13 август – Международен ден на левичарите

13 август - Международен ден на левичарите
Празници

13 август – Международен ден на левичарите

Днес, 13 август се отбелязва Международният ден на левичарите.  Чудите се какво е да виждате света от гледна точка на „лявата ръка“? На Международния ден на левичарите, 13 август, можете да изследвате този свят за един ден. Знаете ли, че президентите Роналд Рейгън, Бил Клинтън и Барак Обама са били левичари?

Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща – например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

История за Международния ден на левичарите

ден на левичарите
13 август – Международен ден на левичарите снимка: pixabay

В свят, доминиран от десничари, този ден на левичарите на 13 август празнува левичарите и повишава осведомеността относно проблемите, пред които са изправени левичарите в ежедневието им. Денят е отбелязан за първи път от основателя на Lefthanders International, Inc. — Дийн Р. Кембъл, през 1976 г. и оттогава се чества всяка година. От 1600 г., когато се смяташе, че левичарите са в съюз с дявола, до наши дни те продължават да се сблъскват с трудности и предизвикателства при изпълнението на задачи.

Клубът на левичарите е основан през 1990 г. с мисията да държи членовете в течение с новостите и да служи като мост между възгледите на левичарите и производителите. Клубът също така предоставя помощ и съдействие на тези, които се нуждаят от нея, и те непрекъснато провеждат изследвания за левичарството и нови артикули, които могат да предложат на левичарите по-лесна употреба. Броят на членовете се увеличава с участници от цял ​​свят от създаването на клуба. Към момента клубът е високо ценен и почитан като група за натиск, представляваща всички левичари.

Продължавайки традицията, създадена от Кембъл, Клубът на левичарите стартира Международния ден на левичарите като част от тяхната организация на 13 август 1992 г. Целта е да се създаде осведоменост за предимствата и недостатъците на левичарството. Празникът вече се празнува по целия свят, като само в Обединеното кралство се провеждат 20 регионални събития за отбелязване на деня, включително спортни мачове и партита. Някои от най-великите хора в историята са били/са левичари, като Майка Тереза, Барак Обама, Уолт Дисни, Бил Гейтс, Чарли Чаплин, Марк Зукърбърг и Алберт Айнщайн, за да назовем само няколко.

Традиции

Десничарите също участват в празненствата в този ден на левичарите, точно толкова, колкото и левичарите, и се опитват да отговорят на изискванията на левичарите. Малките неща като закупуването на ножици и кухненски артикули са по-лесни за използване от левичарите и извършването на корекции на дръжките и копчетата, които правят живота по-лесен и увеличават удобството за левичарите.

Левичарите обясняват своите нужди и трудностите, с които се сблъскват, на връстниците си и ги обучават за значението на създаването на предмети, които да им служат по-добре. Има дори някои деца левичари, които са обект на тормоз, така че хората се насърчават да признаят, че да си левичар е нормално и естествено явление.

Защо обичаме деня на левичарите?

ден на левичарите
13 август – Международен ден на левичарите снимка: pixabay

13 август - Международен ден на левичаритеНе винаги е било готино да си левичар
Педагози и лекари се застъпваха за „преобучение“ на децата левичари да използват десните си ръце. Някои от методите, които използваха в тези методи за „преквалификация“, бяха жестоки, като например връзване на лявата ръка на децата, за да не могат да ги движат.

Да си левичар може да е неудобно
Тези от нас, които са десничари, може би не се замислят много за трудностите, пред които са изправени левичарите. Но помислете за това: повечето неща са проектирани с мисъл за хора с дясна ръка, всичко от ученически бюра до чифт ножици.

В света има по-малко левичари, отколкото десничари
Прогнозите варират, но общоприето е, че между 7 процента и 10 процента от хората са естествени левичари. Това са около 760 милиона души – достатъчно за едно страхотно парти!

Този ден на левичарите е изключително важен за всички левичари.

Как да отбележим международния ден на левичарите?

ден на левичарите
13 август – Международен ден на левичарите снимка: pixabay

Международният ден на левичарите е чудесна възможност да отбележим уникалността и приноса на всички левичари по света.

Ето няколко идеи как да го направите:

Информирайте се и споделете:

Научете повече за левичарите: Прочетете интересни факти и статистики за левичарите. Може да откриете, че много известни личности са левичари, например Алберт Айнщайн, Леонардо да Винчи или Бил Гейтс.

Споделете информация в социалните мрежи: Използвайте хаштагове като #МеждународенДенНаЛевичарите или #LeftHandersDay, за да достигнете до повече хора и да започнете дискусия.

Организирайте събитие в училище или на работното място: Подгответе презентация или дискусия, за да информирате другите за живота на левичарите и предизвикателствата, пред които са изправени.

Отпразнувайте левичарството:

Организирайте състезания: Подгответе игри и състезания, които изискват използването на лявата ръка. Може да организирате състезание по рисуване, писане или хвърляне на топка.

Направете си левичарски парти: Украсете с предмети в ляв ъгъл или с надписи, които подчертават уникалността на левичарите.

Подарете левичарски подаръци: Има много интересни продукти, специално предназначени за левичари, като ножици, отварачки за консерви или компютърни мишки.

Подкрепете левичарските каузи:

Присъединете се към организация, която защитава правата на левичарите: Има много организации, които работят за подобряване на живота на левичарите и за преодоляване на стереотипите.

Подпишете петиция или дарете средства: Дори малката ви подкрепа може да има голямо значение.
Най-важното е да отпразнувате себе си и всички левичари, които познавате!

Ето няколко допълнителни идеи:

Напишете стихотворение или песен за левичарите.
Създайте комикс или анимация, която представя живота на левичар.
Сгответе любимо ястие с лявата ръка.
Напишете писмо до известен левичар.
Не забравяйте, че всеки може да участва в отбелязването на Международния ден на левичарите, независимо дали е левичар или не.

Защо да отбележим Международния ден на левичарите?

ден на левичарите
13 август – Международен ден на левичарите снимка: pixabay

Международният ден на левичарите се отбелязва, за да повиши осведомеността и разбирането за левичарите и техните уникални нужди и предизвикателства. Има няколко причини, поради които е важно да празнуваме този ден:

1. Признание: Левичарите съставляват около 10% от световното население и техният начин на живот често се различава от този на десничарите. Празнувайки Международния ден на левичарите, ние признаваме техния различен и уникален опит.

2. Застъпничество: Денят служи като напомняне за продължаващите борби, пред които са изправени много левичари, включително достъп до специализирани инструменти и оборудване (като ножици, химикалки и компютърни мишки), както и справяне със социални стигми и дискриминация.

3. Образование: Чрез отбелязването на Международния ден на левичарите можем да насърчим диалога и образованието относно предимствата и недостатъците на това да си левичар. Това може да помогне за разбиването на митове и погрешни схващания и да насърчи приемането и приобщаването.

4. Свързване: Денят предоставя възможност за левичарите да се свържат помежду си, да споделят своя опит и да подкрепят взаимно усилията си. Това чувство за общност може да бъде източник на сила и мотивация.

5. Иновации: Много иновации и пробиви в технологиите и дизайна идват от хора, които мислят извън традиционните кутии – включително левичарите. Като празнуваме Международния ден на левичарите, ние признаваме техния ценен принос към обществото.

6. Развлечение: Денят е и забавен повод за празнуване! Той дава възможност на левичарите и техните съюзници да участват в различни дейности, игри и събития, които подчертават тяхната уникална перспектива и умения.

Като цяло отбелязването на Международния ден на левичарите е начин да отпразнуваме разнообразието и единството, да насърчим разбирателството и приемането и да признаем постиженията на левичарите по целия свят.

Интересни факти за левичарите

ден на левичарите
13 август – Международен ден на левичарите снимка: pixabay

Левичарите са интересна група хора, за които има много любопитни факти. Ето някои от тях:

По-малко от 10% от населението са левичари: Въпреки че левичарите са навсякъде около нас, те представляват само малка част от световното население.

Мозъчна асиметрия: При левичарите често се наблюдава по-висока активност в дясното полукълбо на мозъка. Това се свързва с по-развити творчески способности, интуиция и пространствено мислене.

Исторически преследвания: В миналото левичарите са били стигматизирани и дори преследвани. Смятало се е, че те са свързани със злото и са били наричани „зловещи“.

Спортни предимства: В някои спортове, като фехтовка и бокс, левичарите имат естествено предимство, тъй като повечето хора са свикнали да се борят с десничари.

По-висок риск от някои заболявания: Някои проучвания сочат, че левичарите са по-склонни към определени заболявания като мигрена, алергии и безсъние.

По-често срещани сред мъжете: Левичарството е по-често срещано при мъжете, отколкото при жените.

Генетична предразположеност: Има генетична компонента, която допринася за левичарството, но тя все още не е напълно изяснена.

Левичарите са по-креативни: Често се смята, че левичарите са по-креативни и имат по-оригинален начин на мислене.

Левичарите са по-добри в многозадачност: Някои проучвания показват, че левичарите са по-добри в справянето с няколко задачи едновременно.

Левичарите са по-добри музиканти: Много известни музиканти са левичари. Смята се, че те имат по-добро чувство за ритъм и могат да свирят по-сложни музикални парчета.

Това са само някои от интересните факти за левичарите. Все още има много неща, които не знаем за тях, но едно е сигурно – те са уникални и специални хора!

В миналото учените са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 от James McDeveitt Univеrsity, Оклахома, разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Има силни доказателства, че нивото на тестостерон у родителите оказва влияние върху организацията на мозъка. Една теория твърди, че колкото е по-високо нивото на тестостерон у родителите, толкова се увеличава шансът детето да е левичар.

Честит Международен ден на левичарите!

Tagged , , , ,
на горе