Справяне с детската ревност
Психология

Справяне с детската ревност

Детската ревност е свързана с детронацията на по-голямото дете, когато се роди бебе в семейството, казват психолози. Всяко дете има своя собствена форма на преживявания. Това дори не е ревност, а е сериозна криза за промяна на света. Този въпрос се задава много често от родителите.

Как да се справите с детската ревност?

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Първо, трябва да разберете, че ревността под една или друга форма е неизбежна. Всичко се променя за първото дете. Довчера беше единственият или най-малкият, и изведнъж – бум! Нещо малко и крещящо привлича вниманието на мама. И на татко. И сега вече не е най-сладкият, а трябва да изчака, докато това чудо яде или спи.

Психолозите дори имат термин за това: „детронизация“ – тоест детрониране. Детето обикновено изпитва приблизително тези чувства. Казват, че само за най-възрастните е по-трудно. Това е мит. Всичко е индивидуално, зависи от детето, неговите личностни особености и отношенията в семейството. Дори в едно и също семейство различните деца могат да реагират по различен начин на появата на бебето. Понякога дори е по-трудно за средното дете, отколкото за голямото, защото положението на най-голямото винаги е привилегировано.

Представете си, че вашият любим съпруг доведе втора жена в къщата. Тя е добра, прекрасна. Тя може да ви е приятна като човек и дори като жена. Но с пристигането й, всичко се променя. Съпругът вече не е само твой, кухнята също, докосва ти тенджерите и окачва пердетата си на прозорците ти. И най-важното, съпругът ти ти казва – добре, аз я обичам, нека и нея обичаме! Съгласете се, няма да е лесно.

Но едно дете преживява приблизително същото. И, ако в повечето страни един мъж може да има само една жена, то ние можем да имаме колкото си искаме деца. И няма да питаме детето за това (ще кажа веднага, че няма нищо лошо в това, вие имате деца за себе си, а не за по-големите деца).

Какво препоръчваме да направите:

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Дайте на детето правото да чувства това, което изпитва.

Кажете му: „Не е нужно да обичаш брат си, да го целуваш, да го държиш в ръцете си. Решихме да го родим, направихме го за себе си, не за теб. Имаш право да останеш студен към него. Въпреки това, все още те обичаме.“

Ако детето ви не показва негативни емоции (например, защото му забранявате да чувства), не е факт, че то наистина няма да ги изпита. А потиснатите чувства са бомба със закъснител. След това по-големите деца изкарват количката с по-малките от гаража (истинска история). Или се опитват да го изхвърлят през прозореца (също истинска история).

Посветете максимално време на по-големия (или на най-притеснения).

Средните деца обикновено трудно се адаптират и има много причини. Не е лесно за средните деца. Не им е лесно на възрастните хора. Не им е лесно и на чувствителните деца. Въпреки че има и такива, за които това остава незабелязано.

Не принуждавайте детето да ви помага.

Не е задължително то да бъде бавачка и помощник. То е точно като вашето дете. То също е малко. Но, ако поеме инициатива, насърчавайте го. То може да ви даде памперсите, да ви помогне да изберете дрешка, да пее песни на бебето, докато сте в тоалетната, да търси залъгалка и т.н. Но само, ако иска.

Не го правете възрастен.

Да, в сравнение с бебето изглежда огромно. Но това е илюзия. То е същото дете като вчера, когато бяхте бременна. То се нуждае от вашите грижи точно толкова, колкото и вчера. Дори повече от вчера, защото то ще усети любовта ви повече. И така няма да порасне изведнъж.

Бъдете готови за връщане назад, регресия.

Изведнъж голямото ви дете може да започне да иска памперси, залъгалки, количка, слинг. Дори и да е вече на десет. С раждането на всяко дете нашите по-големи деца започват да играят на „бебе“. За някои са достатъчни няколко дни, други са заседнали за по-дълъг период. Позволете им да направят това, хранете ги с лъжичка, не им се карайте, ако пропуснат тоалетната, заведете ги в леглото им. Не е трудно, но решава много проблеми. Играйте с тях – люлейте ги на ръце, повивайте ги, дайте им шише мляко и биберон, возете ги в количката. И проблемът ще бъде решен по-бързо.

Майната му на перфекционизма.

Няма да можете да правите същите неща с по-голямото си дете, както преди. Няма да можете да отделите еднакво внимание на всички деца. Няма да сте винаги на разположение, както преди. Приемете го. Вие не сте нито желязо, нито гума. Вие също сте живи и трябва да си починете. Давайте колкото можете, искрено и с любов. Това е достатъчно.

Не го прогонвайте.

Да, първият месец ще е по-труден с бебе и по-голямо дете. Но не се опитвайте да улесните живота си, като изпратите голямото си дете в лагера на баба. Това може да влоши ситуацията. По-добре е да останете вкъщи всички заедно за месец или два, и едва след това, например, да отиде на гости на баба, ако е необходимо. Не го изгонвайте от леглото си, ако е спало с вас довчера. Не го местете веднага от детското легло в по-голямо креватче. Това може да влоши проблема.

Разлика от 4 години е доста удобна за майката. Но за децата не е толкова интересно да бъдат заедно по-късно. По наблюдения, колкото по-малка е разликата между децата, толкова по-добре могат да се развият отношенията между тях, но повече се натоварват родителите. Когато разликата е по-голяма, за родителите е много по-лесно, но децата нямат много общи интереси.

Периодът на адаптиране на големите деца към бебето може да варира. Основното нещо е да не се притеснявате. Не се опитвайте да ги направите приятели. Те ще се сприятелят сами, ако ги обичате и останете спокойни. Чувството за вина може да изкриви връзката ви и да създаде допълнителни проблеми за по-голямото ви дете. Говорете с него, обяснете, покажете му снимки от детството, кажете му как е направил същото като бебето сега (седнал, ходел, говорил). Дайте, колкото можете. Така или иначе, няма да е перфектно.

Ефективни начини за справяне с ревността при децата

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Ревността е сложна, защитна реакция, която може да възникне, когато човек усети заплаха за ценен обект или връзка. Ревността при децата обикновено възниква, когато любовта и привързаността на родителите се разделят с появата на брат или сестра. Очарователно е, че ревността при децата обикновено се свързва повече с майката, тъй като много малки деца са склонни да бъдат по-близо до майката.

Ревността е често срещана емоция при децата, въпреки че е една от най-неприятните емоции, които могат да изпитат. Емоцията се поражда от страха да не загубят любовта и вниманието на своите родители и възпитатели. Може също така да предизвика гняв, безпокойство или негодувание към други братя и сестри. В допълнение, децата може да имат чести разногласия или битки, ако ревнуват от брат или сестра или приятел.

Вашето разбиране, че ревността е естествена емоция, е първата стъпка в подпомагането на вашето дете.

Родителски грешки, които причиняват ревност при децата

Поведението на родителите може да бъде причина за ревност в детството. Например, децата често са нетърпеливи да впечатлят и търсят допълнително внимание от родителите си. Едно дете може постепенно да развие ревност, ако родителите винаги обръщат повече внимание на едно дете, отколкото на други.

По-долу са някои от родителските грешки, които могат да причинят ревност.

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Твърде много глезотии

Ако глезите детето с прекалено много глезене, то може да се почувства непокорено у дома. Когато ново дете се появи в семейството или попадне на по-силен приятел от тях, те се чувстват несигурни. Децата могат да почувстват новороденото или приятеля като причина за тази несигурност. Те могат да страдат от депресия, когато не получават желаното внимание и могат да развият комплекс за малоценност в бъдеще. Тази несигурност може да се прояви и като агресия при децата , ако не бъде адресирана по подходящ начин.

Прекомерна защита

Прекомерната защита на детето и след това един ден да го освободите от лапите би означавало, че внезапно го оставяте в пустинята. Те могат да станат резервирани, плахи и срамежливи, което да доведе до ревност, когато види уверено дете.

Авторитарно родителство

Свръхконтролът върху детето също е друга грешка, която родителите правят, като по този начин пораждат ревност у тях. Установяването на строги правила и разпоредби без обяснение на причината ще повлияе на детето. Те растат с липса на самочувствие и се чувстват по-малко достойни от своите братя и сестри или приятели.

