23 август – факти, рожденици и празници

23 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

23 август – факти, рожденици и празници

На 23 август отбелязваме 235-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 130 дни до края на годината.

23 август- имен ден

На 23 август в България се празнува имен ден за хора с имената Вълко и Витан.

23 август се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана

На 23 август се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана. Този ден е избран в чест на Сен-Сулписи, където през 1791 година започва Въстанието на робите в Хаити — важен етап в историята на борба срещу робството. Основната цел на деня е да се отдаде почит на жертвите на робството и да се повиши осведомеността за историческите и съвременните форми на експлоатация и търговия с хора. Празникът също така цели да насърчи усилията за предотвратяване на нови случаи на робство и експлоатация. Този ден е признат от ЮНЕСКО и има значението на глобална платформа за дискусия и образование относно робството и правата на човека.

На 23 август празнуващите своя рожден ден са:

23 август – факти, рожденици и празници
23 август – факти, рожденици и празници

Боряна Калейн е българска състезателка по художествена гимнастика, родена на 23 август 2000 година. Тя е известна със своите успехи на международната сцена, включително медали от Световни и Европейски първенства. Калейн е носителка на златен медал от Европейското първенство по художествена гимнастика през 2022 година и е отличена с медали от Световната купа. Тя продължава да бъде ключова фигура в българския национален отбор и важен състезател на международната сцена.

Георги Чиликов е български футболист, роден на 23 август 1978 година в Бургас. Той е играл като нападател и е известен със своите изяви в българския футбол. Чиликов е играл за редица български клубове, включително Черноморец (Бургас) и Локомотив (Пловдив). В допълнение, той е имал и кратък период на игра в чужбина. Чиликов е признат за своите умения в атака и важна част от клубните си отбори по време на кариерата си.

Валентин Попов е български синдикален лидер, роден на 23 август 1964 година. Той е председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Попов играе важна роля в защита на правата и интересите на служителите в Министерството на вътрешните работи и е активен в социалния и професионален сектор, като се ангажира с подобряване на условията на труд и трудовите права на членовете на синдиката.

Димитър Манолов е български синдикален лидер, роден на 23 август 1958 година в София. Той е президент на Конфедерация на труда „Подкрепа“ (КТ „Подкрепа“), една от водещите синдикални организации в България. Манолов играе ключова роля в защитата на правата на работещите и в социалния диалог, като активно се ангажира с подобряване на трудовите условия и условията на работа в страната.

Иванка Вълкова, родена на 23 август, е главен счетоводител на МС „ЗДРАВЕ“ в град Пазарджик. Вълкова е отговорна за финансовото управление и счетоводството на организацията, осигурявайки точност и съответствие в отчетността и финансите на здравното заведение. Нейната работа е ключова за ефективното функциониране на МС „ЗДРАВЕ“ и за спазването на финансовите и правните изисквания.

Илия Троянов е българо-германски писател, журналист и издател, роден на 23 август 1965 година в София. Той е известен със своите литературни произведения, които включват романи, есета и сборници с разкази, както и със своята работа като преводач и журналист. Троянов е автор на награждавани книги и е активен в областта на културната и обществена критика. Неговото творчество често разглежда теми свързани с миграцията, социалната идентичност и съвременните обществени въпроси.

Людмила Радкова е българска народна певица, родена на 23 август 1968 година. Тя е известна със своето изпълнение на фолклорна музика от Балканите, като специализира в българските народни песни и традиции. Радкова е призната за един от видните изпълнители в областта на народната музика и е спечелила уважение за автентичното си представяне на балканския фолклор. Тя участва в редица концерти и фестивали, които популяризират традиционната музика и култура.

Глен Джонсън е бивш английски футболист, роден на 23 август 1984 година във Великобритания. Той е играл като защитник и полузащитник през кариерата си. Джонсън е известен с участието си в различни отбори, включително Съндърланд, Ливърпул и Сток Сити, както и с участието си за националния отбор на Англия. Глен Джонсън започва кариерата си в младшите отбори на Челси и бързо се утвърдява като един от най-обещаващите английски защитници. През 2010 година той печели ФА Къп с Ливърпул, а по време на кариерата си също така се отличава с редовно участие в квалификационни и финални мачове на Англия в големи турнири. Джонсън е отличен със званието „Футболист на годината на Ливърпул“ през сезон 2011-2012 и има значителен принос за успехите на отборите, в които играе.

Шели Лонг е американска актриса, родена на 23 август 1949 година в САЩ. Тя е най-известна с ролята си на Диана Чеймбърс в популярния телевизионен сериал „Cheers“, за която получава номинация за награда Еми и Златен глобус. Освен това, Лонг има значителни роли в комедийните филми „Мейнари“ и „Дисни Музиката“, и е участвала в редица други телевизионни сериали и филми. В допълнение към актьорската си кариера, тя също така е носителка на награди Златен глобус и наградаЕми.

Рей Парк е шотландски каскадьор и актьор, роден на 23 август 1974 година в Обединеното кралство. Той е най-известен с ролята си на Дарт Мол в „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace“ и Рептилия в „Mortal Kombat: Annihilation“. Парк е признат за своите впечатляващи бойни умения и изключителна физическа форма, които са му позволили да се утвърди в индустрията на каскадите и екшън филмите. Неговата кариера включва и участие в популярни телевизионни серии като „Agents of S.H.I.E.L.D.“ и „The Blacklist“.

Скип Съдът е роден на 23 август 1956 година в Масачузетс, той е американски актьор, известен с ролите си в телевизионни сериали и филми. Той е спечелил признание за работата си в различни телевизионни продукции, включително участия в сериали като „The West Wing“ и „The Practice“. Също така, Скип Съдът е имал роли в няколко филма, които демонстрират неговия талант и разнообразие в актьорската игра.

Скот Каан е американски актьор, роден на 23 август 1976 година в САЩ. Той е син на известния актьор Джеймс Каан и е известен с ролите си в телевизионни сериали и филми. Скот Каан получава широко признание за ролята си на Дани Вулф в сериала „Hawaii Five-0“ (2010-2020), където играе до края на сериала. Освен това, той има важни роли в филми като „Ocean’s Eleven“, „Ocean’s Twelve“ и „Ocean’s Thirteen“, както и в „Varsity Blues“ и „The Boiler Room“. Каан е известен със своето харизматично присъствие на екрана и с участието си в разнообразни жанрове.

Крис Потър е канадски актьор, роден на 23 август 1960 година в Канада. Той е най-известен с ролята си на Лукас Даниелс в популярния телевизионен сериал „The Listener“, както и с участията си в сериали като „Heartland“ и „The Border“. Потър също така е играл в редица филми и театрални постановки, демонстрирайки широк спектър от актьорски умения и таланти. Неговата кариера обхваща както телевизионни, така и филмови проекти, също е признат и за своето изключително представяне на сцената.

Рик Спрингфийлд е австралийски актьор и музикант, роден на 23 август 1949 година в Австралия. Той е най-известен със своята успешна музикална кариера през 80-те години, когато хитовете му като „Jessie’s Girl“ и „Don’t Talk to Strangers“ го утвърждават като значима фигура в поп-рок музиката. Освен музиката, Спрингфийлд е имал забележителни актьорски роли, включително в телевизионния сериал „General Hospital“, където играе Рик Webber, и в различни телевизионни шоута и филми. Той е номиниран за награди Грами и Еми и продължава да бъде активен в индустриите на музиката и киното.

23 август – факти, рожденици и празници
23 август – факти, рожденици и празници

На 23 август отбелязваме 235-ия ден от годината и остават още 130 дни до края на годината. В България се празнува имен ден за хора с имената Вълко и Витан. Този ден е и Международен ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана, отбелязващ началото на Въстанието на робите в Хаити през 1791 година. Рождениците на 23 август са: Боряна Калейн, Георги Чиликов, Валентин Попов, Димитър Манолов, Иванка Вълкова, Илия Троянов, Людмила Радкова, Глен Джонсън, Шели Лонг, Рей Парк, Скип Съдът, Скот Каан, Крис Потър, Рик Спрингфийлд и други. Честит празник на всички !

 

Tagged , , ,
на горе