15 минути
20 минути
35 минути
8 порции
Тази красива бяла нуга халва може да си приготвите вкъщи. Тя ще ви върне във времето, когато в магазина имаше само един вид халва, която направо обожавахме.
Бяла нуга халва ни припомня вкуса на детството и празника Сирни Заговезни. Тогава задължително на трапезата присъства бяла халва.
Рецептата е лесна, но ще отнеме малко време за приготвянето и.
Ядките, медът и захарта я правят перфектен десерт за всеки вкус.
400 гр. мед
250 гр. захар
3 белтъка
щипка сол
1 ванилия
кората на ½ лимон
150 гр. ядки (фъстъци, лешници, орехи, белени бадеми)
сушени боровинки по желание
Запечете леко ядките във фурната за 1-2 минути.
Разбийте белтъците на сняг с малко сол за около 5 минути.
Сложете меда и захарта в подходящ съд и поставете на загрят котлон. Гответе на слаб огън около 30 минути, като разбърквате от време на време. Може да добавите настъргана лимонова кора и ванилия. Когато захарта се разтопи, свалете от котлона и оставете да се охлади.
Съвет: Изваждайте малко количество от сместа с лъжичка и потапяйте в купа с вода, за да проверите степента на лепкавост. Когато от сместа може да направите топче, значи е готова.
Добавете белтъците на тънка струйка към охладената медна смес, като бъркате непрекъснато. Продължете да разбивате докато получите на хомогенна смес. Гответе на котлона за малко на ниска температура. Накрая добавете сместа от ядки и разбъркайте отново.
Разсипете сместа във форми или малка тава, предварително намазана с олио или върху хартия за печене и я заравнете. Поставете прозрачно фолио отгоре.
По желание на дъното на тавата може да поставите вафлена кора, да сложите смес, отгоре да покриете втора вафлена кора и да притиснете.
Оставете бяла буга халва да изстине на стайна температура и приберете за 2 часа в хладилника.
След това, премахнете фолиото, извадете от формата, нарежете с остър нож на формички и сервирайте.
Приятен апетит!
Вижте още интересени рецепти при нас:
Лесна бобена салата с печени чушки
Неустоима баница с газирана вода