10 юли – факти, рожденици и празници

10 юли – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

10 юли – факти, рожденици и празници

На 10 юли отбелязваме 191-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 174 дни до края на годината.

10 юли – факти, рожденици и празници
10 юли – факти, рожденици и празници

10 юли в православния християнски календар се празнува паметта на светите 45 мъченици в Никопол Арменски

На 10 юли в православния християнски календар се празнува паметта на светите 45 мъченици в Никопол Арменски. Този ден е посветен на тях и се отбелязва като ден на техните светци. Светите 45 мъченици в Никопол Арменски са група от 45 християни, които били мъченици през 320 година по времето на римския император Лициний. Те се издигат като символ на християнската вяра и жертвеност, особено в контекста на ранното християнство, когато християните често бивали преследвани от римските власти. Мъчениците произхождат от Армения и били известни със своята непоколебима вярност към Христос. Въпреки заплахите и мъченията, на които били подложени, те не се отрекли от своята вяра и предпочели да пострадат, отколкото да се откажат от нея. Тези мъченици представляват важен символ на вярата и постоянството в християнството, вдъхновявайки мнозина с примера на своята верност и жертвоготовност.

На 10 юли празнуващите своя рожден ден са:

10 юли – факти, рожденици и празници
10 юли – факти, рожденици и празници

Белослава (Белослава Василева Тодорова) е българска певица и текстописец. Родена е на 10 юли 1974 година в София, България. Тя е известна със своята уникална музикална изразност и смес от стилове, които включват поп, рок, етно и алтернативна музика. През годините Белослава е създавала музика, която често разказва лични и вътрешни истории, което я прави много популярна сред феновете на различни музикални жанрове. Тя е издала редица успешни албуми и сингли, сред които „Улици“, „Слушай ме“, „Когато има защо“, „Красотата“ и други. Белослава често се изявява и като автор на текстове за своите песни, което допълнително подчертава нейната артистична мултифункционалност. Тя има голям кръг фенове в България и често участва в музикални събития и концерти както на национално, така и на международно ниво. Белослава също така е известна със своето социално ангажиране и често подкрепя каузи, свързани с общественото благо и културното наследство.

Герасим Георгиев – Геро, е български актьор, роден на 10 юли 1974 г. в Русе. Завършва НАТФИЗ през 1999 г. при Димитрина Гюрова и участва в театрални продукции в Габрово, Русе, Кърджали и Смолян. През годините е водещ на телевизионни програми като „Господари на ефира“, „Като две капки вода“ и други. Геро играе в различни театри като Малък градски театър „Зад канала“ и Сатиричния театър, както и на сцени като Народен театър, Театър на Армията, Пловдивски театър и други. Той е известен с участията си в сериали като „Полицаите от края на града“ (2018). Филмографията му включва участия в различни проекти като „Порталът“ (2021), „Голата истина за група Жигули“ (2021), „Уроци по немски“ (2020) и други. Геро е известен и със своите дублажни роли в филми като „Турбо“ (2013) и „Бебе Бос“ (2017).

Хари Харалампиев е роден на 10 юли 1939г. е адвокат, обединяващ в себе си необикновени качества. Той е единственият председател на общински съвет в Европейския съюз, който, въпреки 21 век, не използва мобилен телефон, компютър или часовник. Адвокат по професия, член на Съюза на писателите, и фен на изкуствата, Харалампиев се отличава и като защитник на правата на медицинските професионалисти, преминавайки над седемдесет пъти до Либия заради тяхната справедливост, като не взема заплащане за своята мисия.

Владимир Вълев е роден на 10 юли 1984г., депутат от ГЕРБ в 44-ото НС

Димитър Иванов роден на 10 юли 1980г., бивш областен управител на Ямбол

Станислав Дечев роден на 10 юли 1976г., кмет на Хасково

София Вергара е колумбийска актриса и модел, родена на 10 юли 1972 година в Баранкиля, Колумбия. Най-известна е с ролята си на Глория в сериала „Модерно семейство„. Освен това, тя е известна с участието си във филми като „Чикаго на фаянс“, „Часовникът на смъртта“, „Хотелът на магьосниците 3“ и „Мъжете, които мразят жени.

Марио Гомес, роден на 10 юли 1985 година в Ридлинген, Западна Германия, е професионален футболист, известен като нападател. Той започва кариерата си в Штутгарт, след което преминава в Байерн Мюнхен, където постига значителен успех. Играл е също така за Фиорентина, Безикташ, Волфсбург и други отбори. Гомес е бил част от националния отбор на Германия, участващ на Европейското първенство през 2008 г. и на Световното първенство през 2010 г., където Германия стига до полуфиналите.

Ейдриън Грение е актьор, роден на 10 юли 1976 година в САЩ, е известен с ролите си във филмите „Пищен филм“ и „Чувствителни момчета“. Той също така е режисьор и продуцент.

Джесика Симпсън, певица и актриса, родена на 10 юли 1980 година в Далас, САЩ. Тя е поп и R&B певица, която се прославява с хитовете си като „I Wanna Love You Forever“ и „With You“. Тя също така е успешна актриса и дизайнер на мода.

Чиуетел Еджиофор, актьор, роден на 10 юли 1977 година в Лондон, Великобритания, е номиниран за Оскар за ролята си в филма „12 години в робство“. Той е известен с участието си във филми като „Лудо влюбен“, „Доктор Стрейндж“, „Серенгети“ и др.

Клаудия Лейте, певица, родена на 10 юли 1980 година в Рио де Жанейро, Бразилия, е известна с богата музикална кариера, обединяваща стилове като самба, поп и боса нова. Тя е известна с хитове като „Famosa“ и „Meu Eixo“.

Уайът Ръсел e актьор, роден на 10 юли 1986 година в Лос Анджелис. Той е известен с участието си в сериали като „Фелисити“, „Агенти от Щит“ и „Американска история на ужасите“. Той също така е режисьор и сценарист.

Филис Смит е актриса, родена на 10 юли 1951 година в САЩ. Известна е с ролята си на Клер Дъндри в сериала „Доктор Кто“. Тя също така е работила в театъра и кино индустрията в продължение на десетилетия.

10 юли – факти, рожденици и празници
10 юли – факти, рожденици и празници

На 10 юли рожден ден празнуват известни личности като колумбийската актриса София Вергара, българската певица Белослава, актьорът Герасим Георгиев – Геро и други. Този ден е маркиран с разнообразие от талант и постижения в културата, спорта и обществения живот. Този ден е значим и в християнския календар поради празника на светите 45 мъченици в Никопол Арменски, които са символ на вяра и жертвоготовност. Така 10 юли е ден, който съчетава историческа значимост с многообразие от рожденици и техните таланти, отбелязвайки го като специален момент в календара на годината.

 

Tagged , ,
на горе