Ефикасни средства против изпотяване на краката
Здраве и красота

Ефикасни средства против изпотяване на краката

Изпотяване на краката може да бъде не само досаден проблем, но и източник на неудобство и комплекси. Но не се притеснявайте, с традиционните методи на медицината можем да се справим с този проблем лесно и ефективно. Прекомерното изпотяване на краката се нарича хиперхидроза. По-често се среща при мъжете, отколкото при жените, и по-често при младите хора, отколкото при възрастните.

Хората, чиито крака се потят прекомерно често, също имат проблеми с прекомерното изпотяване на дланите. Според Международното дружество по хиперхидроза 3% от населението страда от хиперхидроза. Прекомерното изпотяване на краката изглежда е наследствен проблем. Никой не знае точно защо се случва, но хората, които се потят прекомерно, изглежда имат различна „зададена точка“ от другите хора. Повечето хора се потят, когато навън е горещо или когато им стане топло. Хората с хиперхидроза се потят прекомерно почти през цялото време.

Изпотяване на краката – каква е причината?

изпотяване на краката
Ефикасни средства против изпотяване на краката снимка: pixabay

Изпотяването е нормално. Има три основни функции:

Регулиране на топлината – изпотяването охлажда тялото чрез намокряне на повърхността на кожата.

Отделяне – още един начин тялото да се освободи от водата и солите.

Защита на кожата – потта е леко кисела и това помага за защита на кожата от микроби (бактерии). Потта също помага да се поддържа кожата еластична.

Изпотяването на стъпалата има четвърта възможна функция за увеличаване на триенето на босите крака. Смята се, че това е помогнало на нашите предци да увеличат сцеплението на краката със земята, когато са бягали от хищници или друга заплаха.

Потта се произвежда в потните жлези, които са разпределени по цялото тяло. С изключение на специализираните потни жлези в подмишниците и слабините, повечето потни жлези са от вид, наречен екринни жлези. Те са разположени дълбоко в кожата и се обслужват от нерви и артерии.

(Апокринните жлези се намират в подмишниците и слабините. Те се различават от екринните жлези по това, че тяхната пот съдържа хормони, протеини и себум и е мазна и мътна. Те обаче не присъстват в краката.)

Броят на работещите потни жлези варира между частите на тялото – а също и между различните хора. В един чифт крака обикновено има около 250 000 потни жлези, които обикновено произвеждат около половин халба изпотяване (пот) на ден. Потните жлези са по-концентрирани върху краката (има повече потни жлези на инч кожа), отколкото във всяка друга част на тялото.

Когато активността на изпотяване е ниска, само малка част от жлезите ще работят; тъй като изпотяването се увеличава, повече жлези се „набират“. Разликите между хората по отношение на това колко се потят отчасти се дължат на това колко бързо и лесно се задействат жлезите им.

Потта е предимно вода. Въпреки това съдържа някои соли, включително натриев хлорид, поради което има солен вкус.

Симптоми

изпотяване на краката
Ефикасни средства против изпотяване на краката снимка: pixabay

Най-очевидният симптом на изпотяване на краката са крака, които се потят прекомерно. Някои хора се потят толкова много, че краката им могат да се плъзгат в обувките.

Краката също могат да имат белезникав, мокър вид; понякога са налице и инфекции на краката. (Постоянната влажност разгражда кожата, позволявайки навлизането на инфекция.) Миризмата на краката е често срещана.

Страдащите от хиперхидроза също могат да изпитат емоционален стрес и да се тревожат за миризмата на краката. Тревожността и изолацията, свързани с потта, могат да бъдат особено тежки сред тийнейджърите с плантарна хиперхидроза.

Как да се справим с изпотяване на краката?

Домашни грижи

изпотяване на краката
Ефикасни средства против изпотяване на краката снимка: pixabay

Добрата хигиена на краката е от съществено значение. Ежедневно мийте краката си с антибактериален сапун; не забравяйте да измиете между пръстите на краката. Подсушете краката си старателно, след това нанесете върху краката си царевично нишесте, пудра за крака или противогъбична пудра.

Носете чорапи, изработени от смеси от естествени или акрилни влакна , които изтеглят влагата от краката ви, вместо да я улавят. Някои синтетични смеси са предназначени да отвеждат влагата от кожата и работят най-добре, за да поддържат краката сухи. Стопроцентовите памучни чорапи абсорбират влагата, но не я отвеждат от кожата и често водят до образуване на мехури, така че трябва да се избягват.

Също така е добра идея да сменяте чорапите през деня. Скрийте допълнителен чифт чорапи в училище или на работа и сменете чорапите по средата на деня. Носете обувки, които са изработени от дишащи материали.

Техника, наречена йонофореза, която използва вода за провеждане на лек електрически ток през кожата, се оказа полезна за хора с потни крака. Хората могат да закупят машини за йонофореза за домашна употреба. След като полагате домашни грижи това ще ви помогне да се справите с изпотяване на краката.

Мийте краката си всеки ден

Справянето с плантарната хиперхидроза също включва полагане на допълнителна миля, когато става въпрос за хигиена. Не забравяйте да миете краката си всеки ден, два пъти, ако е необходимо.

Което и да предпочитате, не забравяйте да подсушите добре краката си, особено между пръстите. Влажната кожа на краката увеличава риска от бактериални и гъбични инфекции на краката.

Предлагаме кратко 20-минутно накисване в топла вода с 3 до 4 супени лъжици сода за хляб.

Също така препоръчваме използването на черен чай за накисване, поради наличието на танини. Те могат да помогнат за свиване на порите, като по този начин намаляват потока на потта. Просто сменете содата за хляб с две торби черен чай и дръжте краката си под тях още 10 минути. Това ще ви помогне да се справите с изпотяване на краката.

Носете правилните чорапи

изпотяване на краката
Ефикасни средства против изпотяване на краката снимка: pixabay

Не пренебрегвайте чорапите си. Вълнените чорапи са особено добри за вентилация, както и памучните. Но не забравяйте да избягвате найлоновите чорапи, които ще задържат влагата и ще доведат до намокряне. Сменяйте ги повече от веднъж на ден и вземете допълнителен чифт, когато сте навън.

Пазарувайте завълнени чорапи илипамучни чорапи онлайн. Това ще ви помогне да се справите с изпотяване на краката.

Вземете дишащи обувки

Що се отнася до истинските обувки, обърнете внимание на ботушите и спортните обувки, тъй като те превъзходно улавят влагата. Вместо това се спрете на нещо малко по-дишащо, което използва платно или кожа.

Редувайте чифтовете, които носите, за да ги запазите възможно най-сухи. Сменяеми абсорбиращи стелки осигуряват допълнителна защита срещу неприятна миризма. И когато имате възможност, събуйте обувките (и чорапите) и дайте на краката си глътка чист въздух. Така ще се справите с изпотяване на краката.

Пудри за крака

изпотяване на краката
Ефикасни средства против изпотяване на краката снимка: pixabay

Пудрата против изпотяване на краката е отличен начин за абсорбиране на излишната влага и предотвратяване на триенето и изпотяване на краката. В тези продукти ще откриете абсорбиращи съставки като талк или царевично нишесте.

Пудрите са идеални за хора, които предпочитат нещо лесно за нанасяне и искат да избегнат влажността, която може да се създаде от кремове или спрейове. Освен това, много пудри са ароматизирани, което помага за още по-добро премахване на неприятните миризми.

Пудрите за крака могат да се използват редовно, особено в горещите летни месеци, за да се поддържат краката сухи и свежи.

Бани за крака за перфектно почистване

изпотяване на краката
Ефикасни средства против изпотяване на краката снимка: pixabay

Релаксиращите бани за крака помагат за ефективно намаляване на прекомерното изпотяване на краката, облекчават уморените ходила, подпомагат циркулацията на кръвта и ви осигуряват приятен момент за почивка. След банята не забравяйте, че ходилата трябва да се изплакнат в чиста вода и да се подсушат надлежно, най-вече между пръстите. В случай на остър проблем можете да правите баня на краката и два пъти дневно, и постепенно да намалявате броя, но не я пропускайте най-малко два пъти седмично.

Нашият съвет: Към края на банята можете да добавите във ваничката и няколко капки концентрирано масло от чаено дърво, което се бори с размножаването на бактериите. Но краката ви могат да останат в банята с масло от чаено дърво най-много 5 минути.

Останете добре хидратирани

Редовното пиене на вода е сред най-надеждните и лесни начини да се намали потенето на стъпалата. Когато цялото тяло е добре хидратирано, организмът успешно се справя със задачата да регулира температурния си баланс, а това логично намалява и изпотяване на краката.

Това са само няколко начина, с които да избегнете прекомерното изпотяване на стъпалата, с които да направите лятото още по-приятно и желано.

Кога да посетите педиатър?

Ако краката ви се потят прекомерно, посетете ортопед. Според Националната медицинска библиотека на САЩ по-малко от 40 процента от хората с прекомерно изпотяване търсят медицинска помощ. Подиатърът може да ви помогне да контролирате това неудобно състояние. Пациентите, които разговарят със своите педиатри за плантарно прекомерно изпотяване на краката, може също да имат притеснения относно екстремното изпотяване на други места – като подмишниците, дланите или лицето или скалпа.

Диагностика и лечение

Най-често прекомерното изпотяване на краката се диагностицира въз основа на вашите доклади за симптоми и физически преглед на краката. Подиатърът може също да направи тест за нишесте-йод, за да потвърди диагнозата. Първо върху долната част на краката се нанася йоден разтвор. След като разтворът изсъхне, площта се поръсва с царевично нишесте. Третираната зона става тъмно синя, ако има прекомерно изпотяване.

Възможностите за лечение са съобразени с вашите симптоми. Продаваните без рецепта или рол-он антиперспирантите с рецепта могат да се прилагат директно върху краката. Инжекциите с ботокс могат временно да контролират прекомерното изпотяване на краката. (Ефектът обикновено продължава около шест до девет месеца.) Могат да се използват перорални лекарства, често антихолинергици. Тежките случаи на потни крака могат да бъдат лекувани с хирургична процедура, наречена симпатектомия, която прекъсва нервните сигнали, които казват на тялото да се поти прекомерно.

Tagged , , ,
на горе