Ягодово парфе – нежно и вкусно
Приготвяне
120 минути
Готвене
20 минути
Общо
140 минути
Порции
12 порции
Ягодово парфе е не само лесно за приготвяне, но и много свежо и вкусно.
Слоевете от пандишпан, нежен сметанов крем и желирани ягоди, направо се топят в устата.
Това е идеалният десерт за всеки повод, красив и вкусен! Опитайте това леко и ефирно ягодово парфе с вкус на лято – истински хит!
Необходими продукти
За пандишпановия блат:
2 яйца
2 лъжици брашно
4 лъжици захар
2 лъжици олио
1 ванилия
За сметановия слой:
200 мл заквасена сметана
200 мл течна сметана
260 гр ягоди
½ чаша захар
10 гр желатин
За желирания ягодов слой:
1 чаша вода
½ чаша захар
400 гр ягоди
10 гр желатин
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите нежно и вкусно ягодово парфе в няколко стъпки:
Пригответе пандишпановия блат като разбиете яйцата и захарта, добавете олио и разбъркайте.
Накрая добавете брашното и ванилията. Сместа изсипете в разкопчаваща форма за печене. Може да я покриете с хартия за печене.
Печете блата в загрята фурна на 180C за 7 минути. Извадете, оставете да изстине и после пак я върнете във формата.
Пригответе желатина като го разтворите с няколко лъжици вода и като набъбне нагрейте на водна баня до пълно стопяване. Внимавайте да не завира, за да не изгуби желиращите си свойства.
За крема, разбъркайте заквасената сметана със захарта и оставете да се разтопи добре за известно време.
Разбъркайте течната сметана много добре, смесете със заквасената сметана и разтопения желатин и ягодите. Изсипете белия крем върху пандишпановия блат и заравнете с шпатула. Сложете в хладилника за около 50 минути, докато стегне.
Съвет: Ако искате пресен ягодов сок, намачкайте малко ягоди с вилица, поръсете захар и направете сока от тях. Завирате ги на котлона с 1 чаша вода и прецеждате.
Разтворете желатин с вода, докато набъбне, загрейте на водна баня до стопяване. Смесете го с прецедените ягоди.
Извадете формата от хладилника и върху белия крем наредете половинки ягоди. Отгоре залейте с изстиналия ягодов сироп и отново приберете в хладилника за 4 часа, докато напълно се стегне ягодово парфе.
Перфектното ягодово парфе е готово!
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Десерт Негърче – незабравим вкус от детството