играе с чувствата ви; нямат чувства
Любов и партньорство

12 причини защо мъжете се правят, че нямат чувства

Сигурно сте чували от много свои приятелки, че според тях мъжете нямат чувства. Това може да е, защото те са претърпели любовно разочарование и сега търсят причина за разпада на връзката им.

Да обвиниш мъжете, че нямат чувства е малко пресилено, но трябва да кажем, че и самите те се опитват да изграждат един подобен образ, който да ги прави по-силни.

Може би една от най-големите загадки на света, наред с въпроса защо не можем да намерим ключовете си, когато закъсняваме, е този вечен въпрос – поне за момичетата: Имат ли мъжете чувства? Звучи като въпрос от романтична комедия, но всъщност много от нас са се замисляли, докато са гледали как някой мъж запазва каменно лице по време на супер емоционален филм или докато е давал най-кратките отговори на въпросите ни от рода на „как мина денят ти“.

Сякаш има негласно правило в наръчника на момчетата: „Не показвай емоции„. Но дали това наистина е така? Мъжете ли са тези загадъчни, стоически същества, които преминават през живота, необезпокоявани от емоции, или зад тази спокойна външност се крие вихрушка от чувства? Мъжете са различна порода, защото са програмирани по различен начин от жените. Обществото им е казало да не проявяват чувства, а бащите им са им казали да не правят това, което правят момичетата. Заради това може да си мислите, че те нямат чувства.  Въпреки че границата между половете става все по-неясна, много мъже все още смятат, че трябва да се държат по определен начин, за да запазят мъжествеността си.

От дълго време ни хранят със стереотипи: момичетата са емоционални, бъбриви същества, които често се просълзяват заради видеоклип със сладко куче. Мъжете, от другата страна на спектъра, са представяни като стоически, почти роботизирани фигури, които не биха познали емоция, ако ги удари в лицето. Но нека се задълбочим малко тук. Защо мъжете често се вживяват в тези рози да нямат чувства? Има ли нещо такова и ако да, защо се държат така?

без чувства; нямат чувства
12 причини защо мъжете се правят, че нямат чувства

Да вземем например обществените очаквания.

Още от ранна възраст на момчетата често се казват неща като „големите момчета не плачат“ или „мъжественото поведение„. Сякаш има неписано правило, което повелява, че показването на емоции е забранена зона за мъжете. Този обществен сценарий играе огромна роля за това как мъжете възприемат себе си и как ги възприемат другите, когато става въпрос за емоции. Сега нека добавим и малко еволюционна психология. Някои теории предполагат, че още когато всички сме живели в пещери, различните емоционални прояви при мъжете и жените са имали своите предимства за оцеляване.

Мъжете са били големите ловци, а жените – грижовни събирачи – звучи малко като праисторически сериал, нали? Макар че тези теории са интересни, те невинаги са валидни за съвременния свят, в който се пие лате и се работи със смартфон.

И тогава идва тази завладяваща концепция за емоционалната интелигентност. Знаете, способността да разпознаваме, разбираме и управляваме собствените си емоции, както и да разпознаваме, разбираме и влияем на емоциите на другите.

Нека се върнем към основната ни главоблъсканица: Вярно ли е, че мъжете нямат чувства? Науката казва „Не, абсолютно!“

Първо, нека се запознаем с научните доказателства. Многобройни психологически изследвания потвърждават, че мъжете изпитват целия спектър от емоции също толкова дълбоко, колкото и жените. Въпреки че може да има разлики в начина, по който мъжете и жените изразяват емоциите си, тези разлики често са повлияни от културни и социални фактори.

Проучванията показват, че обществените норми, ролите на половете и възпитанието играят значителна роля за формирането на начина, по който хората изразяват емоциите си. Това означава, че всички наблюдавани разлики в изразяването на емоциите между мъжете и жените не са единствено присъщи, а са значително формирани и от външни влияния.

Има и тема за емоционалното потискане. Не става въпрос само за сдържане на сълзите по време на тъжен филм, а за постоянно потискане на емоциите, което може да доведе до сериозни последици. Изследванията в областта на психичното здраве постоянно показват, че емоционалното потискане може да доведе до увеличаване на стреса, тревожността и депресията.

Но нека да потърсим обяснение защо мъжете искат да показват на другите, че нямат чувства.

Защитен механизъм срещу уязвимостта

За много мъже да нямат чувства си е като да носят емоционална броня. Това е защитен механизъм, психологическа стратегия за избягване на дискомфорта от уязвимостта. Представете си го като избягване на труден разговор. По-лесно е да се държиш така, сякаш не ти пука, отколкото да се отвориш и да рискуваш да бъдеш наранен. По този начин те избягват трудните разговори и шанса да покажат слабост, ако става въпрос за нещо, което наистина ги вълнува. Но все пак това е собствено желание и с напредване на възрастта някои мъже вече разбират, че да нямат чувства не е чак толкова полезен ход, особено ако останат без приятели.

Стилове на общуване

Често се наблюдава разминаване в начина, по който мъжете и жените предават емоциите си. Докато жените могат да използват думи, за да изразят чувствата си, мъжете могат да изберат действията. Това е все едно жената да каже „Обичам те“ чрез прочувствена бележка, докато мъжът може да изрази същото чрез поправяне на течащ кран. Това не означава, че не ги е грижа, а че просто говорят на различен емоционален език. Много мъже просто не могат да изкажат това, което чувстват и някои хора започват да си мислят, че нямат чувства. Това не винаги е така, но мнението, което се създава може да се окаже проблем.

без чувства; нямат чувства
12 причини защо мъжете се правят, че нямат чувства

Условията от детството

Начинът, по който се възпитават мъжете, оказва огромно влияние. както споменахме по-горе. Момчетата често чуват фрази като „мъжете не плачат“, което ги кара да свързват емоционалното изразяване със слабост. Това възпитание формира поведението им в зряла възраст, като ги прави по-малко склонни да изразяват открито чувствата си. Много мъже предпочитат да нямат чувства, само защото са видели от бащите си, че така правят големите. Семейната обстановка играе изключително важна роля в такъв момент.

Обществени очаквания

Отново, обществото често прокарва тезата, че „истинските мъже“ нямат чувства. Този обществен сценарий, подсилен от медиите и натиска на връстниците, кара много мъже да смятат, че трябва да живеят според този стоически идеал, за да бъдат приети или уважавани. Има и изключения, разбира се, но когато целият свят около теб те учи, че мъжете нямат чувства е обяснимо защо избираш да следваш този път.

Страх от отхвърляне

Никой не обича да бъде отхвърлян, а за някои мъже показването на емоции е като подготовка за това. Независимо дали става дума за минал опит, когато са се отворили и са били осмивани, или просто за страх от това, резултатът често е фасадно безразличие. Младежите, които са тормозени в училище често, се учат да нямат чувства, защото ако покажат слабост, то това може да се обърне срещу тях, било то в любовния или социалния живот.

Минали преживявания

Мъжете, които са преживели травма или емоционална болка в миналото, може да изградят стени около чувствата си. Това е като да развият страх от кучета, след като са били ухапани – веднъж наранени, те са предпазливи да излагат емоциите си на показ отново. Така в опит да не повтарят предишни грешки те просто показват, че нямат чувства.

Алекситимия

Това е състояние, при което човек изпитва затруднения при идентифицирането и изразяването на емоции. То е по-често срещано при мъжете, както показват проучванията. Не става въпрос, че те нямат чувства, а по-скоро, че наистина се затрудняват да ги разпознаят и изразят.

Избягване на конфликти

Някои мъже предпочитат да държат емоциите си в тайна, за да избегнат конфликти. Представете си сценарий, при който изразяването на разочарование води до спор, за мъжа може да е по-безопасно да каже „всичко е наред“, вместо да изрази истинските си чувства. Ако вашият човек знае, че сте склонни да реагирате прекалено остро или да раздухвате нещата, той може да избере да не споделя истинските си чувства, за да предотврати изостряне на ситуацията.

Норми на работното място

Професионалната среда често обезкуражава изразяването на емоции, особено в традиционните области, доминирани от мъже. Това е като да имаш „работна личност“, която е изцяло делова, маска, която трудно може да се свали дори извън офиса. Интересно е, че тази норма рязко контрастира с историческата стигма, според която жените не са подходящи за бизнес или търговски роли, защото са възприемани като „твърде емоционални“. Този стар стереотип предполагаше, че емоциите на жените ще попречат на професионалната им преценка – схващане, което с времето беше оспорено и опровергано.

Днес разбираме, че емоционалната интелигентност е ценно предимство на работното място, както за мъжете, така и за жените, и че способността за умело управление на емоциите може действително да подобри бизнес и професионалните взаимодействия. Но да, това беше убеждението преди, все още обаче има работни места, където мъжете просто трябва да нямат чувства.

Влияние на ролевите модели

Мъжете често подражават на своите ролеви модели. Ако някой баща или ментор е бил емоционално резервиран, те може да имитират това поведение, вярвайки, че това е „правилният“ начин да бъдат такива. И така се стига до момента, в който тези хора просто нямат чувства.

Стигма на психичното здраве

Обществената стигма по отношение на психичното здраве на мъжете може да ги възпре да изразяват емоциите си или да търсят помощ. Тъжна истина е, че в много среди мъжът, който говори за чувствата си или посещава терапевт, все още е осъждан. Това принуждава тези хора просто да играят ролята, че нямат чувства.

Динамика на взаимоотношенията

Във взаимоотношения, в които емоционалната откритост е довела до проблеми, мъжете могат да се затворят като защитна мярка. Това не е безразличие, това е заучена реакция на негативните резултати от минали емоционални прояви.

Tagged , ,
на горе