Женшен се използва в традиционната китайска медицина от векове.
Това бавно растящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено.
Пресният се прибира преди 4 години, докато белият се прибира между 4–6 години, а червеният се прибира след 6 или повече години.
Има много разновидности на тази билка, но най-популярните са американският Panax quinquefolius) и азиатският (Panax ginseng).
Американският и азиатският женшен се различават по концентрация на активни съединения и ефекти върху тялото. Според някои по-стари изследвания се смята, че американският действа като релаксиращ агент, докато азиатският сорт има ободряващ ефект.
Тази билка съдържа две важни съединения: гинзенозиди и гинтонин. Тези съединения се допълват взаимно, за да осигурят ползи за здравето.
Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“
Тук може да си направите абонамент за здраве:
https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova
Телефон за връзка: 0882 00 3263
4 доказани ползи за здравето от женшен
1. Съдържа антиоксиданти, които могат да намалят възпалението
Женшенът има полезни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Някои проучвания в епруветка показват, че екстрактите от женшен и гинзенозидните съединения могат да инхибират възпалението и да намалят окислителното увреждане на клетките, което може да допринесе за хронично заболяване .
Резултатите са обещаващи и при хората.
Едно проучване при 12 активни мъже установи, че краткосрочната добавка с екстракт от американски женшен намалява мускулните увреждания, предизвикани от упражнения, и намалява маркерите на възпаление в сравнение с плацебо.
По-голямо проучване през 2014 г. проследява 71 жени в постменопауза, които приемат 3 грама (g) червен или плацебо дневно в продължение на 12 седмици. След това бяха измерени антиоксидантната активност и маркерите за оксидативен стрес.
Изследователите заключават, че червеният може да помогне за намаляване на оксидативния стрес чрез увеличаване на антиоксидантната ензимна активност.
2. Може да е от полза за мозъчната функция
Женшенът може да помогне за подобряване на мозъчните функции като памет, поведение и настроение.
Някои проучвания в епруветка и животни показват, че компоненти в женшен, като гинзенозиди и съединение К, могат да предпазят мозъка от увреждане, причинено от свободните радикали.
Интересното е, че едно проучване при 6422 възрастни възрастни установи, че редовната му консумация в продължение на поне 5 години е свързана с подобрена когнитивна функция по-късно в живота.
Друго малко проучване показа, че приемането на 200 милиграма (mg) американски значително подобрява работната памет след 3 часа в сравнение с плацебо.
Той също може да помогне за облекчаване на стреса и може да предложи ползи при депресия и тревожност.
Нещо повече, други проучвания откриват положителни ефекти върху мозъчната функция при хора с болестта на Алцхаймер.
3. Може да засили имунната система
Според проучване женшенът притежава мощни антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства и може да подобри функцията на имунната система.
Интересното е, че едно изследване върху животни установи, че екстрактът от червен женшен увеличава броя на имунните клетки и повишава нивата на антиоксиданти в черния дроб.
По подобен начин друго проучване при 100 души показа, че приемането на 2 g корейски червен на ден в продължение на 8 седмици значително повишава нивата на имунните клетки в сравнение с плацебо.
Въпреки това са необходими повече проучвания при хора, за да се разберат потенциалните ефекти върху имунната функция.
4. Може да има потенциални ползи срещу рак
Женшенът може да бъде полезен за намаляване на риска от някои видове рак.
Доказано е, че гинзенозидите в тази билка помагат за намаляване на възпалението и осигуряват антиоксидантна защита.
Клетъчният цикъл е процесът, чрез който клетките нормално растат и се делят. Гинзенозидите могат да бъдат от полза за този цикъл, като предотвратяват анормалното производство и растеж на клетките.
Преглед на няколко проучвания заключава, че хората, които приемат женшен, могат да имат 16% по-нисък риск от развитие на рак.
Той може също така да помогне за подобряване на здравето на хора, подложени на химиотерапия и може да намали страничните ефекти и да подобри ефекта от някои лечения на рак.