7 август – факти, рожденици и празници

7 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

7 август – факти, рожденици и празници

На 7 август отбелязваме 219-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 146 дни до края на годината.

7 август се отбелязва отбелязва деня на надеждата

На 7 август се отбелязва деня на надеждата. На този ден православната църква почита паметта на тази светица, като този ден е наричан и „Ден на Надеждата“. Този празник символизира непоколебимата вяра, надежда и любов, които са основни християнски ценности. Денят е повод за размисъл върху важността на надеждата в живота на всеки човек и на силата на духовната вяра. В някои български региони на 7 август хората отбелязват този ден със специални обреди и молитви за здраве и благоденствие. В по-широк смисъл, „Денят на Надеждата“ може да се възприема и като време за отдаване на почит на надеждата като важен фактор в човешкия живот, особено в трудни и предизвикателни моменти. „Да живееш без надежда, означава да спреш да живееш“ – Фьодор Достоевски.

7 август – факти, рожденици и празници
7 август – факти, рожденици и празници

На 7 август Православната църква почита паметта на Св. преподобномъченик Дометий Персийски и Св. преподобномъченица Потамия Чудотворица

На 7 август Православната църква почита паметта на Св. преподобномъченик Дометий Персийски и Св. преподобномъченица Потамия Чудотворица. Също така, в този ден, вечерта се извършва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

7 август – факти, рожденици и празници
7 август – факти, рожденици и празници

Св. преподобномъченик Дометий Персийски, роден в Персия през IV век, по времето на император Константин Велики. Първоначално бил езичник, той се обърнал към християнството след среща с благочестив християнин на име Уар. Дометий приел свето Кръщение и скоро след това се отдал на монашески живот в манастир близо до Низибия. По-късно се усамотил в пустиня, където водил строг аскетичен живот, отдаден на молитва, пост и богомислие. Дометий станал известен със своята святост и чудотворства, изцерявайки болни и привличайки мнозина към християнската вяра. През 363 г., когато Юлиан Отстъпник преминавал през тази област и чул за светеца, наредил той и неговите ученици да бъдат зазидани живи в пещерата, където се молели, така завършил живота си Св. Дометий.

7 август – факти, рожденици и празници
7 август – факти, рожденици и празници

Св. преподобномъченица Потамия Чудотворица била от град Александия и се посветила на Бога от най-ранна възраст. Тя била известна със своята дълбока вяра, духовна сила и чудотворства. Животът ѝ бил изпълнен със страдания и изпитания, но въпреки това тя не се отклонила от своето призвание и станала образец на християнско търпение и смирение. Много малко е известно за живота ѝ, но тя се почита като чудотворка, която чрез своите молитви е изцерявала болни и вдъхвала вяра в сърцата на хората. Тя също завършила живота си с мъченическа смърт заради вярата си в Христос, като била подложена на жестоки мъчения, но останала твърда в убежденията си.

В същия ден вечерта на 7 август, се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица, което е част от Богородичния пост. Това е време на усилена молитва и духовно усъвършенстване, когато вярващите търсят закрилата и застъпничеството на Божията Майка. В Молебния канон се отправят молитви за здраве, благоденствие и избавление от трудности, като се призовава помощта на Пресвета Богородица.

На 7 август празнуващите своя рожден ден са:

7 август – факти, рожденици и празници
7 август – факти, рожденици и празници

Кирил Кавадарков е роден на 7 август 1943 г. в Монтана. Той е български актьор, известен с дългогодишната си кариера в театъра и киното. Кавадарков е участвал в множество театрални постановки, където е демонстрирал своя талант и разнообразие в ролите. Освен на сцената, той се е изявявал и в български филми и телевизионни продукции, оставяйки следа с ярки и запомнящи се изпълнения. През годините е спечелил признанието на публиката и критиците, превръщайки се в една от значимите фигури в българското актьорско изкуство.

Надя Хамдан е родена на 7 август 1985 г. в София. Тя е българска журналистка, известна със своите репортажи и участия в различни медийни проекти. Хамдан е утвърдено лице в телевизионната журналистика и има опит в отразяването на международни събития, както и в социални и политически теми. През годините тя се е утвърдила като едно от водещите млади лица в българската журналистика, като често акцентира върху въпросите, свързани с правата на човека и социалната справедливост.

Албена Павлова е родена на 7 август 1966 г. в Русе. Тя е българска актриса, известна със своето участие в театралната и филмова сцена. Павлова е работила в редица театрални постановки, като се е утвърдила със своите силни изпълнения на сцената. Освен театралната си кариера, тя има и роли в български филми и телевизионни продукции. Албена Павлова е призната за талантив актьор с многобройни награди и отличия за своя принос в българското изкуство.

Иво Русев е роден на 7 август 1943 г. в България. Той е български актьор, известен с дългогодишната си кариера в театъра и киното. Русев е участвал в редица театрални постановки и български филми, като е демонстрирал своята гъвкавост и талант в разнообразни роли. Освен сценичната си работа, той е бил ангажиран и в телевизионни проекти, оставяйки трайно впечатление със своите изпълнения. Неговият принос в българската култура и изкуство е признат и ценен от публиката и критиците.

Шарлийз Терон е родена на 7 август 1975 г. в Южна Африка. Тя е южноафриканска и американска актриса и продуцент, известна с ролите си в „Чудовище“ (2003), за която получава „Оскар“, „Лудият Макс: Пътят на яростта“ (2015) и „Бомба със закъснител“ (2019). Терон е известна и с активната си благотворителна дейност, особено по въпросите за правата на жените и борбата срещу СПИН в Африка. През 2007 г. тя става американски гражданин, но запазва южноафриканското си гражданство. Шарлийз Терон е и основател на „Charlize Theron Africa Outreach Project“, който подпомага млади хора в Южна Африка.

Дейвид Духовни е роден на 7 август 1960 г. в Ню Йорк, САЩ. Той е американски актьор, най-известен с ролята на агент Фокс Мълдър в сериала „Досиетата Х“, която му носи две награди „Златен глобус“. Духовни също така е известен с участието си в сериала „Секс до дупка“, където играе ролята на писателя Ханк Муди. Освен актьор, Духовни е и писател, публикувал няколко романа, и музикант с два студийни албума. Той има магистърска степен по английска литература от университета в Йейл и планирал да стане академик, преди да се насочи към актьорството.

Аби Корниш е родена на 7 август 1982 г. в Австралия. Тя е австралийска актриса, известна с ролите си във филми като „Candy“ (2006), „Sucker Punch“ (2011) и „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ (2017). Освен актьорската си кариера, Корниш е и рапър под псевдонима „Dusk“ и активист за правата на животните и околната среда. Аби Корниш е отличена с множество награди за актьорската си игра в Австралия и е смятана за една от най-талантливите актриси на своето поколение. Тя също така е вегетарианка и активен застъпник за здравословен начин на живот.

Уейн Найт е роден на 7 август 1955 г. в Джорджия, САЩ. Той е американски актьор и комик, известен с ролите си в комедийни телевизионни сериали и филми. Най-известен е с ролята на Нюман, досадния съсед на Джери Сайнфелд в хитовия ситком „Seinfeld“ (1989–1998). Найт също така е разпознаваем с ролята си на Денис Недри в „Джурасик парк“ (1993) и участието си в „Спейс Джем“ (1996). Той е и гласов актьор, предоставил гласа си за анимационни филми и сериали като „Тарзан“ и „Toy Story 2“. Найт остава един от най-разпознаваемите комедийни актьори от 90-те години.

Сидни Пени е родена на 7 август 1971 г. в САЩ. Тя е американска актриса, известна с ролите си в телевизионни сериали и филми. Най-известна е с ролята си на Мегги Лоу в сапунения сериал „All My Children“, за която получава номинация за наградата „Еми“. Пени също така играе ролята на малката Меги в популярния минисериал „The Thorn Birds“ (1983), който я утвърждава като талантлива млада актриса. Тя е участвала в други успешни продукции като „Santa Barbara“ и „The Bold and the Beautiful“. Освен актьорската си кариера, Сидни Пени е и продуцент и режисьор, ангажирана в различни филмови проекти.

7 август – факти, рожденици и празници
7 август – факти, рожденици и празници

На 7 август отбелязваме 219-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 146 дни до края на годината. На този ден православната църква чества Света мъченица, като в някои български региони се провеждат специални обреди и молитви за здраве и благоденствие. На 7 август Православната църква почита и Св. преподобномъченик Дометий Персийски и Св. преподобномъченица Потамия Чудотворица. Вечерта се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица, част от Богородичния пост, когато вярващите се молят за здраве и избавление от трудности. На 7 август празнуват своя рожден ден Кирил Кавадарков, Надя Хамдан, Албена Павлова, Иво Русев, Шарлийз Терон, Дейвид Духовни, Аби Корниш, Уейн Найт, Сидни Пени и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе