Според традицията за Бъдни вечер на обредната трапезата има 7, 9 или 11 постни ястия и едно от тях са постни зелеви сарми. На Бъдни вечер се събира цялото семейство и трапезата се подрежда край огнището. Месят се обредни хлябове – за Коледа, за коледарите, за дома. На масата се слагат постни зелеви или лозови сарми, баница с тиква, пълнени чушки, варено жито, боб, мед, ошав, плодове, вино, орехи.
Тук ще ви покажем как да си приготвите вкусни постни зелеви сарми в глинен съд, които са основно ястие на празничната трапеза. Заедно с обредния хляб, постните готвени ястия са основна част от обредния ритуал в навечерието на Коледа – Рождество Христово.
Необходими продукти
Продуктите за постни зелеви сармички са лесни. Използвайте зелевия сок, за да станат много сочни и вкусни.
Нарежете лука и го задушете в олиото. Добавете предварително изчистения и измит ориз към лука, посолете и разбъркайте. Сложете подправки: черен, червен пипер, магданоз или чубрица. По желание сложете кимион за вкус. В плънката може да сложите орехи и стафиди за плътен и страхотен вкус.
Второ
Когато оризът е готов, увийте в зелев лист сарми и ги наредете в съда, като предварително го застелете със зелеви листа, за да не залепват за дъното. Поставете порцеланова чиния върху тях и залейте със зелевия сок, така че да покрие половината от сармиите.
Трето
Варете ястието на тих огън. Гответе около 90-100 минути. Когато са готови, може да севрирате леко охладени или студени. Ще бъдат още по-вкусни!
Ако не обичате кимион или червен пипер, не ги слагайте. Гарантиран страхотен вкус!