Как да намалим падането на кучешка козина
Домашни любимци

Как да намалим падането на кучешка козина

Всеки човек, който притежава куче се е сблъсквал с въпроса как да се справи с падането на кучешка козина. Никой не обича да разбере, че кучето му страда от косопад. Това им пречи да изглеждат по най-добрия начин, а в някои случаи идва и с дразнене на кожата, което наистина може да направи бедното ви кученце нещастно. В повечето случаи линеенето е естественият процес на козината, която се освобождава от стари, отлепени и в някои случаи увредени косми.

След като старите косми се отделят, може да се направи място за нови и здрави косми (които поддържат козината на вашето куче пълна и топла). Процесът на линеене е напълно нормален за всички кучета – някои повече от други – но със сигурност може да бъде разочароващ за собствениците на домашни любимци, които смятат, че всичко, което правят, е да почистват с прахосмукачка купища мъх!

Честотата и количеството косми, които се отделят, зависят от няколко фактора, включително породата на кучето, метеорологичните условия, диетата, потенциалните алергии и много други. Независимо от причината е възможно да се държи линеене под контрол чрез домашна грижа и подходяща диета. Но ако правите всичко това и все още се оказвате, че газите през море от разпуснати кучешки косми и пърхот, вижте тези съвети и трикове за намаляване на линеенето.

Но какво причинява загуба на коса при кучета?

Предотвратимо ли е?

И какво трябва да направите по въпроса?

Причини за загуба кучешка козина

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Преди да навлезем в лекарствата, може би се чудите… какво причинява падането на кучешка козина на първо място?

Има няколко потенциални причини и в зависимост от причината за загубата на коса на вашето куче може да се наложи различно лекарство. И така, ето някои от често срещаните причини за загуба на коса при кучета:

Акарите могат да причинят косопад на петна.
Инфекции като трихофития могат да причинят дразнене на кожата, което води до загуба на коса.
Травма от хронично облизване (наречена акрално облизващ дерматит) може да увреди космените фоликули и да причини вторична загуба на коса.

Дори алергиите могат да причинят зачервяване на кожата, сърбеж и да – загуба на коса.
И така, след като вече имате представа какви проблеми могат да причинят косопад, нека да разгледаме някои от нещата, които можете да направите, за да спрете косопада при вашето куче.

Как да се справите с падането на кучешка козина?

Използвайте овлажнител

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Един от най-често срещаните проблеми с падане на кучешка козина е сухата кожа и коса.

И един от най-добрите начини за борба с това? Вземете си овлажнител!

Овлажнителят ще запази повече влага във въздуха, успокоява кожата на вашето куче и предотвратява тази суха, сърбяща кожа. (И последващото чесане, което може да влоши косопада.)

Най-доброто място за поставяне на вашия овлажнител е близо до леглото на вашето куче.

Опитайте ябълков оцет

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Ябълковият оцет е едно от онези стари домашни средства, които хората използват от много, много години.

И така, какво го прави толкова страхотно за нанасяне върху кожата и косата на вашето куче?

Е, киселинната природа на ябълковия оцет го прави естествено противогъбично и антибактериално средство. Това означава, че можете да го нанесете върху всяка раздразнена кожа, за да помогнете за почистването на всички лоши неща.

Можете или да го нанесете върху кожата на вашето куче, или да опитате да добавите малко към ваната му и да го използвате, за да освежите кожата на цялото му тяло. Така ще се справите с падането на кучешка козина от вашия домашен любимец.

Изчеткайте кучето си

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Това е толкова просто нещо, но използването на четка върху вашето куче може да направи чудеса с косата му!

Причината е доста проста. Кожата на вашето куче има естествени масла, които помагат да се поддържа кожата овлажнена и защитена. Но това масло не винаги успява да си проправи път върху козината.

Но разресването на вашето куче помага за разпределянето на тези естествени кожни масла по цялата козина, поддържайки козината на вашето куче да изглежда по-здрава и блестяща.

Този съвет наистина работи, но обикновено трябва да го правите редовно, за да получите полза и да се справите с падането на кучешка козина.

Опитайте лимонов сок

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Лимоновият сок може да се използва подобно на ябълковия оцет. И двете са киселинни течности, които могат да помогнат в борбата срещу бактериите и да възстановят pH на всички проблемни кожни участъци.

(Имайте предвид, че често проблемната кожа под косата е причината за косопада. Коригирайте кожата и в много случаи ще коригирате падането на кучешка козина.)

Използвайте локално маслиново масло

Всички знаем, че зехтинът е полезен за нас, когато го приемаме с диетата си.

Но знаете ли, че може да помогне и за омекотяване на кожата, когато се прилага локално?

Ако вашето куче има петна от суха кожа, опитайте да нанесете малко зехтин върху тези груби петна. Зехтинът е чудесен за овлажняване на суха, груба кожа.

И дори има друго, второстепенно предимство за кожата: може да задуши акари, които може да са причина за загуба на коса на вашето куче!

Просто масажирайте малко количество масло в кожата на вашето куче. И внимавайте да не ги оставите да седят на добра мебел междувременно. Това ще ви помогне да се справите с падането на кучешка козина.

Елиминирайте алергените от диетата

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Много хора са изненадани да научат, че алергиите могат да бъдат доста честа причина за загуба на кучешка козина. Алергиите могат да причинят всякакви проблеми, от възпаление до дразнене, което в крайна сметка може да доведе до суха кожа и проблеми с косата.

Решението тук трябва да е съвсем очевидно: ще трябва да премахнете алергените.

В някои случаи това може да бъде трудно – например при сезонни алергии (полени и др.). Но в много други ситуации можете поне да помогнете за подобряване на ситуацията. Уверете се, че всички често срещани алергии (неща като мухъл) са почистени.

Също така е наистина добра идея да се уверите, че храната на вашето куче е здравословна и не съдържа обикновени алергени като пшеница, соя и царевица.

Сесии за къпане

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Редовното къпане поддържа кожата на вашето куче чиста и здрава. Използвайте подходящ за кучета шампоан, който е нежен и изплакнете обилно. След къпане подсушете козината с кърпа и след това със сешоар. Четкайте преди и след всяко къпане. Не прекалявайте с къпането, тъй като това може да отстрани естествените мазнини от кожата и да причини повече косопад. Винаги се уверявайте, че кожата на кучето е старателно изсушена със сешоар след сесията за къпане. Ако не се изсуши правилно, остатъчната влага може да доведе до гъбични инфекции и до падане на кучешка козина.

Изберете правилната четка

В зависимост от вида на козината на вашето куче, може да се наложи да го четкате всеки ден или само веднъж месечно! Има няколко различни вида четки:

Четка с косми: Тази четка е добра за всички типове козина, но четка с по-широко разположени и по-дълги косми трябва да се използва при кучета с по-дълга козина. По-грубата коса може да изисква по-твърда четина.

Четка с телена игла: Този тип четка е добра за къдрави, вълнени палта, чиято дължина варира от средна до дълга.

Плъзгаща четка: Изработена от фини телени влакна, плъзгащата се четка е полезна за премахване на рогозки и заплитания.

Гребени: Гумените гребени с къри масажират кожата на вашето куче и помагат за премахване на мъртвите косми от късокосмести кучета.

Избирането на правилната четка ще ви помогне да се справите с падането на кучешка козина.

Увеличете приема на вода

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Да знаете колко пие вашето куче може да е трудно, но ако кучето ви линя повече от обикновено, може да искате да държите под око купата му с вода.  Това означава, че 10-килограмово куче се нуждае от малко повече от чаша чиста вода. Дехидратираната кожа е основна причина за падането на кучешка козина и може лесно да увеличи количеството рехава козина, която трябва да почистите из къщата.

Отделете повече време за забавление

кучешка козина
Как да намалим падането на кучешка козина снимка: freepik

Не забравяйте, че редовното четкане и подстригване не само помага да запазите козината им здрава, но също така дава възможност на вас и вашето кученце да се сближите. Можете също така да продължите времето за подстригване с разходка, игра на донасяне или просто като се мотаете заедно.

Изпробването на един или повече от нашите съвета, за да сведете до минимум падането на кучешка козина, може да ви спести време и пари в дългосрочен план, както и да спре натрупването на купища косми в дома ви. Можете също да използвате времето, прекарано в четкане и подстригване на вашето куче, за да направите цялостен преглед на здравето: Потърсете нови порязвания, бучки, суха кожа, лезии или паразити, които може да се наложи да бъдат лекувани от вашия ветеринарен лекар.

Линенето при кучетата е естествен процес, който не може да бъде напълно елиминиран, но може да се контролира ефективно до голяма степен чрез просто следване на правилния подход за поддръжка. Разбирането на факторите, които допринасят за линеене и предприемането на подходящи стъпки за намаляването му, може да запази козината на вашия домашен любимец по-чиста и по-здрава.

Tagged , ,
на горе