24 август – факти, рожденици и празници

24 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

24 август – факти, рожденици и празници

На 24 август отбелязваме 236-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 129 дни до края на годината.

На 24 август празнуващите своя рожден ден са:

24 август – факти, рожденици и празници
24 август – факти, рожденици и празници

Силвия Рангелова е българска актриса, родена на 24 август 1948 година. Тя е известна със своите роли в театъра и киното, като е участвала в редица български филми и театрални постановки. Рангелова е призната за своята актьорска стойност и талант, който е допринесъл значително за развитието на българската сцена. Нейната кариера включва както драматични, така и комедийни роли, които показват нейния диапазон и актьорски умения.

Ангелина Гаврилова е българска балерина, родена на 24 август 1977 година. Тя е дългогодишна солистка на Балет „Арабеск“, където е известна със своите забележителни изпълнения и артистичен талант. Гаврилова е призната за една от водещите балерини в България и е участвала в множество класически и съвременни балетни постановки. Нейният принос към балетната сцена и нейното изключително представяне на сцената са оставили трайна следа в българската танцова култура.

Проф. д-р Виктор Златков, специалист по акушерство и гинекология, е роден на 24 август 1949 година. Той е бил ректор на Медицински университет – София и директор болница Майчин дом в София. Проф. Златков е известен със своето дългогодишно и значимо влияние в областта на медицината и акушерството, като е оказал съществено влияние върху развитието на медицинското образование и здравеопазването в България.

Владимир Савов е български икономист и финансист, роден на 24 август 1971 г. Той е заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) в България, отговарящ за надзора върху небанковия финансов сектор, включително застраховане, пенсионно осигуряване и капиталовите пазари. Савов има богат опит в областта на финансовия надзор, като преди това е заемал различни ръководни позиции в международни и български финансови институции. Той е признат експерт в сферата на финансите и регулациите, допринасящ за развитието на финансовата стабилност и прозрачност в страната.

Проф. д-р Георги Фотев е изтъкнат български социолог, роден на 24 август 1941 г. Той е почетен професор и сенатор на Нов български университет (НБУ), където е бил един от основоположниците на социологическата програма. Фотев е известен с широкото си академично влияние и изследвания в областта на социологията, социалната теория и философията. През годините е автор на множество научни трудове и книги, които са допринесли значително за разбирането на социалните процеси в България и извън нея. Проф. Фотев е уважаван както в академичните среди, така и в обществото, заради своята ангажираност с развитието на социологията и образованието в България.

Димитър Шумаров е роден на 24 август, той е български финансист, изпълнителен директор, главен финансов директор и член на Управителния съвет на Пощенска банка. Той играе ключова роля в стратегическото ръководство и финансовото управление на банката. През 2021 г., в Деня на банкера, Шумаров е удостоен с приза „Банкер на годината“, признание за неговия принос към банковия сектор в България. Известен е със своя професионализъм и лидерски умения, които допринасят за стабилността и растежа на Пощенска банка.

Данка Зидарова-Люртова е български политик, родена на 24 август 1981 г. Тя е депутат от партия ГЕРБ в 44-ото и 45-ото Народно събрание на Република България. Преди да стане народен представител, Зидарова-Люртова два мандата изпълнява длъжността заместник-кмет на община Карлово, където отговаря за социалната политика и образованието. Тя е известна със своята ангажираност към местната общност и работата си в подкрепа на развитието на социалните услуги и образователната система в региона.

Иван Петков е български дипломат, роден на 24 август 1953 г. Той е известен с ролята си като постоянен представител на България към Съвета на Европа. В тази роля, Петков е отговорен за представянето на българските интереси и участие в обсъжданията и решенията на Съвета на Европа, организация, която се фокусира върху човешките права, демократичните процеси и правовата държава в Европа. Неговата работа включва активно участие в дипломатически преговори и усилия за укрепване на международното сътрудничество в рамките на Съвета на Европа.

Иванка Ципоркова е български лекар офталмолог, родена на 24 август. Тя е началник на Отделението по очни болести в Многопрофилната болница за активно лечение (МС) „Здраве“ в гр. Пазарджик. Ципоркова е специализирала в диагностиката и лечението на очни заболявания, като е призната за свой опит и професионализъм в областта на офталмологията. Нейната работа включва управление на медицинския екип и предоставяне на висококачествени медицински грижи за пациентите с очни проблеми.

Костадин Филипов е български журналист и телевизионен водещ, роден на 24 август 1979 г. Той е известен със своята работа като водещ на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1. Филипов е признат за свой професионализъм и ангажираност в областта на журналистиката, като е играл важна роля в предоставянето на актуални новини и анализи за зрителите на БНТ. Неговият опит и аналитични умения го правят важна фигура в българските медии.

Николай Тодоров е български футболист, роден на 24 август 1996 г. Той играе на позицията нападател и е част от отбора на ФК Дънфърмлин Атлетик, който участва в шотландските футболни лиги. Тодоров е известен с уменията си в атакуващата игра и е в основата на офанзивната линия на отбора. Своето място в Дънфърмлин Атлетик той заема след успешни изяви в различни клубове, което го утвърдило като перспективен футболист в професионалния футбол.

Ради Найденов е български дипломат, роден на 24 август 1962 г. Той е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Швейцария. В тази роля Найденов представлява българските интереси в Швейцария и работи по укрепването на двустранните отношения между двете държави. Неговият опит в дипломацията и международните отношения е ключов за успешното изпълнение на дипломатическите задължения и развитие на сътрудничеството между България и Швейцария.

Силвия Рангелова-Сунгарска е българска актриса, родена на 24 август 1948 г. Тя е известна с дългогодишната си работа в Театър „Сълза и смях“ в София, където е изпълнявала редица запомнящи се роли. Рангелова-Сунгарска е призната за своя принос към българската театрална сцена и е участвала в множество спектакли, оставяйки значим отпечатък в театралното изкуство в България. Нейната кариера е изпълнена с разнообразие от роли, които демонстрират актьорския ѝ талант и опит.

Чад Майкъл Мъри е американски актьор, модел и писател, роден на 24 август 1981 г. в Ню Йорк. Той започва кариерата си като модел за марки като Gucci и Tommy Hilfiger, но добива популярност през 2003 г. с ролята на Лукас Скот в сериала „One Tree Hill“. Преди това участва в сериали като „Gilmore Girls“ и „Dawson’s Creek“. Мъри се изявява и в киното, с роли във филми като „A Cinderella Story“ и „House of Wax“. Той се утвърждава като един от най-популярните млади актьори в Холивуд през 2000-те години.

Ан Арчър е американска актриса, родена на 24 август 1947 г. в Лос Анджелис. Тя е дъщеря на актьорите Джон Арчър и Марджори Лорд. Арчър става известна през 1980-те години с ролята си в „Fatal Attraction“ (Фатално привличане), за която получава номинация за Оскар за най-добра поддържаща актриса. Други значими филми в нейната кариера включват „Patriot Games“ и „Clear and Present Danger. Арчър е позната с таланта си да играе силни и емоционални женски персонажи.

Рупърт Гринт е британски актьор, роден на 24 август 1988 г. във Великобритания. Той става световноизвестен с ролята на Рон Уизли в поредицата за Хари Потър, където участва във всички осем филма. Гринт започва кариерата си на 11 години, когато е избран за ролята на Рон, и става едно от най-разпознаваемите лица на младежкото кино. След Хари Потър, Рупърт продължава да работи в киното и телевизията, участвайки в проекти като „Cherrybomb“, „Wild Target“ и сериала „Servant“. Гринт е известен и със своята филантропска дейност и инвестиции в недвижими имоти.

Винс Макмеън е американски предприемач и медиен магнат, роден на 24 август 1945 г. в Северна Каролина. Той е най-известен като дългогодишният председател и главен изпълнителен директор на World Wrestling Entertainment (WWE), компанията, която трансформира професионалния кеч в световно популярно развлекателно явление. Под негово ръководство WWE се разраства в глобален бранд, като Макмеън е пионер в създаването на платени телевизионни предавания и големи събития като WrestleMania. В допълнение към работата си в кеча, Винс Макмеън се занимава и с други бизнес начинания, включително спортни и медийни проекти.

24 август – факти, рожденици и празници
24 август – факти, рожденици и празници

На 24 август отбелязваме 236-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 129 дни до края на годината. Рождениците на 24 август са: Косьо Филипов, Силвия Рангелова, Ангелина Гаврилова, Проф. д-р Виктор Златков, Владимир Савов, Проф. д-р Георги Фотев, Димитър Шумаров, Данка Зидарова-Люртова, Иван Петков, Иванка Ципоркова, Костадин Филипов, Николай Тодоров, Ради Найденов, Силвия Рангелова-Сунгарска, Чад Майкъл Мъри, Ан Арчър, Рупърт Гринт, Винс Макмеън и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе