27 август – факти, рожденици и празници

27 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

27 август – факти, рожденици и празници

На 27 август отбелязваме 239-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 126 дни до края на годината.

На 27 август празнуващите своя рожден ден са:

27 август – факти, рожденици и празници
27 август – факти, рожденици и празници

Боян Ангелов е български писател, роден на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Софийския университет. Известен е с романите си, като дебютира с „Калейдоскоп“ през 1989 г. Творчеството му разглежда социални и философски въпроси, съчетавайки реализъм със символизъм. Ангелов е значима фигура в съвременната българска литература и активен участник в литературния живот на България, ангажирайки се с организирането на литературни събития и редакторска дейност.

Иван Иванов е български щангист, роден на 27 август 1971 г. в Шумен. Той е един от най-успешните български тежкоатлети, като кариерата му е белязана от множество успехи на международната сцена. Иванов става олимпийски шампион на Летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. в категория до 52 кг. Освен олимпийския си успех, Иванов печели и множество медали от световни и европейски първенства, утвърждавайки се като един от най-добрите в своята категория. След приключване на активната си спортна кариера, той се занимава с треньорска дейност, предавайки своя опит на следващото поколение щангисти.

Деян Донков е български актьор, роден на 27 август 1974 г. Той е един от най-известните и уважавани актьори в България, с успешна кариера както в театъра, така и в киното. Донков е завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) в София и бързо се утвърждава като един от водещите актьори на своето поколение. Известен е с участието си в множество български филми и театрални постановки, както и с международни роли. Неговото актьорско майсторство се отличава с дълбочина и интензивност, което му е спечелило множество награди и признание както от публиката, така и от критиците.

Димитър Делчев е български политик, роден на 27 август 1984 г. Той е председател на „Движение България на гражданите“ и е бил депутат от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание и от коалицията ИБГНИ в 46-ото Народно събрание. Делчев е активен участник в политическия живот на България, като се ангажира с въпроси, свързани с демокрацията, правосъдието и гражданските права. През своята политическа кариера той е работил за укрепване на демократичните институции и защита на правата на гражданите.

Иван Иванов е роден на 27 август 1971 г., той е български щангист и олимпийски шампион. Печели златния медал по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. в категория до 52 кг. Иванов е един от най-успешните български спортисти, утвърдил се като водеща фигура в световния тежкоатлетизъм.

Петър Величков е български литературен историк, критик и писател, роден на 27 август 1954 г. Той е известен със своите изследвания и трудове върху българската литература, като се фокусира върху анализирането и оценката на литературни произведения и автори. Величков е публикувал множество статии, монографии и книги, които разглеждат ключови моменти и личности в българската литературна история. Неговата работа като литературен критик и историк е допринесла значително за разбирането и развитието на българската литература.

Слави Панайотов, роден на 27 август 1986 г., е български писател и първият български YouTube създател, който достига един милион абонати в платформата. Той е известен със своя канал в YouTube, където споделя разнообразно съдържание, включително образователни и развлекателни видеа. Освен успехите си в социалните медии, Слави Панайотов е автор на книги, които също са добре приети от публиката. Той е една от водещите фигури в дигиталната култура в България, оказвайки влияние върху младото поколение с креативните си проекти.

Кейла Юъл е американска актриса, родена на 27 август 1985 г. в Калифорния. Тя е най-известна с ролята си на Вики Донован в популярния телевизионен сериал „Дневниците на вампира“ („The Vampire Diaries“). Юъл започва кариерата си с участия в различни телевизионни шоута и филми, като също така се появява в сериали като „Завръщане у дома“ („The Bold and the Beautiful“) и „Отчаяни съпруги“ („Desperate Housewives“). С времето тя се утвърждава като успешна и талантлива актриса, участвала в множество телевизионни и филмови проекти.

Алекса Вега е родена на 27 август 1988 г. в Маями, тя е американска актриса и певица. Става популярна с ролята си на Кармен Кортес в филмовата поредица „Spy Kids“. Вегa участва и в множество телевизионни сериали и филми, включително „Machete Kills“, „From Prada to Nada“ и „The Little Rascals Save the Day“. Освен актьорската си кариера, тя е активна и в музикалната индустрия, като участва в различни музикални проекти и издава собствена музика.

Арън Пол, роден на 27 август 1979 г. в Емет, щата Айдахо, е американски актьор, който спечели широко признание със забележителната си роля на Джеси Пинкман в популярния телевизионен сериал „Breaking Bad“. За изпълнението си в този сериал, Пол получава няколко награди „Еми“, включително за най-добър поддържащ актьор в драматичен сериал. Освен ролята си в „Breaking Bad“, Арън Пол участва във филми като „Need for Speed“, „Exodus: Gods and Kings“ и „El Camino: A Breaking Bad Movie“. Той е известен със своята интензивна актьорска игра и принос в съвременната киноиндустрия.

Питър Стормеър е роден на 27 август 1953 г. в Швеция, той е шведски актьор, известен със своето разнообразно участие в киното и телевизията. Той е признат за своите интензивни и многопластови роли в различни филми и сериали. Сред най-забележителните му роли са в „Fargo“, „The Big Lebowski“, „The Departed“ и „Constantine“. Стормеър е известен и с участието си в телевизионни сериали като „Prison Break“ и „The Blacklist“. Неговата актьорска кариера е отличена с множество признания за таланта и универсалността му.

Сара Чолк е родена на 27 август 1976 г. в Канада, тя е канадска актриса, най-известна с ролята си на Донна Мартин в телевизионния сериал „Beverly Hills, 90210“ и на Джой Харт в „Scrubs“. Чолк започва кариерата си още като тийнейджърка и бързо се утвърждава като значима фигура в телевизионната индустрия. Освен телевизионната си работа, тя има роли и в театъра и филмите. Чолк е известна със своето чувство за хумор и актьорска гъвкавост, които я правят една от любимите актриси на зрителите.

Том Форд, роден на 27 август 1961 г. в Остин, щата Тексас, е американски моден дизайнер, режисьор и продуцент. Той е известен със своето влияние в модната индустрия, особено по време на работата си като креативен директор на Gucci и Yves Saint Laurent. Форд създава свой собствен бранд, „Том Форд“, който включва луксозни дрехи, аксесоари и парфюми. Освен в модата, Форд е признат и за своите режисьорски постижения, с филми като „A Single Man“ и „Nocturnal Animals“, които получават голямо признание. Неговото влияние и стил го правят една от ключовите фигури в съвременната мода и кино.

Барбара Бах, родена на 27 август 1947 г. в Ню Йорк е американска актриса и модел. Тя придобива популярност през 60-те и 70-те години на миналия век със своите роли в филми и телевизионни предавания. Най-известна е с ролята си на съпругата на Джеймс Бонд, Кристина Ройс, в филма „The Spy Who Loved Me“ (1977). Освен това тя играе в други значими филми като „Force 10 from Navarone“ и „Casanova & Co.“. Барбара Бах е известна и със своето участие в модната индустрия и работата си като модел преди актьорската си кариера. Тя е омъжена за барабаниста на „The Beatles“ Ринго Стар.

Марио, роден като Марийо Баррето на 27 август 1986 г. в САЩ, е американски певец, автор на песни и актьор. Той става известен с дебютния си албум „Mario“ (2002) и хитовия сингъл „Just a Friend 2002“. Марио продължава да печели популярност с последващи албуми като „Turning Point“ (2004), който съдържа хита „Let Me Love You“. Освен музикалната си кариера, той е участвал в различни телевизионни и филмови проекти. Марио е известен със своята силна вокална техника и стил, който комбинира R&B и поп елементи.

27 август – факти, рожденици и празници
27 август – факти, рожденици и празници

На 27 август отбелязваме 239-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 126 дни до края на годината. На този ден празнуват своя рожден ден следните личности: Боян Ангелов, Иван Иванов, Деян Донков, Димитър Делчев, Петър Величков, Слави Панайотов, Кейла Юъл, Алекса Вега, Арън Пол, Питър Стормеър, Сара Чолк, Том Форд, Барбара Бах, Марио Баррето и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе