40 минути
40 минути
80 минути
много порции
Студената млечна баклава е не толкова популярен десерт, но веднъж опитате ли я, то тя вече винаги ще присиства във вашето меню. Лека на вкус, но и толкова пристрастяваща. Перфектен десерт за всеки ден, но и за по-изискани вечери, защото видър и впечатлява още на пръв поглед.
Необходими продукти:
За шербета:
3 чаши захар (250мл)
2 чаши вода (250мл)
500 мл прясно мляко
За баклавата:
2 пакета фино точени кори
250 гр краве масло
1 чаша олио (250мл)
По средата:
1 чиния орехи (по-едро смлени)
3 супени лъжици шам фъстък на прах (по избор)
Отгоре:
3 големи лъжици какао
2 лъжици пудра захар
цял ситно нарязан черен шоколад
малко шам фъстък на прах
Ето как да сготвите най-вкусната баклава:
Начин на приготвяне:
Първо, започваме с нашия шербет. Това е сместа, с която ще полеем баклавата след като я изкараме от фурната. За него ни трябват 3 чаши (250мл) захар и 2 чаши (250мл) вода. Оствяме сместта да заври на слаб котлон и изключваме когато вече се появят балончетата.
Оставяме сместа да изстине и след това добавяме 500мл прясно мляко на стайна температура и 3 пакетчета (по избор) ванилия.
Докато изстива нашият шербет- взимаме 250гр краве масло и една чаша (250мл) олио и ги слагаме на котлона докато маслото се разтопи. Това ще ни бъде сместа за между корите.
Вече трябва да сме си проготвили 2 пакета фино точени кори, една чиния с по-едно смлени орехи и малко шам фъстък на прах. След това започваме да редим корите като всяка се маже с масло.
Тук е важно да разделим общо двата пакета кори на две- 2/3 от тях са за долния слой на баклавата, а 1/3 са за горния.
Когато вече сме сложили 2/3 от корите идва време за средната част, която се състои от много орехи и шам фъстък. След това пак продължаваме по същия начин.
Като свършим с корите, изсупваме останалото масло върху баклвата и изчакваме да попие, за да мойе да я нарежем.
След като вече е попила сравнително, внимателно я нарязваме на малки правоъгълничета. И в същото време нагряваме фурната на 180 градуса.
Печем я до получаване на този златист цвят на коричката– около 30-40 минути, в зависимост от фурната – затова е хубаво да се следи.
Сега вече я оставяме за 2-3 часа да попие преди последната стъпка, която е поръсването с како, пудра захар, черен шоколад и малко шам фъстък.
След като ни изстива и попива баклавата, смесваме 2 лъжици пудра захар с 3 лъжици какао и поръсваме отгоре.
Нарязваме ситно един цял черен шоколад и също го поръсваме отгоре. След това добавяме на вяко парче по малко шам фъстък и баквата ни е готова за сервиране, приятен апетит!
Вижте и още интересни рецепти при нас:
Лесна бобена салата с печени чушки