашли Джоунс, родена на 3 септември 1976 г. в Мемфис, щата Тенеси, е американска актриса, известна със своите роли в телевизионни сериали. Тя става популярна с участията си в сапунените опери „Дни на нашия живот“ и „Операция Държава“. Освен това, Джоунс има роли в други телевизионни проекти и филми.

Клеър Креймър, родена на 3 септември 1974 г. в Атланта, е американска актриса, известна със своите роли в телевизионни сериали и филми. Най-известна е с ролята си на Кети в телевизионния сериал „Ужасите в Хил Хаус“ и с участието си в сериала „Buffy the Vampire Slayer“ като Дяволският герой Деми. Освен телевизионната си работа, Креймър има и роли в редица филми.

Ник Уекслър, роден на 3 септември 1978 г. в САЩ, е американски актьор, известен със своите роли в телевизионни сериали и филми. Той става популярен с участията си в сериала „Тъмнината на живота“ и телевизионния сериал „Джеймс Стюарт“. Уекслър е признат за своето талантливо изпълнение и разнородни роли в различни жанрове.

Гарет Хедлънд, роден на 3 септември 1984 г. в САЩ, е американски актьор, известен със своите роли в филми и телевизионни сериали. Той става популярен с участието си в филмите „Трон: Заветът“ и „Стария съюзник“, както и с ролята си в сериала „Пати“. Хедлънд е признат за своите разнообразни изпълнения и завладяващо сценично присъствие.

Никол Хилц, родена на 3 септември 1978 г. в САЩ е американска актриса, известна с ролите си в телевизионни сериали и филми. Тя получава популярност с участието си в сериала „Дни на нашия живот“ и „Финалната игра“. Хилц е призната за своето разнообразно актьорско изпълнение и работа в различни проекти в развлекателната индустрия.

Костас Мандилор, роден на 3 септември 1965 г. в Австралия, е австралийски актьор, известен със своите роли в телевизионни сериали и филми. Той става популярен с участието си в филмовата поредица „Пъзел“ (Saw), където играе ролята на детектива Мандилор. Мандилор също е известен с ролите си в сериали като „Формула 1“ и „Търсачи на съкровища“.

Фърн Котън, родена на 3 септември 1981 г. във Великобритания, е известна британска телевизионна водеща и радио водеща. Тя става популярна с работата си в телевизионни шоута като „Top of the Pops“ и „The Great British Bake Off“. Котън също води радио предавания, включително „The Fern Cotton Show“ на BBC Radio 1, и е автор на книги за здраве и начин на живот.

Пас де ла Хуерта, родена на 3 септември 1984 г. в Ню Йорк е американска актриса и модел. Тя е известна с ролите си във филми като „Ню Йорк, Ню Йорк“ и „Тайм“. Де ла Хуерта също така е призната за своето участие в телевизионния сериал „Boardwalk Empire“, където играе ролята на Луиза. Тя е известна със своето уникално присъствие на екрана и ексцентричния си стил.

Стив Джоунс, роден на 3 септември 1955 г. в Лондон, Великобритания, е британски музикант и китарист, известен като съосновател на пънк рок групата „Секс Пистълс“. Той играе ключова роля в оформянето на пънк рок сцената през 1970-те години със своя интензивен стил на свирене и уникално звучене. Джоунс е известен със своето изпълнение на китара в класическия албум на групата „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols“. След разпадането на групата, той продължава да работи в музикалната индустрия и създава различни проекти.

Кая Гербер, родена на 3 септември е американски супермодел и дъщеря на Синди Крофорд, дебютира на модния подиум на Седмицата на модата в Ню Йорк през пролет/лято 2018. Нейният дебют бързо я утвърдява като значима фигура в модната индустрия, и оттогава тя става известна със своите изключителни модни изяви и кампании за водещи марки.

Васил Найденов, роден на 3 септември 1950 г. в София, България, е един от най-известните български поп певци. Със своя уникален стил и харизматично изпълнение, той става икона на българската музика. Найденов е известен със своите хитове като „Ако можеше“, „Болката от любов“ и „Може би“. С богатата си кариера, включваща множество албуми и концерти, той остава важна фигура в музикалната сцена на България.

Александър Станков, роден на 3 септември 1964 г. в София, България, е бивш български футболист и треньор. По време на кариерата си като футболист, Станков играе за редица български клубове, включително „Левски София“ и „ЦСКА София“, и е известен с уменията си като полузащитник. След края на активната си кариера, той продължава в треньорството, като работи с различни отбори в България и в чужбина. Станков е известен със своето стратегическо мислене и опит в развитието на млади футболисти.

Атанас Мерджанов, роден на 3 септември 1963 г., е български социолог и политик, член на Българската социалистическа партия (БСП). Той е бил депутат в 38-ото Народно събрание (1995-1997 г.) и от 40-ото до 43-ото Народно събрание (1997-2009 г.). Мерджанов е известен със своята работа в областта на социологията и социалната политика и има активна роля в парламентарната работа на БСП.

Иван Хиновски, роден на 3 септември 1947 г., е български специалист и председател на Българския енергиен и минен форум. Той е известен със своята експертиза в областта на енергетиката и минната индустрия, както и с активната си роля в развитието и реформата на енергийния сектор в България. Хиновски е работил за подобряване на условията в енергийния сектор и е допринесъл за формирането на политики, които влияят на устойчивото развитие на енергийния и минния сектор в страната.

Лидия Вълкова, родена на 3 септември 1938 г. е българска актриса, известна със своето участие в театрални и кино проекти, както и с работата си като озвучаваща актриса. Тя е озвучавала реклами и филми, приносът й към българската актьорска и озвучаваща сцена е значителен. Вълкова е призната за своето майсторство в различни роли и за своето влияние върху развитието на киното и театъра в България.

Мария Донева, родена на 3 септември 1974 г., е българска поетеса, авторка на книги за деца и преводач на англоезична литература. Тя е известна със своето творчество в поезията и литературата за деца, както и с преводите си от английски на български. Донева също така е драматург в Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора, където допринася за театралното изкуство с драматургичните си произведения.

Акад. Николай Денков, роден на 3 септември 1962 г., е български учен и политик. Той е ротационен министър-председател на България, заемайки поста в периода от юни до ноември 2024 г. Денков е известен със своята работа в областта на науката и образованието, като е академик и преподавател. Преди да стане министър-председател, той е бил министър на образованието и науката.

3 септември – факти, рожденици и празници
3 септември – факти рожденици и празници

На 3 септември отбелязваме 246-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 199 дни до края на годината. На този ден почитаме Свети Свещеномъченик Антим и Свети Преподобни Теоктист. Също така се отбелязва Международният ден за опазване на лешоядите. Сред рождените дни на известни личности са Чарли Шийн, Жулио Сезар, Ашли Джоунс, Клеър Креймър, Ник Уекслър, Гарет Хедлънд, Костас Мандилор, Фърн Котън, Пас де ла Хуерта, Стив Джоунс, Кая Гербер, Васил Найденов, Александър Станков, Атанас Мерджанов, Иван Хиновски, Лидия Вълкова, Мария Донева, акад. Николай Денков и други. Честит празник на всички !

 

Tagged , , , ,
на горе