6 начина как да помогнем при детска тревожност

6 начина как да помогнем при детска тревожност
Психология

6 начина как да помогнем при детска тревожност

Детска тревожност е един от най-срещаните проблеми в психичното здраве при децата и юношите. Тревожните деца в повечето случаи са тихи, добре възпитани и прекомерно старателни. Затова често остават незабелязани от учителите и възпитателите.

Други могат да бъдат по-активни и смущаващи, съответно да бъдат белязани като страдащи от разстройство с хиперактивност и дефицит на вниманието. И двата сценария водят до това, че децата често не получават помощта, от която отчаяно се нуждаят. За съжаление тревожността, на която не е обърнато внимание може да доведе до пропуснати възможности в развитието и отношенията в бъдещеи до понижено качество на живот.

Много от нас имат деца, които може да не изпадат в паника, но тяхната нервност от училищни проекти, социални ситуации или очаквания на другите може да ги направи нещастни.

Нашите деца могат да получат стомашни или главоболия преди тестове или събития. Някои имат проблеми със съня. Страхът може да им попречи да правят неща, които биха им харесали.

Кои са някои често срещани признаци на детска тревожност?

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Ако детето ви се чувства тревожно, може да не е в състояние да ви каже. Вашето дете може да се чувства зле или болно, без да знае защо, или може да забележите, че изглежда неспокойно или уморено.

Чувството, сякаш сърцето им бие

Изпотяване или зачервяване

Треперене или гадене в стомаха

Усещане за много студено или горещо

Проблем с обръщането на внимание или стоенето неподвижно

Докосване на областта на чатала (за млади момчета)

Как да се справите с детска тревожност?

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

1. Настройте положително комуникацията.

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Положителната комуникация е по-малко вероятно да предизвика детска тревожност. Холандско проучване установи, че докато децата не навършат около 11 години, те не обработват добре негативите. Тоест, когато кажете думи като „Не“ и „Недей“, има слаба реакция в мисловните зони на мозъка им. Учените смятат, че това е така, защото негативите изискват повече стъпки за обработка и разбиране.

С други думи, получаваме много по-добро сътрудничество, когато казваме на децата какво ДА ПРАВЯТ вместо какво да не правят.

Това важи за ВСИЧКИ възрасти, но особено за деца под 11 години.

Лайф коучовете и спортните треньори казват на хората от всички възрасти да мислят с положителни заповеди .

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Казвайки: „Ще свърша всички или повечето от домашните си за час или по-малко“ процесите в мозъка ни са по-ефективни от „Не се разсейвай. Трябва да си свършиш домашното.”

(Таймерът може да бъде наистина полезен, ако имате дете, което се бори с домашните.)

Коя комуникация според вас ще направи детето ви по-малко тревожно?

„ Знаете, че нямате право да играете видеоигри, преди да сте свършили домашното си.“

-или-

„Ами сега. Изглежда, че сте забравили да си напишете домашното, преди да играете видео игри. Ако имате нужда от умствена почивка, изведете кучето на разходка и след това започнете с домашното си.

(ЗАБЕЛЕЖКА: Ако детето ви има нужда от време да се отпусне, преди да напише домашното, уверете се, че прави нещо, което не включва екран . Вместо това, накарайте го да прави нещо, което засилва мозъчната сила, като десет минути упражнения — танци на музика, скачане на въже , или да се разхождате около блока.)

След като съзнателно измислите начини да давате насоки и да общувате положително, ще откриете, че тревожното ви дете слуша по-добре и напрежението в дома ви като цяло ще намалее.

2. Обяснете причината за безпокойството и че това е нормална емоция.

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Децата често смятат, че нещо не е наред с тях, защото чувстват детска тревожност. Уведомете детето си, че известна доза безпокойство е нормално – всеки го прави от време на време.

Малко притеснение е начинът на мозъка да ни напомня да се подготвим за нещо.

Може да наблегнем на практикуването на умение или спорт, преди да трябва да се представим – или да намерим информация за групов проект или да учим за предстоящ тест.

Това е начинът на мозъка ни да ни помогне да се справим отлично с каквато и роля да играем в ситуация или събитие.

Внимание: Не забравяйте, че мозъкът е свързан с безопасността.

Понякога тези пеперуди ни предупреждават, че трябва да обърнем внимание на начина, по който някой се отнася с нас. Ако детето ви изглежда тревожно да отиде в къщата на приятел или в дневна грижа, или преди повтаряща се дейност, дори ако детето ви е стресирано в миналото, обърнете внимание на източника на тревожност.

Лесно е да станем десенсибилизирани към това, че нашите деца заявяват, че не искат да правят нещо или да отидат някъде, ако са склонни да се тревожат много. Но мозъците ни са свързани да ни защитават.

Проучете малко фактите, преди да пренебрегнете страха на детето си.

3. Съчувствайте на детето си.

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Повечето от нас искат да уверят нервните си деца, че няма за какво да се тревожат, но те вече са тревожни. След това се чувстват виновни, че не могат да спрат да се тревожат.
Вместо това признайте страховете си и обяснете, че е добре да се чувствате тревожни.

Важното е да се научим да правим нещата въпреки тревогите, за да можем да се възползваме от възможностите, които възникват. След като осъзнаем, че тревожността ни не е здравословен страх, който има за цел да ни предпази от неприятности, правенето на неща, когато се чувстваме малко уплашени, изгражда характер.

Помогнете на детето си да гледа на неудобната ситуация като на възможност да се учи, да расте и да стане по-силно. Съчувствайте на детето си, ако искате да се справите с детска тревожност.

4. Обяснете, че грешките и провалите често са подаръци.

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Ако детето ви е перфекционист, обяснете, че най-добрите ни уроци идват от грешките.
Разгледайте книга от библиотеката за изобретателите. Повечето имат истории за множество неуспехи, преди изобретателят да излезе с решение на проблем, което е проработило.

Споделете някои от собствените си провали или грешки, които са довели до това да научите нещо ценно.

Аплодирайте детето си, когато са направени грешки и го попитайте какво може да се научи от опита.

Когато положителна обратна връзка произтича от злополуките на нашите деца, те се чувстват по-малко страхувани да не бъдат перфектни. Това ще им помогне да се справят с детска тревожност.

5. Ролева игра как да се справите със ситуация.

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Преструвайте се на детето, с което детето ви се бори в училище или във футболния отбор. Практикуването на разговори, за да дадете идеи как да се справите със ситуация, ще научи социални умения и ще даде на детето ви увереност да отстоява себе си .

Ако детето ви има проблеми с учител или друг възрастен, практикувайте уважителни неща, които да казвате, за да посрещнете нуждите му. Това ще ви помогне да се справите с детска тревожност.

6. Свържете се с детето си

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Отделяйте време един към друг всеки ден без телевизия или други медии . Дори само 10 минути всеки ден могат да направят голяма разлика. Опитайте да работите в градината или да се грижите за стайни растения, да рисувате или да карате колело.

Хвалете детето си и го карайте да се чувства добре със себе си. Например „Справихте се страхотно с тази домашна работа!“ или „Благодаря ви, че ми помогнахте с прането. Толкова съм късметлия с вашата помощ.“

Разберете какво тревожи вашето дете , защото стресът може да го накара да се чувства тревожно. Когато едно дете е тревожно, родителите също са. Неща като тормоз в училище, развод или смърт в семейството могат да накарат детето да се чувства тревожно. Вашето дете може да се нуждае от допълнителна помощ, за да се справи с детска тревожност.

Как можете да помогнете на детето си да се справи с безпокойството в училище?

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

На децата може да им е трудно да се съсредоточат или дори да отидат на училище , когато се чувстват притеснени. Ако детето ви има проблеми в училище, опитайте тези начини да му помогнете.

Нежно, но твърдо кажете на детето си защо е важно да ходи на училище .

Говорете с учителите на вашето дете и съветника по ориентиране какво да направите, ако детето ви поиска да се прибере от училище по-рано.

Ако смятате, че детето ви може да е разстроено от семейния стрес или натиск да се справя добре в училище , уведомете го, че върши добра работа и се гордеете с него.

Помогнете на детето си да си постави реалистични цели за училище. Ако си поставят цели, които са твърде трудни за постигане, може да се чувстват по-зле за себе си.

Напомнете на детето си, че може да предприеме стъпки, за да контролира тревогите си. Например, те могат да помислят какво да направят предварително, за да се справят със стресова ситуация.

Наградете смелото поведение на детето си в училище. Прекарването на време в забавни дейности с родител е много мощна награда.

детска тревожност
6 начина как да помогнем при детска тревожност снимка: pinterest

Тези методи ще ви помогнат да се справите с детска тревожност.

Tagged , ,
на горе