6 юли – факти, рожденици и празници

6 юли – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

6 юли – факти, рожденици и празници

На 6 юли отбелязваме 187-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 178 дни до края на годината.

На 6 юли честваме Свети Преподобни Сиосой Велики

На 6 юли честваме Свети Преподобни Сиосой Велики (St. Sisoes the Great), известен ранохристиянски монах, който живял в Египет през IV век. Той е известен със своето дълбоко аскетично и молитвено житие. Свети Сиосой е един от източниците на древната пустинна аскетическа традиция и е известен с множеството си мъдростни изказвания и аскетически подвизи. Живял е като отшелник в пустинята, където е упражнявал пост и молитва. Преподобният Сиосой е известен с това, че е постигнал високи духовни върхове и е бил уважаван от своите съвременници за своята святост и мъдрост.

6 юли – факти, рожденици и празници
6 юли – факти, рожденици и празници

6 юли всяка година отбелязваме Световният ден на целувката

На 6 юли всяка година отбелязваме Световният ден на целувката (World Kiss Day). Това е ден, в който хората по целия свят изразяват своето уважение и любов, чрез целувки. Идеята на този ден е да се покаже важността на физическата близост и емоционалната връзка между хората, независимо дали става въпрос за романтични отношения, приятелство или семейни връзки. Обикновено хората изпращат целувки на тези, които обичат или участват в различни обществени и културни събития, посветени на тази тема.

6 юли – факти, рожденици и празници
6 юли – факти, рожденици и празници

На 6 юли празнуващите своя рожден ден са:

Силвестър Сталоун (Sylvester Stallone) е известен американски актьор, сценарист и режисьор. Роден е на 6 юли 1946 година в Ню Йорк, САЩ. Сталоун е най-известен с ролите си на Роки Балбоа в поредицата „Роки“ и Джон Рамбо в поредицата „Рамбо“. Тези две роли го правят една от най-емблематичните фигури в киното на екшън филмите. Сталоун започва своята актьорска кариера през 1970-те години, но пробивът му идва през 1976 година с филма „Роки“. Той играе главната роля и също така пише сценария за филма. „Роки“ става огромен успех и печели Оскар за най-добър филм. Сталоун продължава да играе Роки в още няколко филма, превръщайки героя в културна икона. През 1982 година Сталоун изиграва друга емблематична роля – Джон Рамбо във филма „Рамбо: Първа кръв“. Рамбо също става изключително популярен и води до създаването на поредица от филми. Силвестър Сталоун е известен с това, че преодолява значителни трудности в началото на своята кариера. Роден с частична парализа на лицето, което му придава характерния говор и изражение, Сталоун успява да превърне този недостатък в свое предимство, създавайки уникални и запомнящи се герои. Силвестър Сталоун остава една от най-значимите фигури в света на киното. Той продължава да работи активно и до днес, като участва в различни проекти и продължава да вдъхновява поколения от актьори и фенове по целия свят.

50 Cent, чието истинско име е Къртис Джеймс Джаксън III (Curtis James Jackson III), е американски рапър, актьор, музикант и продуцент. Той е роден на 6 юли 1975 година в Ню Йорк. 50 Cent започва своята музикална кариера през края на 1990-те години, но пробивът му идва през 2003 година с издаването на албума „Get Rich or Die Tryin'“, продуциран от Еминем и Dr. Dre. Албумът става огромен успех, включвайки хитове като „In Da Club“ и „21 Questions“. Този успех го изстрелва на върха на музикалната индустрия и утвърждава 50 Cent като една от водещите фигури в хип-хопа. Неговият втори албум „The Massacre“ (2005) също постига голям успех, съдържащ хитове като „Candy Shop“ и „Just a Lil Bit“. През годините, 50 Cent издава още няколко успешни албума и е продал над 30 милиона албума по целия свят. Освен в музикалната индустрия, 50 Cent се утвърждава и като актьор и продуцент. Той участва в няколко филма, включително „Get Rich or Die Tryin’“ (2005), базиран на неговия живот, „Righteous Kill“ (2008) и „Southpaw“ (2015). 50 Cent е и изпълнителен продуцент на успешния телевизионен сериал „Power“ (2014-2020), в който също така играе ключова роля. 50 Cent е известен с предприемаческия си дух и инвестиции в различни бизнес начинания, включително в енергийни напитки, филмови и телевизионни продукции. Той също така е автор на няколко книги, включително автобиография и мотивационни книги. 50 Cent остава една от най-влиятелните фигури в хип-хопа и развлекателната индустрия. Той е уважаван заради своята упоритост, иновативност и способността си да преодолява трудности и да постигне успех в различни области.

Далай Лама, роден на 6 юли 1935 година в Китай, той е духовният водач на тибетския будизъм. Той е четиринадесетият Далай Лама и е известен по света заради своите усилия за мир и състрадание. Далай Лама, чието рождено име е Лхамо Дхондруб, е роден в скромно селско семейство. На две години е признат за прераждането на предишния Далай Лама, Тхубтен Гяцо, и е официално коронован на петгодишна възраст. След китайското нахлуване в Тибет през 1950 година, Далай Лама поема водеща роля в опитите за запазване на тибетската култура и автономия. През 1959 година, след неуспешно въстание срещу китайското управление, той е принуден да напусне Тибет и се установява в изгнание в Индия, където продължава да води борбата за тибетска независимост по мирен път. През 1989 година Далай Лама получава Нобелова награда за мир за ненасилствената си борба за освобождаването на Тибет. Той е уважаван и почитан по света заради своите учения по състрадание, ненасилие и междурелигиозен диалог.

Джордж Уокър Буш, роден на 6 юли 1946 година в САЩ, той е американски политик, който служи като 43-ти президент на Съединените щати от 2001 до 2009 година. Джордж Буш е син на 41-ия президент на САЩ Джордж Х. У. Буш. Завършва Йейлския университет и Харвардското бизнес училище. Преди да се занимава с политика, Буш работи в нефтената индустрия и е също така съвладетел на бейзболния отбор Тексас Рейнджърс. През 1995 година Буш става губернатор на Тексас, където служи два мандата. През 2000 година е избран за президент на САЩ. Президентството му е белязано от терористичните атаки на 11 септември 2001 година и последвалите войни в Афганистан и Ирак. Вътрешната му политика включва намаляване на данъците и образователната реформа „No Child Left Behind“. Вторият му мандат е белязан от урагана Катрина и глобалната финансова криза през 2008 година. Джордж Буш е женен за Лора Буш и имат две дъщери, Барбара и Джена. След края на президентството си, Буш се занимава с благотворителна дейност и писане, като публикува мемоари и други книги.

Тамера Дарвет Маури-Хаусли (Tamera Darvette Mowry-Housley) и Тия Дашон Маури-Хардрикт (Tia Dashon Mowry-Hardrict) са американски актриси и продуценти, близначките са родени на 6 юли 1978 година в Германия. Тамера и Тия стават известни с ролите си в телевизионния сериал „Sister, Sister“, който се излъчва от 1994 до 1999 година. В сериала те играят тийнейджъри-близнаци, които са разделени при раждането и се срещат случайно години по-късно. Шоуто е изключително популярно и ги прави известни звезди. След края на „Sister, Sister“, и двете продължават успешната си кариера в развлекателната индустрия. Те са участвали в множество филми и телевизионни предавания, както заедно, така и поотделно. Тия Маури участва в сериала „The Game“, който се излъчва от 2006 до 2015 година. Тя също така играе в „Instant Mom“ и „Family Reunion“. Тамера Маури става съводеща на дневното токшоу „The Real“, което започва през 2013 година. За работата си в „The Real“, тя печели награда Еми през 2018 година. Тия Маури е омъжена за актьора Кори Хардрикт и имат две деца. Тамера Маури е омъжена за журналиста Адам Хаусли и също има две деца.

Серафим Тодоров, роден на 6 юли 1969 година в Пещера, България, е български шампион по бокс. Тодоров е трикратен световен и трикратен европейски шампион по бокс. Най-запомнящата му се победа е срещу Флойд Мейуедър на Олимпийските игри в Атланта през 1996 година, където печели сребърен медал. След активната си кариера се сблъсква с финансови и здравословни проблеми, но остава вдъхновение за много млади спортисти. Серафим Тодоров е символ на упоритост и спортна страст, а постиженията му продължават да бъдат уважавани в света на бокса.

Асен Сираков е роден на 6 юли 1952г. , той е български журналист и писател, известен със своята работа в медиите и литературата. Асен Сираков започва своята журналистическа кариера в българските медии, където се утвърждава като талантлив и остроумен журналист. Той работи за различни печатни издания и телевизионни програми, като е известен със своя стил и ангажиращ начин на представяне на новините и анализите. Освен журналистическата си кариера, Асен Сираков е и автор на няколко книги. Неговите произведения обхващат различни жанрове, включително публицистика и белетристика. Сираков е известен със своя задълбочен анализ и критичен поглед върху социални и политически въпроси. Неговият принос към медиите и литературата продължава да бъде ценен от широката общественост.

Елка Няголова е родена на 6 юли 1952 г. е българска филолог, поет, писател и преводач от пет славянски езика. Тя е основател и председател на Славянска литературна и артистична академия. Елка Няголова е известна със своята многогодишна работа в областта на литературата и културата. Тя е автор на стихотворения и проза, преводач на литературни произведения от пет различни славянски езика и редактор на литературни списания. Елка Няголова е създала и ръководи Славянската литературна и артистична академия, която събира творци от различни славянски страни с цел подпомагане на културния обмен и сътрудничеството в областта на литературата и изкуството. Елка Няголова продължава да бъде важна фигура в българската литературна и културна среда, оставяйки дълбок след в сърцата на много хора със своята работа и ангажимент.

Георги Бижев е български футболист, роден на 6 юли 1981 година в Благоевград, България. Бижев започва кариерата си в местния отбор на Благоевград, след което играе за Пирин и става част от ЦСКА София през 2003 година. С ЦСКА печели множество титли и участва в европейски клубни турнири. Играе за националния отбор на България в квалификации за световни и европейски първенства. През 2014 година завършва професионалната си футболна кариера. След това остава свързан със спорта като треньор и анализатор.

Георги Германов е български народен певец, роден на 6 юли 1942 година. Георги Германов е известен с изпълнението на български народни песни, които са част от богатото културно наследство на България. Той е представител на автентичния български фолклор и известен със своя уникален глас и стил на изпълнение. Георги Германов е имал успешна кариера като професионален певец на народни песни. Той е изпълнявал на сцени в България и често участва в музикални събития, посветени на българския фолклор. Георги Германов продължава да бъде възприеман с голямо уважение в българската музикална среда и остава важна фигура в представлението на народната музика на сцената.

Невена Мандаджиева е българска актриса, родена на 6 юли 1941 година в Бургас, България. Невена Мандаджиева е известна със своето участие в много филми и театрални постановки през своята дълга кариера. Тя е играла разнообразни роли, които са я утвърдили като талантлива и вариативна актриса. В театъра тя също е известна с ролите си в различни драматични и комедийни постановки, които са получили признание от публиката и критиката. Невена Мандаджиева е оставила дълбока следа в българската култура със своите изяви в кино и театър. Тя е важна фигура в съвременното българско актьорско изкуство и се радва на уважение за своя професионализъм и ангажираност. Невена Мандаджиева продължава да бъде запомнена като изключителна актриса, която със своите изяви е оставила трайно влияние в българската филмова и театрална сцена.

Ренета Инджова е българска политик, родена на 6 юли 1953 година в Нова Загора, България. Ренета Инджова е известна като активист и политик с дългогодишен опит в обществената сфера. Тя е била член на различни политически партии и организации в България. През кариерата си Ренета Инджова е заемала важни длъжности и е играла значима роля в политическия живот на страната. Тя е известна със своето участие в разработването и реализацията на различни социални и икономически инициативи. Освен политическата си кариера, Ренета Инджова се е ангажирала с различни обществени проблеми и инициативи, насочени към подобряване на качеството на живот на гражданите и защита на техните права.

Днешният ден 6 юли, отразява богатството на разнообразни и значими събития и личности. От Световния ден на целувката, който подчертава важността на любовта и близостта, до рождените дни на Силвестър Сталоун, Далай Лама и Георги Бижев, този ден ни напомня за културното и духовното богатство, което обединява хората по целия свят. Също така, паметният ден на Свети Преподобни Сиосой Велики ни укрепва във вярата в духовността и мъдростта. Всички тези моменти и личности насърчават ангажимента и постоянството към ценностите, които правят света по-добро място за всички нас.

Tagged , ,
на горе