11 юли – факти, рожденици и празници

11 юли – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

11 юли – факти, рожденици и празници

На 11 юли отбелязваме 192-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 173 дни до края на годината.

11 Юли имен ден празнуват:

На 11 юли се честват имен ден, имената: Олег, Олга и Оля.

11 юли – факти, рожденици и празници
11 юли – факти, рожденици и празници

Светата великомъченица Евфимия Всехвална се празнува на 11 юли.

През IV век, тя станала символ на православната вяра по време на Четвъртия вселенски събор в Халкидон, когато мощите й проявили чудотворство. Този събор е създаден, за да разреши споровете около учението за Иисус Христос, според, което Неговото божествено и човешко естество се сливат в едно. Последиците от тези разногласия са довели до заблуди и кризи в църквата, които съборът целял да разреши. Предложението било на две вероизповедания — православно и еретическо — да бъдат поставени в ковчега с мощите на светицата, било е предложено от патриарх Анатолий. След три дни пост и молитва, гробът е бил отворен, и светите мощи ясно показали, че православното изповедание е правилното. Това чудо утвърдило православната вяра. Мощите на Евфимия Всехвална, които иначе изпълвали вярващите с благоухание, са били пренесени от Халкидон до Константинопол, където били отново почетени в нейната църква. Така, светицата продължила да бъде уважаван символ на правото учение и чудесна помощница на вярващите.

11 юли – факти, рожденици и празници
11 юли – факти, рожденици и празници

 

На 11 юли също честваме Света равноапостолна велика княгиня Олга

Света равноапостолна велика княгиня Олга, чието честване е на 11 юли, е изключителна личност в историята на Русия. Тя била съпруга на киевския княз Игор и след неговата ранна смърт, управлявала княжеството до пълнолетието на своя син Светослав. Олга активно работела за укрепването на държавата, въвеждайки ред и правосъдие в управлението и печелейки любовта на народа. В Киев и други места се издигали първите църкви, където християните свободно служили. Княгиня Олга лично наблюдавала живота на християните и сравнявала тяхната вяра със славянското езичество. Последвалите разговори с християнски учители я убедили в истинността на християнското учение, което нейното сърце било обгърнато с евангелска истина. През 955 година Олга пътува до Цариград, където бива кръстена от патриарх Полиевкт и приема името Елена. След връщането си в Киев, тя била убедена в християнството и започва активно да разпространява новата вяра. Докато нейният син Светослав се противопоставял на християнството, други хора в региона приемали светото кръщение. Олга посеяла първите семена на християнството в Русия, а нейните мощи продължават да извършват чудеса, за което е уважавана и почитана като светица. Според историците Олга – или както е известна и като Елена – била българска княгиня, която емигрирала в Русия като християнка. Мощите й били скрити по време на монголското нашествие, но по едно предание са открити от Петър Могила в XVII век, само да бъдат отново скрити за следващите векове.

На 11 юли празнуващите своя рожден ден са:

11 юли – факти, рожденици и празници
11 юли – факти, рожденици и празници

Кирил Сакскобургготски е български княз и испано-британски финансист, роден на 11 юли 1964 г. в Мадрид, Испания. Получава образование по теоретична и квантова физика в Принстънския университет. Той носи титлите Княз Преславски и Херцог Саксонски. В семейството му влизат баща му Симеон II, майка му Маргарита и четирима братя и сестри – Кардам, Кубрат, Константин Асен и Калина. През периода 1989 – 2012 г. е женен за Росарио Надал и има трима деца: княгиня Мафалда-Сесилия, княгиня Олимпия и княз Тасило.

Александра Фол е родена на 11 юли 1981 г. в София . Образованието ѝ включва учебен период в Бостън и завършва Eastman Community Music School.  През 2006 г. защитава докторат в Монреал, Канада. Нейните произведения са изпълнявани от престижни музикални състави като Монреалската филхармония, Софийската филхармония, Оркестъра на млади артисти и други в Германия, САЩ, Канада, Япония, Швейцария, Холандия и България.

Александър Симов е български журналист, блогър и политик от БСП за България, роден на 10 юли 1977 г. в Стара Загора. През кариерата си работил като журналист във вестниците „Стандарт“, „Пловдивски труд“ и „Земя“. От 2004 до 2017 г. е бил шеф на отдел „Вътрешна информация“ във вестник „Дума“. В момента е член на националния съвет на Национално движение „Русофили“ и водещ на предаването „Лява политика“ по Българската свободна телевизия.

 Джорджо Армани е роден на 11 юли 1934 г. в, Италия.Той е италиански моден дизайнер, основател на модната къща Armani. Известен със своите елегантни и съвременни дизайни в облеклото, които често включват минималистични линии и изчистен стил.

Серинда Суон е родена на 11 юли 1984 г. Канадска актриса, известна с ролите си в телевизионни сериали като „Мутанти“ и „Град на кости“. Участва и във филми като „Перси Джаксън: Морето на чудовищата“.

 Конър Паоло е роден през 1990 г. в Ню Йорк, САЩ. Той е американски актьор, известен с участието си в телевизионни сериали като „Грим“ и „Младите титани“. Играл е и във филмите „Защитникът“ и „Авангард“.

Сила Уорд е родена на 11 юли 1956 г. в САЩ. Американска актриса, известна с участието си във филми като „Напред, Луций“ и „Бог да бъде славен“.

Ричи Самбора е роден през 1959 г. в САЩ. Той е американски музикант и китарист, най-известен като член на рок групата Bon Jovi. През годините е съчинявал и изпълнявал множество хитове.

Лил Ким е родена на 11 юли 1974 г. в Ню Йорк, САЩ. Тя е американска рапърка и музикална изпълнителка, една от най-успешните женски рап звезди в историята на музиката. Известна с песни като „Lady Marmalade“ и „The Jump Off“.

Рейчъл Тейлър е родена на 11 юли 1984 г. в Австралия. Тя е актриса, известна с ролите си в сериала „Проучи ме“ и „Протоколът на Холивуд“. Участвала е и във филми като „Трансформърс: Възкресение на фалън“ и „Възродените мъртви“.

Дейвид Хенри е роден на 11 юли 1989 г. в Калифорния. Той е американски актьор, най-известен с ролята си на Джастин Русо в сериала на Disney Channel „Всичко за Джейк“. Играл е и във филми като „Кахъл“, „Сергей“ и др.

Лиса Рина е родена на 11 юли 1963 г. в САЩ. Тя е актриса и телевизионна личност, най-известна с участието си в сериала „Дни на нашето живота“. Участва и в танцово шоу „Танцът със звездите“.

Брус Макгил е роден на 11 юли 1950 г. , той е американски актьор, известен с ролите си във филми като „Шофьор на такси“, „Крепостта“ и сериала „Законът на Лос Анджелис“.

Дина Уестууд е родена на 11 юли 1965 г. Тя е  американска актриса и продуцент, най-известна с ролите си в телевизионните сериали „Тараканите“ и „Децата са в ред“. Участва и във филми като „Хайвейт“ и „Карол“.

11 юли – факти, рожденици и празници
11 юли – факти, рожденици и празници

На 11 юли отбелязваме 192-ия ден от годината , този ден е значим със своята историческа и религиозна значимост. Светата великомъченица Евфимия Всехвална се празнува на 11 юли в православния календар. Света равноапостолна велика княгиня Олга от Киев е още една значима личност, чието честване също попада на 11 юли. В съвременността на 11 юли рожден ден празнуват множество известни личности, като модният дизайнер Джорджо Армани, създател на емблематичната марка Armani, музикантът Ричи Самбора, Кирил Сакскобургготски , Александра Фол и други.

Честит празник на всички празнуващи !

Tagged , ,
на горе