Ягодово парфе - нежно и вкусно

Ягодово парфе – нежно и вкусно

Приготвяне

120 минути

Готвене

20 минути

Общо

140 минути

Порции

12 порции

Ягодово парфе е не само лесно за приготвяне, но и много свежо и вкусно.

Слоевете от пандишпан, нежен сметанов крем и желирани ягоди, направо се топят в устата.

Това е идеалният десерт за всеки повод, красив и вкусен! Опитайте това леко и ефирно ягодово парфе с вкус на лято – истински хит!

Необходими продукти

За пандишпановия блат:

2 яйца

2 лъжици брашно

4 лъжици захар

2 лъжици олио

1 ванилия

За сметановия слой:

200 мл заквасена сметана

200 мл течна сметана

260 гр ягоди

½ чаша захар

10 гр желатин

За желирания ягодов слой:

1 чаша вода

½ чаша захар

400 гр ягоди

10 гр желатин

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите нежно и вкусно ягодово парфе в няколко стъпки:

Пригответе пандишпановия блат като разбиете яйцата и захарта, добавете олио и разбъркайте.

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Ягодово парфе – нежно и вкусно
Разбъркайте яйцата и захарта

Накрая добавете брашното и ванилията. Сместа изсипете в разкопчаваща форма за печене. Може да я покриете с хартия за печене.

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Добавете брашното
Ягодово парфе - нежно и вкусно
Разбъркайте до хомогенна смес
Ягодово парфе - нежно и вкусно
Изсипете във форма
Ягодово парфе - нежно и вкусно
Загладете с шпатула

Печете блата в загрята фурна на 180C за 7 минути. Извадете, оставете да изстине и после пак я върнете във формата.

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Извадете готовия блат

Пригответе желатина като го разтворите с няколко лъжици вода и като набъбне нагрейте на водна баня до пълно стопяване. Внимавайте да не завира, за да не изгуби желиращите си свойства.

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Разтворете желатина

За крема, разбъркайте заквасената сметана със захарта и оставете да се разтопи добре за известно време.

Разбъркайте течната сметана много добре, смесете със заквасената сметана и разтопения желатин и ягодите. Изсипете белия крем върху пандишпановия блат и заравнете с шпатула. Сложете в хладилника за около 50 минути, докато стегне.

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Разбъркайте сметаната
Ягодово парфе - нежно и вкусно
Изсипете белия крем

Съвет: Ако искате пресен ягодов сок, намачкайте малко ягоди с вилица, поръсете захар и направете сока от тях. Завирате ги на котлона с 1 чаша вода и прецеждате.

Разтворете желатин с вода, докато набъбне, загрейте на водна баня до стопяване. Смесете го с прецедените ягоди.

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Разтворете желатина

Извадете формата от хладилника и върху белия крем наредете половинки ягоди. Отгоре залейте с изстиналия ягодов сироп и отново приберете в хладилника за 4 часа, докато напълно се стегне ягодово парфе.

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Наредете половинки ягоди
Ягодово парфе – нежно и вкусно
Ягодово парфе - нежно и вкусно
Покрийте с ягоди
Ягодово парфе - нежно и вкусно
Излейте желатина върху ягодите
Ягодово парфе - нежно и вкусно
Ягодово парфе

Перфектното ягодово парфе е готово!

Ягодово парфе - нежно и вкусно
Ягодово парфе – нежно и вкусно

Добър апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Панакота с ягоди

Десерт Негърче – незабравим вкус от детството

Лесна рецепта за пиле фрикасе

Ягодово парфе - нежно и вкусно7 съвета за бързо пролетно почистване

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе