19 август – факти, рожденици и празници

19 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

19 август – факти, рожденици и празници

На 19 август отбелязваме 231-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 134 дни до края на годината.

19 август православната църква почита паметта на Свети мъченик Андрей Стратилат

На 19 август православната църква почита паметта на Свети мъченик Андрей Стратилат и неговите 2593 съратници. Свети Андрей Стратилат е бил висш военен офицер (стратилат) в римската армия, по времето на император Максимиан. Въпреки високия си пост, Андрей бил християнин, което по това време било опасно и забранено. Когато императорът разбрал за неговата вяра, го принудил да извърши жертвоприношение на езическите богове, но Андрей отказал. Заедно с 2593 войници, които споделяли неговата вяра, той бил подложен на жестоки мъчения. Всички били обезглавени заради отказа си да се отрекат от Христос. Техният подвиг се смята за пример на непоколебимост и преданост към християнската вяра.

19 август честваме и Преподобни Теофан Нови Атонски

На 19 август честваме и Преподобни Теофан Нови Атонски. Той е бил светец, известен със своя подвижнически живот и аскетични практики. Роден и възпитан в благочестие, той се отдал на монашески живот и прекарал години в усилена молитва и пост в манастира Нови Атон в Кавказ. Теофан бил известен със своята дълбока вяра и духовни наставления, които привличали много хора, търсещи духовна помощ. След смъртта му, той бил признат за светец, и неговата памет се почита с особено уважение в православната църква.

На 19 август последователите на Петър Дънов, известен още като Учителя Дънов, празнуват Божествената нова година.

Тази дата е свързана с учението на Дънов и се смята за време на духовно обновление и начало на нов цикъл. Празникът обикновено включва специални молитви, медитации и събирания на групи, които следват философията на Учителя. Това е и време за размисъл и укрепване на връзката със себе си и с космическите принципи, които той проповядвал.

19 август – факти, рожденици и празници
19 август – факти, рожденици и празници

19 август се отбелязва Световният ден на фотографията

На 19 август се отбелязва Световният ден на фотографията. Тази дата е избрана в чест на деня, когато е публикуван първият известен фотографски процес, наречен „дагеротипия“, през 1839 година. Това изобретение, създадено от Луи Дагер, поставя началото на съвременната фотография. Световният ден на фотографията е отлична възможност да се отпразнува влиянието на фотографията върху обществото и културата, да се отдаде почит на историята на фотографията и да се признае творческият труд на фотографите. Фотографията играе важна роля в документалистиката, изкуството, науката и много други области, като улеснява запазването и споделянето на визуални моменти и истории.

19 август се отбелязва и Световният ден на хуманитарната помощ

На 19 август се отбелязва и Световният ден на хуманитарната помощ, който е установен от Общото събрание на ООН в чест на всички, които работят в областта на хуманитарната помощ и се стремят да помагат на хора в нужда по време на кризи и бедствия. Тази дата също така е повод за почит на загиналите хуманитарни работници, включително и на Серж Жануар, който е загинал при нападение в Ирак през 2003 година. Световният ден на хуманитарната помощ е възможност за повишаване на осведомеността за хуманитарната работа и предизвикателствата, пред които са изправени хуманитарните работници. Той насърчава съпричастност и ангажираност в осигуряването на помощ и подкрепа на хора, засегнати от конфликти, природни бедствия и други кризисни ситуации.

На 19 август празнуващите своя рожден ден са:

19 август – факти, рожденици и празници
19 август – факти, рожденици и празници

Лора Крумова, родена на 19 август 1979 година в София, е българска журналистка и водеща. Тя е известна с работата си в телевизията, особено в „Нова телевизия“. Крумова е известна със своите предавания и репортажи, които включват новини и текущи събития. Нейната работа е отличена с награди и признания за професионализъм и приноса й към журналистиката в България.

Антон Тодоров, роден на 19 август 1966 година, е български политолог и публичен интелектуалец. Той е известен със своите анализи и коментари на политическите и социалните процеси в България. Тодоров е преподавател по политология и социология, а също така е публицист и автор на книги, в които разглежда политическите явления и теории. Неговата работа включва коментари по актуални политически събития, анализи на политическите партии и процеси, и социални изследвания.

Георги Чолаков, роден на 19 август 1966 година в Сливен, е български юрист и председател на Върховния административен съд (ВАС). Той е заемал поста председател на ВАС от 2014 година, когато е бил избран за този ключов пост в съдебната система на България. Чолаков е специалист в областта на административното право и правосъдието, а кариерата му включва работа като съдия и преподавател по право. Неговата работа е насочена към осигуряване на справедливост и правна сигурност в административните дела, както и към подобряване на функционирането на съдебната система в България.

Дамян Дамянов, роден на 19 август 1951 година, е български технически директор на Българската федерация по кану-каяк. Той е известен с дългогодишния си принос към развитието на този спорт в България. В ролята си на технически директор, Дамянов е отговорен за организирането на състезания, подготовката на състезателите и развитието на спортната инфраструктура. Под негово ръководство, федерацията е постигнала значителни успехи на международната сцена, а самият Дамянов е допринесъл за популяризирането и развитието на кану-каяка в страната.

Иван Тодоров, роден на 19 август 1953 година във Велико Търново, е български журналист и писател. Той е известен с работата си в областта на журналистиката и литературата. Тодоров е работил в различни медии и е автор на книги и статии, които обхващат различни социални и политически теми. Неговата работа в журналистиката е била свързана с анализи на актуални събития и обществени въпроси, а литературната му продукция включва произведения, които разглеждат различни аспекти на българската действителност. С опит в медиите и писателската дейност, Иван Тодоров е допринесъл значително към общественото осъзнаване и дискусии по важни теми.

Иван Нинов, роден на 19 август 1946 година, е български художник, известен със своето творчество в областта на живописта и графиката. Неговото изкуство се отличава със своята индивидуалност и дълбочина, като в него са заложени лични и социални теми. Нинов е известен със своите уникални стилове и тематики, които често отразяват социалните и културни промени в България. Той е участвал в множество изложби и е имал значително влияние върху съвременното българско изкуство.

Чл.-кор. проф. дмн Светозар Маргенов, роден на 19 август 1953 година, е български математик, известен със своите значителни постижения в областта на математиката и академичната наука. Той е член-кореспондент на Българската академия на науките и е преподавател и изследовател в областта на математическите науки. Проф. Маргенов е работил върху различни математически проблеми и е автор на редица научни публикации и изследвания. Неговият принос в математиката включва разработки в теоретичната математика и приложните науки.

Бил Клинтън, роден на 19 август 1946 година в Арканзас, е 42-рият президент на САЩ (1993-2001). Той е известен със своите икономически реформи и усилия за намаляване на федералния дефицит. Неговото управление също така включва подписването на NAFTA и решаването на важни социални и здравни въпроси. След президентството си, Клинтън активно се занимава с благотворителни дейности чрез Фондацията Клинтън.

Питър Галахар, роден на 19 август 1955 година в Ню Йорк, е известен американски актьор. Той е участвал в множество телевизионни сериали и филми, като е известен със своите роли в различни драматични и комедийни проекти. Галахар е играл в популярни телевизионни сериали като „Boardwalk Empire“ и „The Sopranos“, а също така е участвал в театрални постановки и филми. Неговата кариера е белязана с многообразие от роли, които показват неговия актьорски диапазон и талант.

Брук Мюлер, родена на 19 август 1977 година във Флорида, е американска актриса и телевизионна личност. Тя е най-известна със своите участия в телевизионни шоута и филми, както и с общественото си присъствие. Сред най-известните й роли е тази в телевизионния сериал „The World According to Paris“, където участва в ролята на себе си. Брук Мюлер също така има опит в модната индустрия и е работила като модел. Тя е известна и със своето обществено влияние и участие в различни благотворителни дейности. В личен план, Брук Мюлер е била свързана с някои медийни събития и лични предизвикателства, които също са привлекли вниманието на обществеността.

Кевин Дилън, роден на 19 август 1965 година в Ню Йорк, е американски актьор, известен с многобройните си роли в киното и телевизията. Той е най-известен със своята роля на Джони „Драма“ Чейз в популярния телевизионен сериал „Entourage“. Ролята му в сериала му е донесла значително признание и много награди. Освен в „Entourage“, Кевин Дилън е участвал в редица филми и сериали, включително „Platoon“, „The Doors“ и „There’s Something About Mary“. Неговият актьорски диапазон включва както драматични, така и комедийни роли. Дилън също така е работил и в театъра и е доказал своето умение да се адаптира към различни роли и жанрове през кариерата си.

Матю Пери, роден на 19 август 1969 година в Масачузетс, е американски актьор, най-известен със своята роля на Чандлър Бинг в популярния телевизионен сериал „Friends“. Ролята му в сериала го направи световно известен и му донесе значителна популярност и признание. Освен в „Friends“, Матю Пери е участвал в редица други проекти, включително „The West Wing“, „Studio 60 on the Sunset Strip“ и „Mr. Sunshine“. Той също така е работил в театъра и е участвал във филми като „Fools Rush In“ и „The Whole Nine Yards“. Пери е известен и с активната си работа по различни социални каузи и благотворителни инициативи. Личният му живот и борба с зависимостите също са били предмет на обществено внимание, но той също така е ценен за усилията си да помогне на други, преминали през подобни предизвикателства.

Кира Седжуик, родена на 19 август 1965 година в Ню Йорк, е американска актриса, известна с ролята си в телевизионния сериал „The Closer“. Нейното изпълнение в този сериал й донесе голямо признание и награди. Освен в „The Closer“, Кира Седжуик е участвала и в други популярни проекти, включително „Major Crimes“, „The Closer“, както и в „Call Your Mother“. Тя е носителка на награда „Еми“ и други престижни награди за актьорска работа.

Джон Стамос, роден на 19 август 1963 година в Калифорния, е американски актьор и продуцент, най-известен със своите роли в телевизионни сериали. Той е най-разпознаваем с ролята си на Джеси Кацопулис в „Full House“ (1987-1995) и неговото продължение „Fuller House“ (2016-2020). Стамос е участвал и в други популярни телевизионни проекти, включително „ER“, където играе ролята на д-р Даниел „Дани“ Качеро. Освен в телевизията, той е имал роля и в театрални постановки и филми. Джон Стамос е известен със своята харизма и дългогодишна кариера в развлекателната индустрия.

Ерика Кристенсен, родена на 19 август 1982 година в Сиатъл, Вашингтон, е американска актриса. Тя е известна с ролите си в телевизионни сериали и филми. Ерика Кристенсен получава признание с ролята си в „Traffic“ (2000), за която е номинирана за „Оскар“ и „Златен глобус“. Тя също така е участвала в „The Perfect Score”, „Veronica Mars“, и „Parenthood“. Кристенсен е известна със своето разнообразие от роли и активната си работа в киното и телевизията.

19 август – факти, рожденици и празници
19 август – факти, рожденици и празници

На 19 август отбелязваме 231-ия ден от годината. Православната църква почита Свети мъченик Андрей Стратилат и Преподобни Теофан Нови Атонски. Последователите на Учителя Дънов празнуват Божествената нова година. Това е и Световен ден на фотографията и Световен ден на хуманитарната помощ. Рожден ден имат Лора Крумова, Антон Тодоров, Георги Чолаков, Дамян Дамянов, Иван Тодоров, Иван Нинов, чл.-кор. проф. дмн Светозар Маргенов, Питър Галахар, Брук Мюлер, Кевин Дилън, Матю Пери, Кира Седжуик, Джон Стамос и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе