2 септември – факти, рожденици и празници

2 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

2 септември – факти, рожденици и празници

На 2 септември отбелязваме 245-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 120 дни до края на годината.

2 септември православната църква почита св. мъченик Мамант

На 2 септември православната църква почита св. мъченик Мамант (Мамас), живял през III век. Роден в християнско семейство, Мамант бил мъченик заради твърдостта си в християнската вяра по време на гоненията на императорите Деций и Валериан. След жестоки изтезания, той бил осъден на смърт. Чудесата, свързани с неговото име, включват изцеления и помощ на нуждаещи се. Почитан е като светец, помагащ на страдащите.

2 септември църквата почита и св. преподобни Йоан Постник

На същата дата църквата почита и св. преподобни Йоан Постник, патриарх на Цариград от VI век. Йоан Постник е известен със строгия си постнически живот и отдаденост на Църквата. Като патриарх, той работил за утвърдяване на религиозния живот и разрешаване на вътрешни конфликти. Св. Йоан Постник е признат за пример на духовна добродетелност и постническа аскеза.

На 2 септември празнуващите своя рожден ден са:

2 септември – факти, рожденици и празници
2 септември – факти, рожденици и празници

Михаил Дюзев е български журналист, роден на 2 септември 1975 година. Известен е със своята работа в медиите и специализацията си в разследваща журналистика и анализ на социални и политически теми. Той е автор на статии и репортажи, които разглеждат важни обществени и икономически въпроси, и е признат за задълбочен и критичен анализатор на съществуващи проблеми.

Петър Вучков, телевизионен водещ и журналист, е роден на 2 септември 1938 година. Той е известен със своята работа в българската телевизия, особено с ролята си като водещ на различни предавания и новинарски програми. Вучков е оставил значителен отпечатък в медиите с дългогодишната си кариера и влияние върху телевизионната журналистика в България.

Елица Тодорова е българска певица, родена на 2 септември 1977 година във Варна. Тя е известна със своя уникален стил, който съчетава традиционна българска фолклорна музика с модерни елементи. Елица Тодорова става популярна в международен план след участието си на Евровизия през 2007 година, където представя България с песента „Вода“. Нейният глас и изпълнения са високо оценени и тя е известна със своето влияние върху съвременната българска музика и фолклор.

Иван Тенев, известен и с псевдонима Агент Тенев е роден на 2 септември 1951 година. Той е български общественик и писател, който става известен с активната си роля в разследването на нарушения на правата на човека и корупцията в България. Агент Тенев е автор на книги и статии, които разглеждат социални и политически теми, и се занимава с разследваща журналистика и правозащитна дейност. Неговата работа е призната за принос към прозрачността и отчетността в обществения сектор.

Мая Георгиева, родена на 2 септември, е заместник-председател на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка. Тя има важна роля в ръководството и стратегическото управление на банката, като е активна в определянето на ключови решения и политики, свързани с финансовата институция. Мая Георгиева е призната за своята експертиза в банковия сектор и финансовото управление.

Проф. д-р Мария Миланова, родена на 2 септември, е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛСМ „Пирогов“. Тя е уважаван специалист в областта на кардиологията и има значителен принос към развитието на сърдечно-съдовата медицина в България. Проф. Миланова е известна със своята клинична и научно – изследователска работа, както и със своето ангажиране в обучението на нови специалисти в областта на кардиологията.

Найден Зеленогорски, роден на 2 септември 1961 година, е лидер на гражданското сдружение „Достойнството на един народ“ (ДЕН). Той е активен общественик и политик, известен с ангажимента си към социални и обществени каузи. Зеленогорски също така е известен със своето участие в различни инициативи, насочени към подобряване на обществените условия и защита на правата на гражданите.

Радослав Великов, роден на 2 септември 1983 година във Велико Търново, е български олимпийски медалист по борба свободен стил. Той спечелва бронзов медал на Олимпийските игри през 2008 година в Пекин, в категория до 74 кг. Великов е известен със своите постижения на международната борцова сцена и значителен принос към спорта в България.

Рашко Узунов, роден на 2 септември 1941 година, е български кинорежисьор и сценарист. Той е известен с работата си в българското кино, като е създал редица филми и телевизионни продукции, които са получили признание както в България, така и в международен план. Узунов е допринесъл значително за развитието на българската кинематография с уникалния си стил и принос към киноизкуството.

Салма Хайек, родена на 2 септември 1966 година в Коацакоалкос, Мексико, е известна актриса, продуцент и активистка. Тя се утвърждава в Холивуд с ролята си в филма „Десперадо“ (1995) и става широко призната след участието си в „Фрида“ (2002), където изиграва ролята на художничката Фрида Кало и е номинирана за Оскар. Хайек е известна и със своята активност в социални и правозащитни каузи, както и с работата си като продуцент на различни филми и телевизионни проекти.

Андреас Мьолер, роден на 2 септември 1967 година, е бивш германски футболист, известен със своето влияние на международната футболна сцена. Той е играл основно в средата на терена и е бил ключов играч за националния отбор на Германия. Мьолер е известен със своите умения и принос в редица успешни отбори, включително „Борусия Дортмунд“ и „Ювентус“. Освен това, той е носител на няколко титли и награди, включително Световната купа по футбол през 1990 година и Европейското първенство през 1996 година.

Джими Конърс, роден на 2 септември 1952 година, е бивш американски тенисист, считан за един от най-великите играчи в историята на тениса. Той е известен с агресивния си стил на игра и дългогодишната си доминация на корта. Конърс спечели 8 титли от Голям шлем и е бил номер едно в световната ранглиста на ATP за рекордните 268 седмици. Също така, той е победител в множество турнири от ATP и е признат за изключителен тенисист и спортен икона.

Джон Зорн, роден на 2 септември 1953 година, е американски композитор, саксофонист и музикален продуцент, известен като емблематична фигура в авангардния джаз. Зорн е известен с иновациите си в музикалния свят, съчетавайки елементи от различни жанрове като джаз, класическа музика и експериментален рок. Неговата работа включва създаване на разнообразни композиции и албуми, които предизвикват традиционните музикални формати и структури. Като основател на независими лейбъли и лидер на различни музикални проекти, Зорн оказва значително влияние върху съвременната музика и авангардната сцена.

Карлос Валдерама, роден на 2 септември 1961 година, е бивш колумбийски футболист, известен с изключителната си техника и креативност на терена. Валдерама е бил известен със своята способност да създава голови положения и да ръководи играта от централната част на терена. Той е носил капитанската лента на националния отбор на Колумбия и е участвал в три Световни първенства (1990, 1994 и 1998 г.). Също така, Валдерама е играл за редица клубове в Латинска Америка и САЩ, включително за „Милонариос“ и „Картахена“ в Колумбия, както и за „Тампа Бей Раудис“ в американската MLS.

Киетил Андре Аамод, роден на 2 септември 1971 година в Осло, е бивш норвежки скиор, специализирал се в алпийските дисциплини. Аамод е известен със своите успехи в ски-алпийските състезания и е бил един от водещите състезатели на международната сцена през 90-те и началото на 2000-та година. Той е спечелил множество медали на Световното първенство по ски алпийски дисциплини и е постигнал значителни резултати в Световната купа по ски. Със своите постижения и принос към спорта, Аамод оставя траен отпечатък в света на алпийските ски.

Ленъкс Люис, роден на 2 септември 1965 година, е бивш британско-канадски боксьор, световен шампион в тежка категория, и известен боксов коментатор. Той е носител на титли от WBC, WBA и IBF и е признат за един от най-добрите боксьори в историята.

Оливие Панис, роден на 2 септември 1966 година, е бивш френски пилот във Формула 1. Той е най-известен с победата си в Гран при на Монако през 1996 година, която остава единствената му победа в кариерата му във Формула 1. Панис е пилотирал за различни отбори през кариерата си, включително Ligier, Prost и BAR. След като се оттегля от състезанията, той продължава да работи в автомобилния спорт в различни роли.

Роби Бюл, роден на 2 септември 1963 година, е бивш американски автомобилен пилот, който се състезава в Индикар. Той е известен с участията си в различни състезания в Индикар през 80-те и 90-те години. Бюл е пилотирал за различни отбори и е имал значителни успехи в сериите, оставяйки следа в историята на американския автомобилен спорт.

Хави Мартинес, роден на 2 септември 1988 година, е испански футболист, който играе основно като дефанзивен халф или централен защитник. Той е известен със своите стабилни изяви на терена и универсалността си. Мартинес е играл за клубове като „Атлетик Билбао“, „Байерн Мюнхен“ и „Атлетико Мадрид“, а също така е част от националния отбор на Испания. С „Байерн Мюнхен“ печели множество титли, включително в Лига на шампионите, а със испанския национален отбор е бил част от отбора, спечелил Европейското първенство през 2012 година.

Ханде Атаизи, родена на 2 септември 1973 година, е турска театрална и филмова актриса, известна с ролята си на Арзухан Йозтюрк във филма „Къщата на ангелите“. Тя е призната за своето майсторство на сцената и в киното, и е участвала в редица успешни театрални постановки и филми в Турция. Атаизи е утвърдена фигура в турската развлекателна индустрия, известна със своето актьорско изкуство и принос към турското кино и театър.

Марк Хармън, роден на 2 септември 1951 година в САЩ, е американски актьор, известен с работата си в телевизионни сериали и филми. Той придобива популярност със своите роли в телевизионния сериал „Животът на Дейвид Гейл“ и като главен герой в дългогодишния сериал „НЦИС“ (NCIS), където играе ролята на специален агент Джей Ти Дъно. Хармън е признат за своята всеобхватна актьорска работа и значителен принос към телевизионната индустрия.

Киану Рийвс, роден на 2 септември 1964 година в Бейрут, Ливан, е известен актьор и продуцент. Той е широко признат за ролите си в популярни филми като „Матрицата“ (1999), където играе Нео, и „Джон Уик“ (2014), където изпълнява ролята на титулярния персонаж. Рийвс е известен и със своята благотворителна работа и скромност извън светлините на прожекторите. Той има успешна кариера в киното и е уважаван за своята актьорска гама и дългогодишен принос към развлекателната индустрия.

Синтия Уотрос, родена на 2 септември 1968 година в САЩ, е известна американска актриса. Тя е най-известна с ролята си на Джейн Доу в телевизионния сериал „Джейн Доу“ и с участието си в телевизионния сериал „Грейс и Франки“. Уотрос е призната за своето изпълнение на различни роли в телевизията и киното, и е получила похвали за актьорските си умения и многобройните си проекти в развлекателната индустрия.

2 септември – факти, рожденици и празници
2 септември – факти, рожденици и празници

На 2 септември отбелязваме 245-ия ден от годината. Църквата почита св. мъченик Мамант и св. Иоан Постник. Рожденниците днес са: Михаил Дюзев, Петър Вучков, Елица Тодорова, Иван Тенев, Мая Георгиева, Проф. д-р Мария Миланова, Найден Зеленогорски, Радослав Великов, Рашко Узунов, Андреас Мьолер, Джими Конърс, Джон Зорн, Карлос Валдерама, Киетил Андре Аамод, Ленъкс Люис, Оливие Панис, Роби Бюл, Хави Мартинес, Ханде Атаизи, Марк Хармън, Салма Хайек, Киану Рийвс, Синтия Уотрос и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе