11 август – факти, рожденици и празници

11 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

11 август – факти, рожденици и празници

На 11 август отбелязваме 223-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 142 дни до края на годината.

11 август – факти, рожденици и празници
11 август – факти, рожденици и празници

На 11 август празнуващите своя рожден ден са:

Влади Въргала или Владислав Карамфилов е български актьор и режисьор, роден на 11 август 1967 година в София. Той е познат със своите роли в театъра и телевизията, като значима част от кариерата му е участието му в популярното комедийно шоу „ Коктейлите на Влади “. Влади Въргала съчетава артистичния си талант с уникално чувство за хумор, което го прави любим на българската публика. Освен с актьорските си изяви, той е известен и с работата си като режисьор и водещ на различни телевизионни предавания. Въргала активно участва в културни и обществено значими проекти и продължава да бъде важна фигура в българския шоубизнес.

Роси Рос или Росица Петкова е българска певица, родена на 11 август. Тя е известна с работата си в поп-фолк музиката и българската музикална сцена. Роси Рос започва кариерата си в края на 90-те години и бързо печели популярност със своите хитови песни и енергични изпълнения. Нейният стил включва комбинация от традиционни български ритми и съвременни поп-фолк елементи. Роси Рос е известна с няколко успешни албуми и сингли, които се радват на голяма популярност сред феновете на поп-фолк музиката в България. Освен музикалната си кариера, тя е активна и в различни благотворителни инициативи и обществени събития.

Деян Енев е български писател, роден на 11 август 1960 година в София. Завършил е българска филология в Софийския университет и е работил в различни професии, включително като журналист и копирайтър. Издал е петнадесет книги, сред които сборниците „Четиво за нощен влак“ (1987) и „Ези-тура“ (2000). Лауреат е на награди като „Златен ланец“ и орден „Св. св. Кирил и Методий“.

Елена Драгостинова е български музиковед и музикален журналист, родена на 11 август 1953 година в София. Тя е директор на Музикален център „Борис Христов“ в София, пост, който заема от 20 години. В тази роля активно работи за популяризирането и съхраняването на наследството на големия български певец Борис Христов. През 2021 година получава почетен знак „Златен век“ – „златен печат на Цар Симеон Велики“ за изключителния си принос към музикалната култура. Освен основната си роля в музея, тя е и активен музикален журналист, допринасяща за развитието на българската музикална сцена с публикации и анализи. Елена Драгостинова е известна със своята отдаденост и любов към музиката, която е ключова част от професионалния ѝ и личния ѝ живот.

Ивайло Мирчев е български художник, роден на 11 август 1954 година в София. Син е на известния български живописец Никола Мирчев. Завършва Художествена гимназия в София и ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на проф. Светлин Русев. Работи в различни медии, включително молив, акварел и гваш, и е представял своето изкуство на множество самостоятелни изложби в България и чужбина. В момента е професор в Националната художествена академия, където преподава живопис. Между 2004 и 2011 година е председател на Съюза на българските художници. Носител е на награди като „Южна пролет“ (1985), голямата награда на Националната младежка изложба (1986) и Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ (2014). Негови самостоятелни изложби са се състояли в галерии в България, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия и други държави.

Николай Ненчев е български политик, председател на БЗНС (Български земеделски народен съюз) и бивш министър на отбраната. Роден е на 11 август 1962 г. и е заемал поста министър на отбраната в кабинета на Бойко Борисов от 2014 до 2017 година. Ненчев е известен със своята работа в областта на отбраната и сътрудничеството си с международни партньори за модернизация на българската армия.

Стефан Топуров е български щангист, роден на 11 август 1971 година. Той е известен със своите постижения в олимпийската щанги и е бивш състезател в категория „тежка атлетика“. Топуров е представлявал България на международни състезания и е спечелил редица медали на национални и международни турнири. Сред основните му постижения е участието в световни и европейски първенства, където е постигнал значителни успехи. Топуров е известен със своята техника и упоритост в тренировките, което го е направило важна фигура в българската тежка атлетика.

Стефан Цветков-старши е бивш български тенисист и дългогодишен национал, известен със своето участие в отборите на България за купа „Дейвис“. Роден на 11 август 1952 година, Цветков е играл важна роля като капитан на националния отбор и е оставил значителен отпечатък в българския тенис. По време на кариерата си, той е представял България на редица международни турнири и е допринесъл за развитието на тениса в страната. Цветков е ценен за своята преданост към спорта и лидерските си качества на корта.

Стойо Вартоломеев е български издател и предприемач, роден на 11 август 1947 година. Той е основател и управител на издателство ИК „Хермес“, което е едно от водещите издателства в България. Под негово ръководство, издателството е публикувало множество книги, включително белетристика, научна литература и учебници. Вартоломеев е известен със своята роля в развитието на българския книжен пазар и за значителния принос на издателството към културната сцена в страната.

Крис Хемсуърт е австралийски актьор, роден на 11 август 1983 година в Мелбърн, Австралия. Той е най-известен с ролята си на Тор в Marvel Cinematic Universe и е избран за „Сексапилен мъж“ от списание „Пийпъл“ през 2014 година. Хемсуърт започва кариерата си в австралийски телевизионни сериали, като „Home and Away“, преди да се утвърди на международната сцена с големите си холивудски роли. Той също така участва в успешни филми като „Extraction“ и „Rush“ и е активно ангажиран в екологични и благотворителни инициативи.

Алисън Стоунър е американска актриса, родена на 11 август 1993 година в САЩ. Тя е известна с участието си в филми като „Step Up“ и „Camp Rock“ и е и талантлива танцьорка и певица. Освен актьорската си кариера, Стоунър е известна със своя активизъм и работа по въпросите на психичното здраве и саморазвитието, като активно участва в публични събития и кампании, свързани с тези теми.

Хълк Хоган (истинското му име е Тери Джийн Болея) е американски актьор и кечист, роден на 11 август 1953 година в САЩ. Той е една от най-големите икони в професионалното кечистко шоу и е участвал в редица филми и телевизионни шоута. Хоган е известен със своето участие в WWE и WCW, а също така е бил активен в популяризирането на кеча, чрез различни медийни проекти и рекламни кампании.

Вайола Дейвис е американска актриса, родена на 11 август 1965 година в САЩ. Тя спечели Оскар за най-добра актриса за ролята си във филма „The Help“ през 2011 година и има значителен принос в театралната, кино и телевизионната индустрия. Дейвис е известна със своята социална активност и ангажимент към правата на жените и малцинствата, както и с работата си в образователни и благотворителни проекти.

Ана Гън е американска актриса, родена на 11 август 1968 година в САЩ. Тя е известна с ролите си в телевизионни сериали като „Designated Survivor“ и „24“, а също така е участвала в филми като „Crash“ и „Derailed“. Гън е призната за своето изключително представяне на екрана и има успешна кариера в театъра, като е участвала в няколко награждавани постановки на Бродуей.

Стив Возняк е американски предприемач, роден на 11 август 1950 година в Калифорния, САЩ. Той е съосновател на Apple Inc. заедно със Стив Джобс и Рон Уейн и е важен пионер в развитието на личните компютри и технологиите. Возняк също така активно участва в образователни инициативи и е известен със своето участие в благотворителни проекти и технологични иновации, включително в областта на образованието и социалните медии.

Дуейн Мартин е американски актьор, роден на 1 август 1965 година в Ню Йорк. Той е известен с ролите си в сериала „Martin“ и филми като „Bad Boys“ и „White Men Can’t Jump“. Мартин също така е участвал в редица други телевизионни и филмови проекти, демонстрирайки разнообразие в актьорските си способности и оставяйки следа в индустрията.

11 август – факти, рожденици и празници
11 август – факти рожденици и празници

На 11 август отбелязваме 223-ия ден от годината, остават още 142 дни до края. Този ден е специален за редица личности, които имат рожден ден -Влади Въргала, Роси Рос, Деян Енев, Елена Драгостинова, Ивайло Мирчев, Николай Ненчев, Стефан Топуров, Стефан Цветков-старши, Стойо Вартоломеев, Крис Хемсуърт, Алисън Стоунър, Хълк Хоган, Вайола Дейвис, Ана Гън, Стив Возняк, Дуейн Мартин и други. Честит празник на всички празнуващи!

Tagged , , , ,
на горе