Защо трябва да включите артишока в диетата си
Здраве и красота

Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Артишокът е нискокалоричен продукт, който съдържа редица микроелементи, фибри и витамин В9. Ядливите части на зеленчука са богати на антиоксиданти. Как да изберем правилния артишок и да го съхраняваме? Този зеленчук може да се приготви по различни начини. И важното е, че децата много го обичат.

Артишокът съдържа инулин и антиоксиданти, и има деликатен и сладък вкус. Но за да получите гастрономическо удоволствие от яденето на артишок, ще трябва да работите усилено, тъй като се ядат само две части от него, до които е доста трудно да се стигне: основата на листата и сърцевината под тях.

Ползи от артишока

Артишокът е източник на фибри

Защо трябва да включите артишока в диетата си?
Защо трябва да включите артишока в диетата си

Плодът съдържа много фибри, а именно инулин. Това са водоразтворими диетични фибри със сладникав вкус. Инулинът се счита за пребиотик. Ферментира се от полезната микрофлора на дебелото черво.

Инулинът има положителен ефект върху жизнените му функции, което дава благоприятен ефект върху цялостното здраве. Полезният микробиом регулира чревната функция. А инулинът спомага за усвояването на необходимите за организма микроелементи калций и магнезий.

Антиоксиданти в артишока

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Частите от плода, които се консумират, се отличават с висока концентрация на антиоксиданти (фенолни вещества, антоцианини, каротеноиди). Каротеноидите имат положителен ефект върху зрението и предотвратяват катаракта и макулна дегенерация.

В допълнение, артишокът съдържа: витамин B9 (за клетъчно обновяване, пълноценен растеж на децата и развитие на плода при бременни жени, възстановяване на организма след заболявания). Калий (К) (за функциите на нервната система, мускулите, нормализиране на кръвното налягане), мед (Cu), желязо (Fe), магнезий (Mg), манган (Mn).

Как да изберем артишока

Когато купувате артишок, е важно внимателно да разгледате съцветието: листата и стъблото. Съцветията трябва да са плътни, със стегнати листа, без петна. Стъблото на пресния артишок е леко влажно и ярко оцветено. Не трябва да се реже: зеленчукът ще издържи по-дълго със стъблото.

Как се съхранява артишокът?

Артишокът се съхранява в хладилник. Но се препоръчва да готвите зеленчука веднага, тъй като той бързо губи ценните си хранителни качества.

Как се готви артишок?

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Някои сортове могат да се консумират сурови: дребни зеленчуци от сорта Violet Provençal, както и tudela.

Плодовете се мариноват в зехтин, запържват се и се използват като компонент на пълнежа, който се приготвя за пица.

Големите плодове се подлагат на термична обработка, от която се вземат сърцевината и основата на листата. Зеленчукът се готви 10-50 минути на пара/в тенджера под налягане. Сърцевината на варения зеленчук може да се сервира с оцетно-горчичен дресинг, ядки и билки.

Свинско месо, омлети и различни салати вървят добре с артишок. От този плод се приготвя вкусно пюре.

Това е важно да запомните! Цветовете и твърдите листа на този здравословен зеленчук не се ядат.

Как действа Артишок за отслабването – естествено средство за отслабване

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Не знаете как да се отървете от излишните мазнини в тялото си и искате да се върнете към идеалното си тегло? Знаем, че е трудно да отслабнете. Но всички ние погрешно мислим, че за да свалим излишните килограми, ще трябва да гладуваме. Това мислене обаче е погрешно, защото, за да отслабнем, трябва само да поддържаме балансирана диета и да включваме редовни упражнения. Освен това можем да се насладим на храни, които ще ни помогнат да отслабнем, като артишок.

Артишокът е влакнесто растително растение с ниско съдържание на мазнини и пълно с фибри. Това са питателни членове на семейството на слънчогледа. И ако сте напълнели, то артишокът за отслабване е идеален за вас.

Какво представляват артишокът?

Научното наименование на артишока е „Cynara scolymus“. Артишокът е зеленчуково растение, което принадлежи към семейството на слънчогледа.
Знаете ли, че цветните пъпки на растението (преди цветята да разцъфтят) са ядливи части? Освен това на немски се нарича „ artischoke “, „ artichaut “ на френски, „ alcachofa “ на испански и „ chao xian ji“ “ на китайски.

Това зеленчуково растение има биоактивни вещества, наречени апигенин и лутеолин. Въпреки това, антиоксидантната активност на цветните глави на артишока е най-висока, отчетена в зеленчуците. Така това растение има над 140 разновидности, от които само 40 се отглеждат и продават в търговската мрежа като храна.

Освен това екстрактите от листата на артишок са по-ценни от самият зеленчук. Тъй като наличието на полифенолни съединения е по-високо в листата на това растение.

Няколко много важни съединения в екстракта от листа на артишок са:

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?
  • Цинарин: Това съединение действа върху чернодробните клетки, за да увеличи производството на жлъчка.
  • Цинаропикрин: Това е съединението, което прави вкуса на артишока горчив.
  • Цинарозид: богат е на противовъзпалителни свойства.
  • Стероли: Това помага за намаляване на количеството холестерол, абсорбиран от червата в кръвния поток.
  • Ябълчена киселина: Това е органична киселина, присъстваща в артишока.

Хранителни факти за артишок за отслабване

Калорийният прием на артишок е много нисък. Има по-малко от 1% мазнини.

В порция от 100 грама артишок:

Защо трябва да включите артишока в диетата си?
Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Предимства за здравето на артишока

Наличието на фибри в артишока насърчава храносмилането и допринася за здравословна загуба на тегло. Освен това това зеленчуково растение регулира нивата на кръвната захар и холестерола в кръвта. Освен това помага и за подобряване на здравето на сърцето.

По този начин основните антиоксиданти като кверцетин и галова киселина предотвратяват рака и са от полза за здравата кожа и коса.

И така, тук споделяме още няколко здравословни предимства на артишока:

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?
  • Диабет: Инулинът (комплекс от естествени захари, присъстващи в корените на различни растения и използвани медицински за изследване на бъбречната функция) е въглехидрат, който се метаболизира бавно в човешкото тяло и е сред компонентите, които са полезни при диабет. Инулинът е с високо съдържание на фибри, следователно помага за понижаване на нивата на кръвната захар и контролиране на нивата на холестерола в тялото. Освен това това зеленчуково растение има силата да се бори със запека.
  •  Против стареене: Има няколко проучвания, които показват, че кремът с екстракт от артишок намалява възпалението и подобрява кръвообращението в кожата и тялото. Това също може да помогне за намаляване на увисването и грапавостта на кожата.
  •  Храносмилане на мазнини: Едно от най-добрите предимства на включването на артишок във вашата диета за отслабване е, че те съдържат цинаризин. Това е вещество, което насърчава жлъчната секреция. Така се улеснява усвояването на мазнините и се избягва налепването на течности с диуретичен ефект.
  • Артишок за отслабване: Приемът на калории в артишока е много нисък и има по-малко от 1% мазнини. Също така наличието на цинарин спомага за стимулиране на жлъчната секреция. Това насърчава храносмилането на мазнините. Въпреки това има диуретичен ефект, който може да помогне за предотвратяване на задържането на течности. Отслабващите свойства на артишока се дължат на три неща: ниско съдържание на калории, диуретичен ефект и способността да преработва мазнините, така че човешкото тяло да ги изхвърля по-лесно.
  • Детоксикация: В допълнение, тъй като артишокът действа като пречистващо и регенериращо средство за червата, бъбреците и черния дроб, може да се каже, че благоприятства и насърчава функциите на черния дроб. За детоксикация можете да включите вода от артишок за пътуване за отслабване . Можете да включите тази вода в диетата си поне за 10-11 дни.

Различни начини за използване на артишок за отслабване

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Има много начини, по които можете да консумирате това зеленчуково растение в обичайната си диета. И така, тук споделяме няколко начина за консумация на артишок за отслабване. Тези начини ще ви помогнат да го запазите в диета за дълго време.

Чай :

Всеки се чувства освежен след отпиването на горещ сутрешен чай. Чаят от артишок е чудесен за сутрешна или следобедна напитка. С този чай можете да консумирате и домашно приготвени сладки, за да успокоите глада си. Също така, можете да използвате този чай в диета за загуба на мазнини за жени .

Как да си приготвите чай от артишок: Имате нужда от този зеленчук, сока от половин лайм и половин литър вода, за да направите този чай. Сварете нарязаните парчета артишок във водата и ги варете, докато омекнат и освободят хранителните си вещества във водата. По-късно добавете сока от лайм. Сега можете да го пиете горещ преди всяко хранене или когато почувствате глад.

Пюре от артишок:

За вечеря можете да приготвите пюре от артишок, тъй като е леко и ще засити глада ви.

Как се приготвя пюре от артишок: Първо сварете зеленчуците във вода, за да направите това пюре. Ако обаче искате по-концентрирано пюре, от съществено значение е да използвате малко вода, само за да го сварите.
От друга страна, сложете малко във водата черен пипер и джинджифил. След това добавете и зеленчука към врящата вода и го гответе за известно време. Накрая, за да постигнете гладка и гъста текстура на пюрето, последният ход е да поставите всичко в блендер и да го пасирате. Вашето пюре е готово.

Смути:

Смути от артишок за отслабване е страхотно за начало на деня и за ускоряване на метаболизма на тялото. Но в началото на много хора им е трудно да свикнат с вкуса му. Артишокът също се счита за естествена храна за отслабване.

Как да приготвите смути от артишок за отслабване: Първо добавете нарязаните парчета артишок с малко ананас, няколко бадема, сок от лайм и стевия. Сега смесете всичко и се насладете на вашето смути.

Други начини за консумирате артишок за отслабване под формата на:

  • Салати
  • Скара с други зеленчуци
  • В тестени изделия
  • Топла и студена супа
  • Топинги за пица
  • Сандвичи

Как да избирате и съхранявате артишок

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Има няколко важни неща, които трябва да имате предвид, когато купувате и съхранявате артишок:

Избор: Винаги избирайте зеленчук, който е компактен, твърд и тежък. Трябва да е плътен с големи листа. Подходящите артишокове за бране са тези с твърди глави. Стъблото на този зеленчук трябва да е месесто.

Съхранение на артишок: 

Спокойно можете да съхранявате артишока в хладилник. Но този зеленчук трябва да бъде опакован в пластмасов или алуминиев филм.

От друга страна, съхранението на вареният артишок трябва да се охлади напълно, преди да се съхранява в хладилника.

Поставяте измит артишок директно в хладилника за съхранение. Оставете преди това да изсъхне, защото от влагата зеленчуците се развалят.

Няколко интересни факти за артишока за отслабване

Тук споделяме различни интересни факти за артишока за отслабване:

  • Гърците и римляните са смятали артишока за афродизиак.
  • В няколко страни на жените е било забранено да консумират артишок до 16-ти век, като се имат предвид свойствата на зеленчука като афродизиак.
  • Испания и Франция са двата най-големи производители на артишок в света.
  • Първото споменаване на артишок е направено някъде между 40 и 70 г. сл. н. е. В много книги се смята и за лечебно растение.

Накратко, артишокът е група зеленчуци, които имат ядливи листа. Артишокът помага по много начини. Тъй като помага за понижаване на холестерола, насърчаване на загуба на тегло, предотвратяване на чернодробни заболявания и бъбречни заболявания и много други неща. Въпреки това, високата антиоксидантна сила помага за предотвратяване на рак, борба със сърдечно-съдови заболявания, богат източник на желязо за борба с анемията, подобряване на здравето на кожата и т.н.

Артишокът може да се консумира суров, но е трудно смилаем, така че обикновено се готви. Можете лесно да ги приготвите на пара, да ги варите, да ги печете на скара, да ги печете, да ги печете и т.н., за да се насладите на здравословните предимства на храненето с артишок.

Често задавани въпроси за артишок:

Защо трябва да включите артишока в диетата си
Защо трябва да включите артишока в диетата си?

Помагат ли артишокът за загуба на мазнини по корема?

Да! Освен това е доказано, че артишокът има пребиотичен ефект. Това означава, че те могат да помогнат за насърчаване на растежа на здрави бактерии в червата. Това може да има положително въздействие върху цялостното здраве на храносмилането и може също да допринесе за загуба на тегло и намаляване на коремните мазнини.

Какво се случва, ако консумирате артишок всеки ден?

Редовното включване на артишок в диета може да подпомогне нивата на холестерола, кръвното налягане, здравето на черния дроб, лошо храносмилане и нивата на кръвната захар.

Добър ли е артишокът за отслабване?

Да, артишокът е добър за отслабване.

Суперхрана ли е артишокът за отслабване?

Артишокът понякога се нарича суперхрана, защото е богат на антиоксиданти.

Артишокът все още ли е добър, ако е консервиран?

Да, артишокът все още е добър, когато е консервиран. Това означава, че артишокът е запазил полезните си свойства за организма и ще бъде крехък, когато се яде.

Добър ли е екстрактът от листа на артишок за отслабване?

Да, екстрактите от листата на артишок са добри за отслабване. Екстрактът от листа на артишок също служи като естествено слабително средство, премахвайки нежеланите отпадъци и токсини от тялото.

Заключение: Тази статия в списанието е написана, за да ви помогне да направите изцяло здравословен и по-добър избор на храна. Така че, бъдете наясно и се пазете. Важното нещо, което трябва да имате предвид, е вашето собствено здраве, преди да започнете диета, която е ограничителна. Винаги търсете съвет от лекар/диетолог преди да започнете, ако имате някакви притеснения.

Tagged ,
на горе