28 август – факти, рожденици и празници

28 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

28 август – факти, рожденици и празници

На 28 август отбелязваме 240-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 125 дни до края на годината.

На 28 август празнуващите своя рожден ден са:

28 август – факти, рожденици и празници
28 август – факти, рожденици и празници

Генерал Константин Попов е български военен деец, роден на 28 август 1961 г. в София. Той е завършил Военната академия „Г. С. Раковски“ и има дългогодишен опит в националната сигурност и отбраната. Бил е началник на Генералния щаб на Българската армия и министър на отбраната (2017-2021 г.). Известен е с приноса си към модернизацията на въоръжените сили и активното сътрудничество с НАТО. Ген. Попов е уважаван стратег и лидер в българската армия.

Венелин Венков е роден е на 28 август 1972 г., той е български музикант, известен като барабанист в популярната група „Ку-ку-бенд“. Част от „Ку-ку-бенд“ – музикалния състав на дългогодишното телевизионно шоу „Шоуто на Слави“, което е едно от най-гледаните предавания в България. Венелин Венков е признат за своя професионализъм и музикални умения, като участва в множество концерти, турнета и записи с групата. Той е част от музикалната сцена в България от десетилетия и е допринесъл значително за успеха на „Ку-ку-бенд“ и за популяризирането на българската музика.

Георги Кадиев е български политик, роден на 28 август 1966 г. Той е председател на партия „Нормална държава“ и е бил депутат в 46-ото Народно събрание, както и в 40-ото, 42-ото и 43-ото Народно събрание. Кадиев е известен със своите изразени политически позиции и участие в различни политически инициативи. От 2005 до 2007 г. Георги Кадиев е заемал поста заместник-министър на финансите в правителството на Сергей Станишев. В тази роля той е работил по въпроси, свързани с данъчната политика и публичните финанси на страната. Кадиев е известен със своята активна политическа дейност и ангажираност към реформите в България.

Гергана Микова е български филолог и политик, родена на 28 август 1969 г. Тя е била областен управител на Стара Загора, заемайки тази длъжност от 2017 до 2021 г. като представител на партия ВМРО. В ролята си на областен управител, Микова е работила активно за развитието на региона и координирането на различни обществени и инфраструктурни проекти. Гергана Микова има образование в областта на филологията и преди да влезе в политиката, е била ангажирана с дейности, свързани с културата и образованието. Тя е уважавана фигура в местното общество и е известна със своя професионализъм и отдаденост на работата си.

Кристиян Бояджиев е български композитор, роден на 28 август 1954 г. Той е известен с богатия си принос към българската музикална сцена, създавайки редица популярни песни и музикални произведения. Бояджиев е работил с много от най-изявените български изпълнители и е оставил значителен отпечатък върху развитието на съвременната българска музика. През своята кариера Кристиян Бояджиев е композирал музика за различни жанрове, включително поп, рок и джаз. Неговите произведения се отличават с мелодичност и емоционална дълбочина, което го прави един от уважаваните композитори в България.

Нона Караджова е родена е на 28 август 1960 г., тя е български консултант на проекти по европейски програми и бивш министър на околната среда и водите. Тя е заемала поста министър на околната среда и водите в правителството на Бойко Борисов от 2009 до 2013 г. В този период Караджова играе ключова роля в управлението на екологичните политики на страната, както и в реализирането на проекти, свързани с опазването на околната среда и устойчивото развитие. След приключването на мандата си като министър, тя продължава професионалната си дейност като консултант, специализирайки в управлението на проекти, финансирани от европейски програми. Нона Караджова е известна със своя експертен опит в областта на околната среда и устойчивото развитие.

Силвия Лулчева е българска актриса, родена на 28 август 1969 г. Тя е част от трупата на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в София и е добре позната с многобройните си роли както на театралната сцена, така и в киното и телевизията. Лулчева е утвърдена актриса с богата филмография, известна с таланта си да пресъздава различни образи – от комични до драматични. Освен в театъра, тя е позната на широката публика и с участието си в телевизионни сериали и филми. Силвия Лулчева е любима актриса на много българи и продължава да допринася за българското изкуство и култура.

Милко Лазаров, роден на 28 август 1967 г., е български режисьор и сценарист. Той е председател на Съюза на българските филмови дейци и е известен със своя уникален режисьорски стил, който изследва дълбоки човешки теми. Лазаров активно насърчава иновациите и качеството в българската киноиндустрия, играейки важна роля в развитието на местното кино и подкрепата на българските кинематографисти.

Ники Александров е български журналист, роден на 28 август 1973 г. в София. Той е известен с работата си в различни медии и е бил ангажиран с разнообразни журналистически проекти, включително репортажи и анализи в области като политика и обществено мнение. Александров е признат за своята експертиза и ангажираност в журналистическата сфера.

Дженифър Кулидж е американска актриса, родена на 28 август 1961 г. в Бостън. Тя е известна със своите комедийни роли и характерни изпълнения в киното и телевизията. Кулидж е получила широко признание за ролята си на Паула в „American Pie“ поредицата и за ролята на Бланш в „The White Lotus“, която ѝ донесе награда „Еми“. Тя е известна със своето уникално чувство за хумор и впечатляваща актьорска игра.

Арми Хамър е американски актьор, роден на 28 август 1986 г. в Лос Анджелис. Той е известен с ролите си в филми като „Социалната мрежа“, където играе близнаците Уинклевос, и „Call Me by Your Name“, за която получава широко признание. Хамър също така е участвал в телевизионни проекти и е събрал похвали за своите разнообразни актьорски изпълнения.

Флорънс Уелч е британска певица и автор на песни, родена на 28 август 1986 г. в Лондон. Тя е най-известна като водеща вокалистка на групата Florence + The Machine, която печели международна слава със своето уникално звучене, съчетаващо елементи от инди рок и бароков поп. Уелч и групата й са получили множество награди, включително Brit Awards и номинации за Grammy. Тя е известна със своето силно сценично присъствие и емоционално изпълнение на музиката си.

Джейсън Пристли е канадски актьор, роден на 28 август 1969 г. във Ванкувър. Най-известен е с ролята си на Брендън Уолш в популярния телевизионен сериал „Бевърли Хилс, 90210“. Пристли е получил признание за работата си в телевизията и киното и е участвал в редица други сериали и филми. Освен актьорската си кариера, той е и режисьор и продуцент.

Шаная Туейн е канадска певица и автор на песни, родена на 28 август 1965 г. в Канада. Тя е считана за една от най-успешните и влиятелни изпълнители в жанра на кънтри и поп музика. Туейн е известна със своето уникално звучене и хитови албуми като „Come On Over“ и „Up!“, които я утвърждават като световна звезда. Тя е носител на многобройни награди, включително Grammy и Billboard Music Awards, и е известна със своята енергия на сцената и иновациите в музикалния си стил.

Даниел Годард е австралийски актьор, роден на 28 август 1971 г. в Сидни. Той е най-известен с ролите си в телевизионни сериали, като „Хищници“ и „The Young and the Restless“. Годард също така е участвал в различни филми и други телевизионни проекти, показвайки своята многостранност като актьор.

Лиан Раймс е американска певица и автор на песни, родена на 28 август 1982 г. в Джаксън, Мисисипи. Тя става известна със своя дебютен албум „Blue“ и хитове като „How Do I Live“ и „Can’t Fight the Moonlight“. Раймс е спечелила множество награди, включително Grammy, и е известна със своето мощно вокално изпълнение и успех в жанровете кънтри и поп.

Брайън Томпсън е американски актьор, роден на 28 август 1959 г. в Вашингтон. Той е известен с ролите си в редица филми и телевизионни сериали, включително „The Terminator“ и „Cobra“. Томпсън е специализирал в роли на антагонисти и силови персонажи, и е забележим с характерния си външен вид и интензивно изпълнение. Той също така е участвал в популярни телевизионни шоута, като „Buffy the Vampire Slayer“ и „The X-Files“.

Кувенжане Уолис е американска актриса, родена на 28 август 2003 г. в Луизиана. Тя става известна с ролята си на Хаси в филма „Beasts of the Southern Wild“ (2012), за която получава похвали за изпълнението си и става най-младата номинирана за Оскар, в категорията за най-добра актриса. Уолис продължава да изгражда актьорската си кариера с участие в различни филмови и телевизионни проекти, демонстрирайки таланта и потенциала си в индустрията.

Джак Блек е американски актьор, роден на 28 август 1969 г. в Калифорния. Той е известен със своето комедийно и музикално майсторство. Блек е придобил популярност с ролите си в филми като „School of Rock“, „Tenacious D in The Pick of Destiny“ и „Jumanji: Welcome to the Jungle“. Освен актьор, той е и фронтмен на рок групата Tenacious D. Блек е известен със своето енергично и хумористично сценично присъствие, което го прави любимец на публиката.

Андрей Педжик, роден на 28 август 1991 г. в Австралия, е австралийски модел, известен със своята работа както в мъжкия, така и в женския моделинг. Той е признат за уникалния си стил и е важна фигура в модната индустрия, известен със своето влияние върху теми като разнообразие и приобщаване.

28 август – факти, рожденици и празници
28 август – факти, рожденици и празници

На 28 август отбелязваме 240-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 125 дни до края на годината. Сред рождениците на 28 август са: генерал Константин Попов, Венелин Венков, Георги Кадиев, Гергана Микова, Кристиян Бояджиев, Нона Караджова, Силвия Лулчева, Милко Лазаров, Ники Александров, Дженифър Кулидж, Арми Хамър, Флорънс Уелч, Джейсън Пристли, Шаная Туейн, Даниел Годард, ЛиАн Раймс, Брайън Томпсън, Кувенжане Уолис, Джак Блек, Андрей Педжик и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе