5 действия, ако личният ви живот не върви

5 действия, ако личният ви живот не върви
Психология

5 действия, ако личният ви живот не върви

5 действия, ако личният ви живот не върви, посочват психолози. Тази статия ще бъде полезна за жени, които не са омъжени или имат връзка, но се стремят към това. А също и за жени, които имат връзки, но не обичат мъжете си, за тези, които изобщо не разбират какво е любов и как да разберат дали обичат или не.

Първо, нека разберем какво означава – личният живот не върви?

5 действия, ако личният ви живот не върви
5 действия, ако личният ви живот не върви

За съжаление, в нашето общество е общоприето този израз да се разбира като наличие или отсъствие на семейство. Прости препоръки, които ще ви помогнат да преразгледате възгледите си за личния си живот и да разберете какво искате от една връзка: да, живеем в такова общество и се вслушваме в съвети и дори се оправдаваме за личния си живот пред роднини, колеги и познати. Всичко това поражда много негативни емоции в жената, тя се чувства ограничена, комплексите стават по-силни, самочувствието спада още по-ниско и от безнадеждност депресията я покрива с дебелото си одеяло.

Това звучи ли ви познато?

Ситуацията се утежнява от билбордове по улиците и реклами по телевизията, които изобразяват щастливи семейства, обикалящи заедно супермаркети и заминаващи на почивка в чужбина. Изглежда всичко най-хубаво е запазено само за семейството.

Какво следва?

5 действия, ако личният ви живот не върви
5 действия, ако личният ви живот не върви

Упоритостта да намерим своя идеал продължава да ни мъчи отвътре и затова жената предприема всички възможни средства. В главата й има една приоритетна посока – търсене, сканиране на подходящи екземпляри за съвместен живот. Но, уви… Все още не работи… Защо…? Как..?

Ако имате опит в живота си, при който:

  • привличате „грешните“ мъже (меркантилни, несигурни, тирани, мамини момчета, жигола и др., които се вкопчват във вас като удавник, хванал се за сламка);
  • връзката е краткотрайна: след 2-3 срещи мъжът изчезва от живота ви, прочели сте десетки книги и сте преминали обучения как да станете женствени и да се омъжите, но нищо не работи;
  • вие виждате потенциален съпруг във всеки мъж; вкопчвате се в първия срещнат човек, който прояви интерес към вас, въпреки че не е вашият тип;
  • изнервяте се, когато роднини и познати ви задават един и същи въпрос за личния ви живот (нещо като: „защо си толкова красива и пестелива, а не си омъжена?“ или „защо някоя толкова хубава жена няма мъж?“, или „срам ме е на твоята възраст да си без съпруг!!!“ и т.н., попълнете списъка с въпроси сами).

Ако се разпознавате поне в една точка, значи сте попаднали на правилното място.

5 действия, ако личният ви живот не върви
5 действия, ако личният ви живот не върви

Преживяли сте постоянни неуспехи и провали в личния си живот, започвали сте от нулата и повтаряли един и същ сценарий за развитие на отношенията отново и отново. Изграждането на безполезни връзки все завършва с нищо поради една проста причина – не обичате мъжете, с които градите отношения. Освен това не разбирате защо имате нужда от семейство и какво искате от една връзка. Не знаете как да отговорите на нетактични въпроси за личния си живот, страхът да бъдете сама привлича към вас мъже с комплекси за малоценност, с които връзките са краткотрайни и болезнени. Благодарение на опита си сте стигнали до ясното разбиране защо имате нужда от семейство, какво искате от една връзка, как я виждате, как се чувствате в нея и защо ви е отнело толкова време, за да стигнете до там.

Често в кабинета на психолога се споделя следното: „Съпругът ми е добър човек, но постоянно се дразнех от навиците и действията му. Никога не съм го подкрепяла, обсъждала съм го с приятелите си, смеела съм му се, опитвала съм се да го променя. Нашата близост беше мъчение за мен. Опитах се да се насиля да подобря отношенията ни, изисквах още повече действия от него. Съпругът ми започна да има други жени. Това е разбираемо, защото, когато не обичаш един мъж, не можеш да му дадеш нищо. В това преживяване ми се разкри причината за предателството.

След като в живота ми дойде точка без връщане, реших да се разделим и нищо не можеше да го промени. Вече не можех да прекрача себе си, да бъда с някого, когото не обичам, да се насиля да си легна с някого, когото не обичам. Нямахме деца, защото вътрешно не исках да имам дете от него. Живеехме като двама врагове под един покрив и се опитвахме да се захапем колкото се може по-силно. Защо е необходим такъв живот? Съпругът ми беше против развода, но не ме спря.

5 действия, ако личният ви живот не върви
5 действия, ако личният ви живот не върви

След развода се съсредоточих върху кариерата си, радикално промених мястото си на пребиваване, намерих това, което обичам и се заинтересувах от процеса. Сякаш летях на реактивен самолет, всичко вървеше чудесно, но нищо не се промени в личния ми живот.

Тогава се запитах: „Защо? Какво не е наред с мен?“. Роди се комплекс за малоценност, срамувах се да призная, че не съм омъжена, избягвах въпроси за личния си живот. Две години бях в състояние на зависимост от човек. Беше необходимо спешно да се направи нещо по въпроса. На помощ дойдоха книги за личностно израстване и обучения. И въпреки това връзката не се получи. Има кратки връзки с мъже, но не исках да остана с никой от тях.

И разбрах защо се случва това. Цял живот се опитвам да се впиша в рамката на общественото отношение към семейството. Майка ми ме научи, че семейството е работа; ако се омъжиш, това означава, че не си свободна, трябва да „работиш за семейството“.

Най-голямата ми ценност в живота е свободата да бъда себе си. Свободата ми дава креативност и вдъхновение, енергия, която споделям с любимия човек и хората около мен. Пожелавам си свободна, доверителна връзка с мъж, в която всеки от нас е самодостатъчен, и се реализира. Това са отношенията, в които искаме да заспиваме и да се събуждаме заедно, и искаме да се върнем у дома, да планираме и осъществим нещо заедно и да направим спонтанни приятни изненади за любимия човек. Това е връзка, в която се приемаме, подкрепяме във всяка ситуация, без осъждане, без ограничения, без забрани за преследване на нашите хобита и интереси. В такава връзка имам достатъчно от всичко.“

Повечето от нас се стремят да отговарят на стандартите на обществото, семейството и родителските нагласи. Всичко ще се промени в личния ви живот, когато предприемете действия. Дори и да правите грешки, дори ако всичко не се получи от първия път, пак ще постигнете целта си!

Ето 5 прости препоръки, които ще ви помогнат да преразгледате възгледите си за личния си живот и да разберете какво искате от една връзка:

5 действия, ако личният ви живот не върви
5 действия, ако личният ви живот не върви

Спрете надпреварата за създаване на семейство. Спрете да изграждате взаимоотношения, спрете да правите всичко, което сте правили активно и което не ви е довело до резултати.

В противен случай сте застрашени от ситуацията на „катерица в колело“ – бягане в кръг. Спрете и се освободете от ситуацията, доколкото е възможно. Получете малко уединение! Да го направите е много по-трудно, отколкото да го кажете, но не е невъзможно. Силното намерение прави чудеса и си заслужава.

За да дойде промяната, трябва да осъзнаете какво искате?

Ако преминавате от една неуспешна връзка в друга, още по-лоша, тогава никога няма да разберете себе си. Останете сами за известно време.

Ключовият въпрос, който е важно да си зададете, е: защо това се случва на вас? Защо не съм омъжена? Защо съм нещастни в брака си? Защо избрах този мъж за мой съпруг? Отговорът на този въпрос ще разкрие истинската причина за вашата ситуация.

Задайте си въпроса: защо имате нужда от семейство? Каква е целта да създадете такова?

Запишете всички мисли, които идват в главата ви за това. Механично писане, без обсъждане директно на точки 1, 2 и т.н. Ако никакви мисли не идват на ум веднага, всичко е наред. Концентрирайте се върху този проблем и живейте нормалния си живот. Мислите определено ще идват при вас и вашата задача е да ги запишете на хартия веднага щом получите отговор.

След като напишете всичко, което беше по този въпрос, прочетете го отново и определете чии са тези мисли.

5 действия, ако личният ви живот не върви
5 действия, ако личният ви живот не върви

Кои от тях принадлежат на вас и кои сте чули от устата на роднини, медии, приятелки и т.н. До всяка мисъл отбележете източника на нейното възникване. Този списък е много ценен материал, с който можете да работите. Вършете тази работа, без да се напрягате, отпуснете се, всичко ще дойде от само себе си, без усилия, не бързайте.

Изберете един елемент (убеждение) от целия списък, който предизвиква силна емоционална и физическа реакция у вас (например изпитвате гняв, завист, нещо се свива отвътре, когато видите сватба, щастливи двойки и т.н.).

Опишете тази точка подробно (какви мисли, картини, емоции, физически усещания възникват, когато прочетете фразата). В какви ситуации ставате негативни? Харесва ли ви да живеете с тази вяра?

Практикувайте. Създайте ново убеждение и го приложете на практика.

Представете си, че имате властта да създавате живота си. Създайте ново убеждение, което ще ви донесе положителни емоции, почувствайте го дълбоко. Практикувайте да живеете в новото си убеждение, сякаш то отдавна е неразделна част от вас.

И сега най-важното: трябва да замените старата вяра с нова точно в процеса на живота. Когато отново възникне негативна ситуация, в която старата реакция започва да работи във вас, трябва да промените реакцията си към това събитие, като приложите ново убеждение. В началото ще бъде трудно да направите това. И ако правите поне една крачка всеки ден, тогава за седмица можете да се придвижите с цели 7 крачки напред.

Ключовият момент на тази практика:

5 действия, ако личният ви живот не върви
5 действия, ако личният ви живот не върви

съзнателно променяте реакцията си към проблема, правите избор: каква емоция искате да изпитате във връзка с проблемната ситуация.

Грешки, които могат да възникнат при прилагане на практиката – очакване на моментални резултати. Представете си, че сте живели дълги години с вашата вяра, на която тялото ви има утвърден навик да реагира, и тогава изведнъж решавате да промените отношението си. Умът, душата и тялото ви трябва да свикнат с новото поведение и да работят заедно като екип. Просто си помогнете с това с търпение.

Искрено желая благоприятни промени в живота ви. Вярвайте в себе си, слушайте само себе си, каквото и да става!

За тези, които се смущават от самотата:

Всъщност, можете да живеете в семейство и да се чувствате самотни, можете да ходите сред огромна тълпа и да се чувствате самотни. Не всички хора, които демонстрират външно щастие, го чувстват вътрешно. Самотата може да бъде изпитана от човек, независимо от външната среда. Някои хора се стремят към самота, удобно им е да бъдат със себе си. Така че самотата е мит.

Да бъдете умишлено в самота ще ви позволи да чуете вътрешния си глас, който ще ви подсказва за по-нататъшни действия по пътя към вашата цел. Съгласете се, че в тълпа просто няма да можете да го чуете.

И ако сте „дразнени“ с въпроси за личния си живот, тогава не забравяйте, че никой няма право да нахлува в него, независимо какъв е той. Чувствайте се свободни да отвърнете на удара. Говорете с хората на език, на който ви разбират (с грубите – по груб начин, с тактичните – по същия начин).

Tagged ,
на горе