7 юли – факти, рожденици и празници

7 юли – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

7 юли – факти, рожденици и празници

На 7 юли отбелязваме 188-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 177 дни до края на годината.

7 юли почитаме Света великомъченица Неделя (Кириакия)

На 7 юли е християнският празник Голяма Света Неделя.Света великомъченица Неделя (Кириакия) е родена в Мала Азия, вероятно в Никомидия при Диоклетиан. От малка се посветила на Бога и решила да пази целомъдрие. Младежи искали да я вземат за съпруга, но тя отказвала, казвайки че се е сгодила за Христа. Император Диоклетиан разбрал за нейната християнска вяра и затворил родителите й, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Не се отказала от вярата си и била осъдена на смърт чрез обезглавяване. На 7 юли 289 г. предала душата си на Господа. Мощите й са пренесени в Търново, а обичаят за празнуване на Голяма Света Неделя се пази в цяла България.

7 юли – факти, рожденици и празници
7 юли – факти, рожденици и празници

На 7 юли имен ден имат

На 7 юли имен ден празнуват всички с имената Неделя, Недялка, Нели, Неделчо, Недялко, Нелина, Ненка, Нена, Ненчо, Делян, Деляна, Делчо, Делка и Дельо.

 

7 юли – Европейският ден на шоколада

Европейският ден на шоколада се отбелязва на 7 юли в чест на тази вкусна и обичана десертна наслада. Шоколадът е популярен не само в Европа, но и по целия свят, като символ на удоволствие и наслада. Този ден е възможност за хората да се насладят на различни видове шоколад и шоколадови изделия, както и да отбележат значението му в кулинарната и културната традиция на много народи. В различните европейски страни се провеждат различни събития и фестивали, посветени на шоколада, като дегустации, изложби на шоколадови изделия, уроци по изработка на шоколадови бонбони и много други активности.

7 юли – факти, рожденици и празници
7 юли – факти, рожденици и празници

На 7 юли празнуващите своя рожден ден са:

Антон Радичев е български актьор, роден на 7 юли 1947 година в София. Той е известен със своите многобройни роли в киното, телевизията и театъра, като един от популярните и уважавани актьори в българската културна сцена. Радичев завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (днешна НАТФИЗ) през 1974 година и започва актьорска кариера, която продължава и до днес. Той е известен с многостранната си актьорска игра и способността си да воплъщава различни типажи и характери. Във филмовата индустрия Радичев участва във филми от различни жанрове и периоди, като често се превъплъщава в запомнящи се роли. Някои от неговите известни филмови участия включват филми като „На всеки километър“, „Оркестър без име“, „Етажна собственост“, „All Inclusive“, „Чичо Коледа“ и много други. Като театрален актьор, Антон Радичев има значителен брой участия на сцената на Народния театър, Софийския градски театър „София“, Новата българска драматургия и други театри. Участник е в предаването Клуб НЛО (1996 – 2004). През 2023 година Антон Радичев спечели наградата ИКАР за Изключителен принос към българския театър. От 1990 година е член на Съюза на българските артисти.

Кирил Ефремов е български актьор, роден на 7 юли 1975 година в София, България. Той завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков и е известен с ролите си в театъра, включително в Народния театър „Иван Вазов“ и други. През годините участва в различни театрални постановки и телевизионни продукции като „Шаш“, „Операция Шменти капели“ и риалити шоуто „Къртицата“. В киното се проявява с участия във филми като „Възвишение“, „Ние, нашите и вашите“, „Под прикритие“ и други.

 Силвия Петкова е родена на 7 юли 1987 година в София, България. Тя е млада и талантлива българска актриса, известна със своето участие в различни телевизионни продукции и сериали. Въпреки младата си възраст, Силвия Петкова има значителен актьорски опит и е успешно влизала в роли с различни характери и жанрове. Най-известната й роля е като г-жа Димитрова в популярния български сериал „Революция Z. През годините Силвия Петкова също така е участвала в други телевизионни продукции, които са утвърдили нейната професионална репутация и популярност.

Мая Борисова Вапцарова е българска режисьорка и поетеса, родена на 7 юли 1944 г. в София. Завършва Академията за театрално изкуство и кинорежисура в Унгария през 1972 г. със специалност „Кинорежисура и драматургия“. Владее пет чужди езика и е активен член на няколко професионални организации в България. През 1974 г. започва своята професионална кариера в студио за научни и документални филми и студио за игрални филми „Бояна“, където работи като режисьор и драматург до 1989 г. След това президентства в „Македония днес“ и е издател на вестник „Вяра“. От 1996 г. председателства над Фондация „Вапцарова вяра“, а от 2003 до 2006 г. е издател на вестник „Вяра“. Като режисьор Мая Вапцарова е автор на 78 документални и три игрални филма. Тя е публикувала 9 книги и над 102 статии в различни медии. Личностността й е отличена с орден „Кирил и Методий“ първа степен и награди като златен дукат на фестивал в Манхайм, награда на католиците – Ватикана, награда на ФИПРЕС и на Министерството на културата.

Живко Вангелов е роден на 7 юли 1960 година. Той е известен български състезател по борба в класически стил в категория до 62 кг. Вангелов е постигнал значителни успехи в световната борбена арена, като е двукратен световен шампион в своята категория. През своята кариера Живко Вангелов е утвърдил своето име със забележителни постижения и множество награди. Той е известен със своята техника, мощ и стратегия на игра в класическия стил на борба. Неговите успехи като двукратен световен шампион заслужават признание и остават в историята на българската и световната борба като изключителни постижения в спорта.

Джорджа Фокс е актриса, родена на 7 юли 1968 година в Ню Йорк, САЩ. Тя започва своята актьорска кариера в киното и телевизията през 1990-те години и бързо привлича вниманието на публиката с изключителната си игра. През годините тя изиграва множество значими роли в различни филми и сериали, като се утвърди като една от изключителните актриси на своето поколение. Тя има значимо участие в сериала „Закон и ред: Специален отдел“. Нейната актьорска виртуозност е била призната с номинации за Награда на Гилдията на филмовите актьори за най-добро изпълнение на актьорски състав в драматичен сериал. Това потвърждава таланта й и влиянието й в холивудската индустрия.

Ринго Стар (Ричард Старки) е роден на 7 юли 1940 година в Ливърпул, Англия. През 1962 година той се присъединява към групата Бийтълс, където се утвърждава като виртуозен барабанист и важна фигура за звученето на групата. Въпреки че не е основен композитор в Бийтълс, той създава няколко песни, сред които „Octopus’s Garden“ и „Don’t Pass Me By“. След разпадането на Бийтълс, Ринго Стар започва успешна соло кариера, издавайки редица албуми и сингли. Неговите известни албуми включват „Sentimental Journey“ (1970), „Ringo“ (1973), „Goodnight Vienna“ (1974) и други. Той също така редовно участва в концертни турнета с групата си „All-Starr Band„, където изпълнява както собствени хитове, така и класически парчета от Бийтълс. В допълнение към музикалната си кариера, той участва активно в благотворителни и културни инициативи по света.

Били Кембъл (Уилям Оливър Кемпбъл) е американски актьор, роден на 7 юли 1959 г. в САЩ. Той е известен с ролите си в телевизионни сериали като „Династия“, „Криминална история“, „4400“ и „Убийство“. Кемпбъл също така е известен с участието си във филми като „Ракетният човек“, „Дракула на Брам Стокър“ и „Достатъчно“. Той е получил номинация за „Златен глобус“ за най-добър актьор в драматичен сериал за ролята си в „Веднъж и отново“. През 2017-2020 г. играе главната роля в канадския телевизионен сериал „Кардинал“, за който печели наградата за най-добър актьор в ограничен сериал или телевизионен филм на Canadian Screen Awards през 2018, 2019 и 2020 г. Има брак с норвежката си съпруга и две деца. Той също така е активен ръгбист, играл е за няколко клуба в САЩ. От 2000 г. е постоянен резидент в Канада.

Вонда Шепърд е американска певица, автор на песни, музикален директор и актриса, родена на 7 юли 1963 г. в Ню Йорк. Тя е най-известна с ролята си в телевизионния сериал „Али МакБийл“ (1997-2002), където записва пет саундтрак албума и изпълнява темната песен на сериала „Searchin’ My Soul“, което й донесе международен комерсиален успех. Освен това, Шепърд има девет студийни албума и три концертни албума. През 1987 г. тя подписва своя първи музикален договор и печели популярност с дуета си с Дан Хил в песента „Can’t We Try“. Нейният дебютен студиен албум излиза през 1989 г., последван от редица успешни релийзи като „The Radical Light“ (1992) и „It’s Good, Eve“ (1996). През годините Шепърд записва четири саундтрак албума за „Али МакБийл“ и продължава да издава нови студийни и концертни записи. През 2004 г. се омъжва за музикалния продуцент Мичъл Фрум, с когото има дете. Тя участва и във филмовия проект „Love & Other Drugs“ (2010), предоставяйки вокали за песента „I Need You“. Шепърд продължава активно да създава музика и да излиза на сцена, като нейният талант и присъствие остават значими в музикалната индустрия.

7 юли – факти, рожденици и празници
7 юли – факти, рожденици и празници

На 7 юли се събират различни истории, празници и рожденици, които обогатяват календара със значими събития и личности. Празнуваме Голяма Света Неделя, чието значение за християнския свят е неизмеримо, отразяващо се във вярата и споделянето на духовни ценности. Европейският ден на шоколада превръща 7 юли в повод за наслаждение и открития в света на вкусовете. Също така, на този ден своя рожден ден отбелязват множество забележителни личности.

 

Tagged , ,
на горе