30 юли – факти, рожденици и празници

30 юли – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

30 юли – факти, рожденици и празници

На 30 юли отбелязваме 211-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 154 дни до края на годината.

30 юли – факти, рожденици и празници
30 юли – факти, рожденици и празници

30 юли – почитаме Св. апостоли Сила, Силуан и Крискент – от Седемдесетте апостоли

Св. апостоли Сила, Силуан и Крискент – от Седемдесетте апостоли, I-II век, се честват на 30 юли и на 4 януари. Св. апостол Сила бил избран от старшите апостоли за проповядване на Словото Божие. На Йерусалимския събор бил изпратен в Антиохия, за да предаде послание, че езичниците не трябва да се обрязват при приемане на християнството. Проповядвал с апостол Павел в Сирия, Киликия и Македония, извършвал чудеса и утвърждавал църквите. Павел и Сила били затворени, но чудотворно освободени от земетресение. Сила станал епископ и продължил делото си до смъртта си. Св. апостол Силуан се трудил с апостолите Петър и Павел. Петър го нарича „верния брат“, а Павел го споменава като свой сътрудник в проповедта на Христос. Силуан бил епископ в Солун и понасял много страдания заради вярата, преди да се пресели при Господа.

30 юли – факти, рожденици и празници
30 юли – факти, рожденици и празници

30 юли отбелязваме и Световният ден на приятелството

На 30 юли отбелязваме и Световният ден на приятелството, посветен на значението на приятелството в живота на хората. Този ден има за цел да насърчи изграждането на мостове между общности и култури, както и да популяризира разбирателството и сътрудничеството между хората. Историята на Световния ден на приятелството започва през 1958 година, когато е предложен от Парагвай по време на събиране на „Кръг на приятелството“ (Cruzada Mundial de la Amistad). Идеята за ден, посветен на приятелството, постепенно набира популярност в различни части на света. През 2011 година Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) официално признава Световния ден на приятелството, подчертавайки неговата важност за насърчаване на мира и предотвратяване на конфликти. ООН призовава правителства, международни организации и гражданското общество да отбележат този ден, като организират събития и инициативи, които насърчават диалога и взаимното разбирателство между културите и народите. На този ден хората по целия свят се събират, за да празнуват приятелството чрез различни дейности като обмен на подаръци, организиране на събирания и партита, споделяне на послания и истории за приятелството в социалните медии и други. Много училища и организации също така организират събития и уроци, посветени на значението на приятелството и начините, по които можем да бъдем по-добри приятели. Световният ден на приятелството ни напомня, че приятелството е основна ценност, която може да помогне за създаването на един по-добър и мирен свят. Независимо от различията в културите, религиите и националностите, приятелството има силата да обединява хората и да насърчава разбирателството и сътрудничеството.

На 30 юли празнуващите своя рожден ден са:

30 юли – факти, рожденици и празници
30 юли – факти, рожденици и празници

Гери-Никол е българска певица, родена на 30 юли 1998 година. Тя е любимка на тийнейджърите и е известна с уникалния си стил и музикални изпълнения. Гери-Никол е печелила приза “Изпълнител на годината” на българските хип-хоп награди 359 Hip-hop Awards шест пъти, което свидетелства за нейната популярност и успех в музикалната индустрия. Освен това, тя е получила и специалната награда “Моден идол” за своя отличителен моден стил и влияние върху младите хора.

Радостин Кишишев е бивш български футболист, роден на 30 юли 1974 година в Бургас. Той е играл като полузащитник и е известен с дългогодишната си кариера в български и чуждестранни клубове. Кишишев е играл за националния отбор на България и е участвал в редица международни турнири. След завършване на професионалната си кариера, той продължава да се занимава с футбол като треньор и спортен директор.

Даниела Митева е родена на 30 юли и е изпълнителен директор на Агенцията по вписванията от 17 юни 2021 година. Тя заема тази важна позиция, която включва отговорността за управлението и контрола на всички регистри, които са под юрисдикцията на агенцията, включително Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Митева има дългогодишен опит в административната и юридическата сфера, което я прави ключова фигура в управлението на тези важни регистри.

Иво Иванов е български бизнесмен, роден на 30 юли 1966г., известен с участието си в сметопочистващия бизнес. Той е собственик и управител на една от водещите компании в този сектор в България. Иванов е известен със своя предприемачески дух и умение да развива и управлява успешни бизнес начинания. Неговата компания играе важна роля в осигуряването на чистота и хигиена в градовете, където оперира.

Мариян Огнянов е български футболист, роден на 30 юли 1988 година. Той е известен с това, че е автор на първия български гол в Шампионската лига, което го прави историческа фигура в българския футбол. Огнянов е играл за редица български клубове, включително Левски София, и е участвал в международни мачове с националния отбор на България. Неговата кариера е белязана от важни постижения и значими моменти на терена.

Арнолд Шварценегер е роден на 30 юли 1947 година в Австрия. Той е австрийско-американски актьор, бивш бодибилдър и политик. Шварценегер става световно известен с ролите си във филми като „Терминатор“, „Хищник“, „Тотален Рикол“ и „Командос“. От 2003 до 2011 година е губернатор на Калифорния. Шварценегер също така е успешен предприемач и автор на книги за фитнес и бодибилдинг.

Жан Рено е роден на 30 юли 1948 година в Казабланка, Мароко. Той е френски актьор, роден в Мароко. Рено е най-известен с ролите си във филми като „Леон: Професионалистът“, „Мисията невъзможна“, „Ронин“ и „Розовата пантера“. Рено е един от най-известните френски актьори и има успешна кариера както във Франция, така и в Холивуд.

Кристофър Нолън е роден на 30 юли 1970 година в Лондон. Той е британски режисьор, сценарист и продуцент. Нолън е известен с режисурата на филми като „Мементо“, „Батман: Началото“, „Черният рицар“, „Начало“, „Интерстелар“ и „Дюнкерк“. Нолън е считан за един от най-влиятелните и иновативни режисьори на съвременността.

Лорънс Фишбърн е роден на 30 юли 1961 година в САЩ. Той е американски актьор, драматург и продуцент. Фишбърн е най-известен с ролята си на Морфей във филмовата трилогия „Матрицата“. Той също така е участвал в множество други филми и телевизионни сериали, включително „Апокалипсис сега“, „Прокълнатият клуб“ и „CSI: Криминалисти“.

Лиса Кудроу е родена на 30 юли 1963 година в САЩ. Тя е американска актриса, комедиантка и продуцентка, най-известна с ролята си на Фийби Буфе в телевизионния сериал „Приятели“, за която печели награда „Еми“. Кудроу също така е участвала в множество филми и телевизионни проекти, включително „Роми и Мишел: Среща на класа“ и „Уеб терапия“.

Тери Крюз е роден на 30 юли 1968 година в САЩ. Той е американски актьор, комедиант и бивш професионален футболист. Крюз е известен с ролите си в комедийния сериал „Brooklyn Nine-Nine“, както и във филми като „Белите мадами“, „Недосегаемите“ и „Седморката на завършването“. Крюз е известен със своята харизма и физическо присъствие на екрана.

Хилари Суонк е родена на 30 юли 1974 година САЩ. Тя е американска актриса и продуцент. Суонк е двукратна носителка на Оскар за най-добра актриса за ролите си в „Момчетата не плачат“ и „Момиче за милиони“. Тя е известна със своите силни и драматични изпълнения и се е утвърдила като една от водещите актриси в Холивуд.

Ивон Страховски е родена на 30 юли 1982 година в Сидни, Австралия. Тя е австралийска актриса, най-известна с ролите си в телевизионните сериали „Чък“, „Декстър“ и „Историята на прислужницата“. Страховски е получила множество награди и номинации за своите изпълнения и е известна със своята актьорска гъвкавост.

Деймън Уейънс-Джуниър е роден на 30 юли 1982 година в Лос Анджелис. Той е американски актьор и комедиант, най-известен с ролите си в телевизионните сериали „Happy Endings“ и „New Girl“. Уейънс-Джуниър е част от известната комедийна династия на семейство Уейънс.

Джейми Пресли е родена на 30 юли 1977 година в САЩ. Тя е американска актриса и модел, най-известна с ролята си на Джой Търнър в телевизионния сериал „My Name Is Earl“, за която печели награда „Еми“. Пресли също така е участвала в множество филми и телевизионни проекти, включително „Не е друго тийнейджърско кино“ и „I Hate My Teenage Daughter“.

Джоуи Кинг е родена на 30 юли 1999 година в Лос Анджелис. Тя е американска актриса, най-известна с ролята си в сериала „The Act“, за която получава номинация за „Еми“. Кинг също така е участвала във филми като „The Kissing Booth“, „Смъртоносни врагове“ и „Oz the Great and Powerful“.

Пол Анка е роден на 30 юли 1941 година в Канада. Той е канадски музикант, певец и композитор, известен с хитовете си „Diana“, „Put Your Head on My Shoulder“ и „Lonely Boy“. Пол Анка също така е написал текста за песента „My Way“, която става известна благодарение на изпълнението на Франк Синатра.

Хоуп Соло е родена на 30 юли 1981 година в САЩ. Тя е американска футболистка, играла като вратар за националния отбор на САЩ. Соло е двукратна олимпийска златна медалистка и световна шампионка по футбол за жени. Тя е известна със своите изключителни умения и спортистка кариера.

Кейт Буш, родена на 30 юли 1958 г. във Великобритания, е британска певица и композитор, известна със своето иновативно и ексцентрично музикално изкуство. Тя става известна с дебютния си сингъл “Wuthering Heights” от 1978 г., който я прави първата жена певица с №1 хит във Великобритания. Буш е известна със своите театрални и концептуални албуми, като “Hounds of Love” и “Aerial”. Нейният стил включва арт рок и електронна музика, а нейният принос към музиката е признат от много съвременни артисти и критици.

Кристин Тейлър, родена на 30 юли 1971 г. в САЩ, е американска актриса, известна с ролите си в комедийни филми и сериали. Тя става популярна с ролята си на Marcia Brady в “The Brady Bunch Movie” и “A Very Brady Sequel”.

30 юли – факти, рожденици и празници
30 юли – факти, рожденици и празници

На 30 юли отбелязваме 211-ия ден от годината, оставайки 154 дни до края ѝ. На този ден честваме деня на Свети апостоли Сила, Силуан и Крискент от Седемдесетте апостоли, които са важни фигури в ранното християнство. Освен това, се празнува Световният ден на приятелството, който насърчава разбирателството и сътрудничеството между различни култури и общности. Рождениците на 30 юли включват известни личности като Кейт Буш, Кристин Тейлър, както и множество други значими фигури като Арнолд Шварценегер, Жан Рено, Хилари Суонк, Гери-Никол, Радостин Кишишев и други. Всеки от тези хора е оставил значителен отпечатък в своята област, било то в музиката, киното или спорта. Честит празник на всички празнуващи !

Tagged , , ,
на горе