22 юли – факти, рожденици и празници

22 юли – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

22 юли – факти, рожденици и празници

На 22 юли отбелязваме 203-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 162 дни до края на годината.

На 22 юли имен ден празнуват:

Имен ден на 22 юли празнуват хора с името Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда и Миглена.

22 юли – факти, рожденици и празници
22 юли – факти, рожденици и празници

На 22 юли честваме Светата равноапостолна мироносница Мария Магдалена

На 22 юли честваме Светата равноапостолна мироносница Мария Магдалена, родом от богатия град Магдала край Галилейското езеро, живяла в I век в древна Палестина. Известна със своята пламенна любов към Иисус Христос, тя е прославена като първа проповедница на Христовото Възкресение. Православната и римокатолическата църкви празнуват нейния празник на 22 юли. Традицията отбелязва, че св. Мария Магдалена е помогнала на св. Йоан Богослов в Ефес до смъртта си, а мощите й били пренесени от Ефес в Цариград през V век. На същия ден се чества и пренасянето на мощите на св. свещеномъченик Фока от Понт в Цариград през 404 г. Мощите на св. Мария Магдалена са разположени в Рим и в Проваж близо до Марсилия.

 На 22 юли празнуващите своя рожден ден са:

22 юли – факти, рожденици и празници
22 юли – факти, рожденици и празници

Серафим Бързаков е роден на 22 юли 1975 г. , той е български борец в свободната борба, двукратен световен шампион и вицешампион от Летните олимпийски игри в Сидни, сребърен медалист от олимпийските игри в Сидни 2000 в категория до 63 kg. Трениран е от Димитър Алексов и Георги Стоичков, и се е състезавал за клубовете „Славия-Литекс“ и „Левски“. През 2019 г. в Петрич отваря врати спортна зала на негово име.

Пламен Шукюрлиев е роден е на 22 юли 1965 г., той е български дипломат, известен с дългогодишната си кариера в дипломатическата служба на България. Завършил е международни отношения и е специализирал в области като външна политика, международна сигурност и икономическа дипломация. Шукюрлиев е заемал различни позиции в Министерството на външните работи на България, включително работа в български посолства и консулства в чужбина. Известен е с участието си в множество международни преговори и конференции, където е представлявал интересите на България. Едно от най-значимите му постижения е успешното му участие в процеса на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, където е работил за укрепване на позициите на страната в международната общност. Шукюрлиев е също така активен в насърчаването на икономическите връзки и културния обмен между България и други държави.

Дилян Димитров е роден е на 22 юли 1970 г. в град Монтана, той е български политик от партия ГЕРБ, който е бил депутат в 44-то Народно събрание. Димитров е завършил икономика и има дългогодишен опит в различни бизнес сектори. В политическата си кариера се е фокусирал върху икономическото развитие, регионалната политика и инфраструктурата. По време на мандата си в 44-то Народно събрание, Дилян Димитров е работил по различни законодателни инициативи и е участвал активно в комисиите по икономическа политика и туризъм, както и по регионално развитие и благоустройство. Той е известен с усилията си за подобряване на инвестиционния климат в България и за стимулиране на регионалното развитие.

Поля Станчева е родена е на 22 юли 1957г. , тя е българска журналистка с дългогодишен опит в медиите.  Завършила е журналистика и е работила в различни медийни организации в България, където е изградила реноме като професионалист с високи стандарти. Станчева е известна със своите аналитични репортажи, интервюта и коментари по важни обществени и политически теми. През годините е работила за водещи български медии, включително в печатни издания, радио и телевизия. Тя е участвала в редица медийни проекти и е водила популярни предавания, които са привличали широка аудитория. Станчева е уважавана фигура в българската журналистика, благодарение на своята професионална етика, задълбоченост в работата и ангажираност към истината и обективността.

Радостин Танев е роден е на 22 юли 1990 г. в Стара Загора. Той е български политик от партия ГЕРБ и бивш депутат в 44-то Народно събрание на България. Танев е завършил „Публична администрация“ в Нов български университет и „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. е специализирал в Европейския парламент по програма „Еразъм“. В политическата си кариера Танев е бил активно ангажиран с въпроси, свързани с младежките политики, образованието и иновациите. В 44-то Народно събрание е участвал в комисиите по образование и наука и по младежта и спорта. Той се е стремял да подобри условията за млади хора в България и да насърчи тяхната активност и участие в политическия процес.

Селена Гомес е родена на 22 юли 1992 година в САЩ. Гомес започва кариерата си като актриса в детския телевизионен сериал „Барни и приятели“. По-късно става известна с ролята си на Алекс Русо в хитовия сериал на Disney Channel „Магьосниците от Уейвърли Плейс“. Тя също така има успешна музикална кариера, като част от бандата „Selena Gomez & the Scene“, а по-късно и като соло изпълнителка. Известна е с песни като „Come & Get It“, „Good for You“ и „Lose You to Love Me“. Освен това, Гомес активно се ангажира в социални каузи и филантропска работа, включително създаването на собствена фондация за психично здраве.

Принц Джордж е роден на 22 юли 2013 година в Лондон, Великобритания. Той е син на херцога и херцогинята на Кеймбридж, принц Уилям и Катрин. Принц Джордж е трети по ред за наследяване на британския престол след дядо си, принц Чарлз, и баща си, принц Уилям. Въпреки младата си възраст, той вече е обект на голямо обществено внимание и медийни интереси. Принц Джордж също така е известен с участието си в благотворителни събития, организирани от семейството си.

Шарни Винсън е родена на 22 юли 1983 година в Сидни, Австралия. Тя започва кариерата си като модел и танцьорка, преди да се насочи към актьорството. Винсън е най-известна с ролите си във филмите „Step Up 3D“ и „You’re Next“. Тя също така е участвала в австралийския сериал „Home and Away“, където играе в продължение на няколко сезона. Шарни активно се ангажира с различни социални каузи и е популярна с обществените си ангажименти.

Ей Джей Куук е родена на 22 юли 1978 година в Канада. Тя е най-известна с ролята си на Дженифър „Джей Джей“ в популярния криминален сериал „Criminal Minds“. Куук също така е участвала в сериали като „Higher Ground“ и филми като „Final Destination 2“. В допълнение към актьорската си кариера, тя е активно ангажирана в благотворителни дейности и работи по различни проекти за събиране на средства за деца в нужда.

Дани Глоувър е роден на 22 юли 1946 година в САЩ. Глоувър е известен с ролите си в филмите „Смъртоносно оръжие“, „Цветята на лилавия цвят“ и „Операция Арго“. Освен актьорската си кариера, той е активен в социалната и политическа дейност. Глоувър е съосновател на организацията „The International Association of Black Professionals in International Affairs“ и активно участва в борба за социална справедливост и права на човека.

Уилям Дефо е роден на 22 юли 1955 година в САЩ. Той е известен с ролите си във филмите „Платон“, „Английският пациент“, „Спайдърмен“ и „Фарът“. Дефо е номиниран за множество награди, включително „Оскар“ и „Златен глобус“. Той е известен със своите интензивни и разнообразни изпълнения, които го утвърдиха като един от най-уважаваните актьори на съвременността.

Джон Легуизамо е роден на 22 юли 1964 година в Богота, Колумбия. Той е известен с ролите си във филмите „Карлито“, „Мулен Руж!“, „Ромео и Жулиета“ и като гласът на Сид в анимационния филм „Ледена епоха“. Легуизамо също така е известен със своите стендъп комедийни предавания и театрални постановки. Той активно участва в проекти за социална промяна и се ангажира с подобряване на представителството на латинската общност в Холивуд.

Дейвид Спейд е роден на 22 юли 1964 година в САЩ. Спейд е най-известен с работата си в телевизионното шоу „Saturday Night Live“ и ролите си в комедийните филми „Tommy Boy“, „Joe Dirt“ и сериала „Just Shoot Me!“. Той е известен с острия си хумор и сарказъм. Спейд също така е активно ангажиран в индустрията за развлечения и е участвал в множество комедийни проекти и театрални постановки.

22 юли – факти, рожденици и празници
22 юли – факти, рожденици и празници

На 22 юли отбелязваме 203-ия ден от годината и именния ден на хора с имената Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда и Миглена. Празнуваме Светата равноапостолна мироносица Мария Магдалена и пренасянето на мощите на св. свещеномъченик Фока в Цариград. Сред рожденниците на този ден са Серафим Бързаков, български борец и олимпийски медалист; Пламен Шукюрлиев, български дипломат; Дилян Димитров, български политик от ГЕРБ; Поля Станчева, българска журналистка; Радостин Танев, български политик и други. Международните личности които днес празнуват рождения си ден, включват Селена Гомес, американска актриса и певица; Принц Джордж, син на херцога и херцогинята на Кеймбридж; Шарни Винсън, австралийска актриса; Ей Джей Куук, канадска актриса; Дани Глоувър, американски актьор; Уилям Дефо, американски актьор; Джон Легуизамо, колумбийски актьор; и Дейвид Спейд, американски комедиант. Честит празник на всички празнуващи !

 

 

 

 

Tagged , , ,
на горе