2 август – факти, рожденици и празници

2 август – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

2 август – факти, рожденици и празници

На 2 август отбелязваме 214-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 151 дни до края на годината.

2 август – факти, рожденици и празници
2 август – факти, рожденици и празници

2 август почитаме Св. архидякон Стефан

На 2 август почитаме Св. архидякон Стефан, който е първият мъченик за християнската вяра, познат още като първомъченик Стефан. Според книгата „Деяния на апостолите“, той е бил избран за един от седемте дякони, които да помагат на апостолите в разпределението на помощите сред вярващите и служенето на бедните. Заради своите проповеди за Христос, той бил обвинен в богохулство от еврейските старейшини и осъден на смърт, чрез побиване с камъни. Смъртта на св. Стефан се смята за първото мъченичество в християнството. Пренасянето на мощите на св. архидякон Стефан се свързва с откриването на неговите мощи в 415 г. в Капар Гамала, близо до Йерусалим. Според преданието, св. архидякон Стефан се явил на свещеника Лукиан и му разкрил мястото на своя гроб. Откриването на мощите на светеца било придружено от множество чудеса и изцеления, което предизвикало голямо почитание към тях. По-късно мощите на светеца били пренесени в Йерусалим и положени в специално построена църква. Това събитие се чества на 2 август.

2 август – факти, рожденици и празници
2 август – факти, рожденици и празници

2 август по стар стил се чества Илинден

На 2 август по стар стил се чества Илинден – празник, посветен на пророк Илия, който е една от най-почитаните фигури в християнството и народните вярвания. Според народните обичаи, на този ден се препоръчва да се избягва къпането в морето, реките и други водоеми, тъй като се вярва, че св. Илия, който е повелител на небесната стихия, може да предизвика буря или да изпрати природни бедствия като наказание. В народното съзнание Св. Илия е свързван с гръмотевици, мълнии и дъждове, и затова на Илинден хората избягват да предприемат рискове, особено около водни басейни. Традицията и вярванията около Илинден имат дълбоки корени в българската култура и често се свързват със страхопочитание пред мощта на природата и нейните сили, които св. Илия управлява. Затова на този ден се спазват различни обичаи, за да се предпазят от бедствия и да почетат светията.

2 август се отбелязва Международният ден на ромския геноцид

На 2 август се отбелязва Международният ден на ромския геноцид, посветен на паметта на ромите, убити по време на Холокоста. На тази дата през 1944 г. около 3000 роми са убити в газовите камери на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Смята се, че между 220 000 и 500 000 роми са загинали под нацисткия режим. Денят е признат от Европейския парламент през 2015 г. и е посветен на възпоменание и осведоменост за тази трагедия.

2 август отбелязваме и 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 2 август отбелязваме и 121 години от Илинденско-Преображенското въстание, връхна точка в борбата за освобождение на македонските и тракийските българи. Въстанието, организирано от ВМОРО през 1903 г., цели освобождението на българите в Македония и Одринска Тракия от османска власт. Османските сили потушават въстанието с големи загуби: опожарени са 205 села, над 70 000 души остават без дом, а загиналите са повече от 5000. Тази годишнина се отбелязва като важен исторически и патриотичен ден в България и Северна Македония.

На 2 август празнуващите своя рожден ден са:

2 август – факти, рожденици и празници
2 август – факти, рожденици и празници

Миролюба Бенатова, родена на 2 август 1975 година, е българска журналистка, известна с разследващата си работа и социално ангажираните репортажи. Тя е получила признание за смелостта и дълбочината на своите журналистически разследвания и е спечелила няколко престижни награди за работа в медиите.

Тони Стораро, роден на 2 август 1976 година в Шумен, е български певец, известен със своите поп-фолк хитове. Той е имал голямо влияние върху съвременната българска музика и е създал редица успешни албуми и сингли, които го правят един от най-популярните изпълнители в жанра.

Димитър Илиев, роден на 2 август 1975 година в София, е български рали пилот, който е участвал в множество състезания на национално и международно ниво. Той е известен с отличните си резултати и успехи в автомобилния спорт, включително участие в рали състезания от Световния рали шампионат (WRC).

Владимир Михайлов е български актьор и музикант, роден на 2 август 1977 г. в София. Известен е с ролите си в мюзикълите „Фантомът на операта“, „Клетниците“ и „Исус Христос суперзвезда“. Участвал е в над 70 чужди продукции и българските филми „Възвишение“ и „Нокаут“. Музикално се отличава като член на групите „Сафо“, „Сленг“ и Equinox, с която представя България на Евровизия 2018. От 2003 г. озвучава филми и сериали.

Елена Паришева, родена на 2 август 1984 година в Троян, е българска поп-фолк певица. Тя е известна с успешната си кариера в музикалната индустрия и е постигнала популярност с редица хитове и албуми в жанра поп-фолк. Паришева е призната за своя уникален глас и сценично присъствие, което я прави една от забележителните фигури в съвременната българска музика.

Кольо Парамов, роден на 2 август 1954 година, е български финансов експерт. Той е известен с дългогодишния си опит в областта на финансите и икономиката, като е работил в различни институции и компании, предоставяйки консултации и стратегически съвети в финансовата сфера. Парамов е допринесъл значително за развитието на финансовата индустрия в България.

Проф. Нева Кръстева е български органист, композитор и музиколог, родена на 2 август 1946 г. в София. Завършва Московската консерватория, специализира в Прага и Цюрих. Тя е основател на първия клас по орган в България и преподава в НМА и НБУ. Изнася концерти в Европа и Азия, а като композитор създава произведения за орган и хор.

Ирина Сардарева, родена на 2 август, е български дизайнер, известна с иновациите и креативността си в модната индустрия. Тя се отличава със своето уникално виждане за стил и естетика, което е довело до създаването на успешни колекции и проекти в дизайна. Сардарева е получила признание за работата си и е активна в модната сцена в България и извън нея.

Сашо Чакалски, роден на 2 август, е български специалист в областта на енергетиката и председател на Надзорния съвет на „Топлофикация София“. Той е известен със своето ръководство и експертиза в управлението на топлофикационната компания, която предоставя услуги за централно отопление на столицата. Чакалски е играл ключова роля в подобряване на ефективността и модернизацията на системата за отопление в София.

Едуард Фърлонг е американски актьор, роден на 2 август 1977 година в Калифорния. Той става известен с ролята си на Джон Конър в „Терминатор 2: Денят на Страшния съд“, която му донася международна слава и множество награди. След това участва в редица филми, но кариерата му е засегната от лични проблеми.

Мери-Луиз Паркър, родена на 2 август 1964 година в Южна Каролина, е американска актриса, известна с ролите си в телевизионния сериал „Трева“ (Weeds) и филма „Ангелите в Америка“. Тя е носител на награди „Еми“ и „Златен глобус“, а също така е и утвърден театрален актьор с успешни роли на Бродуей.

Сам Уортингтън е австралийски актьор, роден на 2 август 1976 година във Великобритания. Той става световноизвестен с ролята си на Джейк Съли в блокбастъра „Аватар“ (2009), както и с участията си в филмите „Титаните“ и „Терминатор: Спасение“. Освен актьорската си кариера, Уортингтън също така е участвал в различни филантропски инициативи.

2 август – факти, рожденици и празници
2 август – факти, рожденици и празници

2 август е ден, в който се отбелязват важни събития и празници, както и се отдава почит на редица видни личности. Празнуваме паметта на Св. архидякон Стефан, първия мъченик за християнската вяра, и на Илинден, свързан с пророк Илия. Илинден е ден, в който се спазват народни обичаи и се избягват рискове около водоемите. 2 август също така е Международният ден на ромския геноцид, посветен на паметта на загиналите роми по време на Холокоста. Денят е и 121-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, което бележи важен момент в борбата за освобождение на българите в Македония и Одринска Тракия. На този ден празнуват рожден ден и редица известни личности, сред които журналистката Миролюба Бенатова, певците Тони Стораро и Елена Паришева, рали пилотът Димитър Илиев и други. В световен план, рожден ден имат актьорите Едуард Фърлонг, Мери-Луиз Паркър, Сам Уортингтън и други, които със своите постижения и кариера оставят значим отпечатък в различни области.

Tagged , , ,
на горе