Сравняване с другите

Друга опасна грешка, която родителите допускат, е да сравняват децата си едно с друго. Сравненията могат да доведат само до ревност, съперничество и липса на самочувствие. Детето, което се чувства омаловажавано, може да се превърне в манипулативно дете, тъй като може да започне да копнее за успеха и притежанията на другото дете или дори може да развие неприязън към него.

Създаване на нездравословна конкуренция

Карането на децата да извършват една и съща дейност и сравняването на техните резултати би създало нездравословна конкуренция между тях. Едно дете може да е по-малко квалифицирано от другото, но настояването да извършват една и съща дейност с подобна прецизност може да се окаже погрешно и да доведе до ревност.

Ред на раждане

Понякога родителите могат да обърнат повече внимание на дете въз основа на реда му на раждане. Например, първият брат или сестра може да ревнува новородената си сестра или брат, когато види, че родителите им обръщат повече внимание. С появата на новороденото по-големите деца може да се почувстват детронирани, което може да доведе до ревност.

Признаци на ревност в детството и зрелостта

Справяне с детската ревност
Детската ревност

В детството може да забележите признаците на ревност, когато децата ви играят едно с друго. Ще бъде толкова често, че ревнивото дете може да удари другото дете и да се държи така, сякаш това е просто игра.

Честите признаци на ревност при възрастни и деца могат да включват :

  • Фалшиви оплаквания за човека, на когото завиждат
  • гняв
  • Безпокойство
  • Свръхбдителност
  • Притежателно поведение
  • Свръхчувствителност
  • Може да се държи раздразнено, нетърпеливо, безизразно или дори да излезе от ситуацията, когато другите получават добри комплименти
  • Не разбират намеренията на другите
  • Тормози другите
  • Враждебност
  • Незрялост
  • Параноя или подозрение
  • Може да обясни, че постиженията на другите са без борби
  • Може да копира човек, на когото завижда, но да го избягва

Признаци на ревност могат да се видят при бебета на четири до пет месеца, когато вниманието на майка им се е отклонило към някого или нещо друго.

В зряла възраст ревността е по-очевидна, тъй като те говорят за другия и пречат на напредъка му. Ревността може да попречи на отношенията с възрастни и много от тях може да не чувстват щастие в живота си. Натрупаните през годините страхове и тревожност могат да увеличат риска от определени психични разстройства. Може да помогнете на детето си да се освободи от ревността в детството, за да избегнете тези последствия в бъдеще.

Ревността при децата – как да се справим с нея

Имате ли дете, което изглежда лесно ревнува? Изглежда ли, че не могат да се радват на постиженията или успехите на другите и постоянно искат това, което другите имат?

Ако е така, тогава тази статия е идеална за вас!

Избягването на ревността в децата ви може да бъде трудно, но с правилните стратегии и последователна комуникация от вас като родител, управлението на тези чувства на завист може да стане по-управляемо.

Ще обсъдим различните форми на ревност при децата и ще предоставим практични съвети за това как ефективно да им помогнем да се справят с тези емоции на ревност. Всички родители искат детето им да расте без петното от ревност – нека работим заедно за намирането на хармония, а не на караници в домовете ни!

Идентифицирайте признаците на ревност при вашето дете

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Признаците на ревност при детето могат да варират, но обикновено включват изблици на гняв или сълзи, проява на агресия към братя и сестри или връстници, правене на сравнения между себе си и другите или задържане на обич.

Ако не се адресира правилно, ревността може да причини отрицателни резултати за психологическото развитие на вашето дете.
Ако разпознаете някой от тези признаци в детето си, важно е да обърнете внимание на корена на ситуацията и да измислите решения, които да му помогнат да се справи с чувствата си.

Предприемането на подходящи действия от самото начало ще гарантира, че детето ви няма да изпита по-сериозни проблеми, докато продължава да расте.

Ето 5 признака на ревност при децата:

  • Нежелано внимание: Децата, които проявяват ревност, често стават прилепливи и изискват внимание. Те може да поискат повече прегръдки или да не искат да напуснете стаята.
  • Несигурност: Ревнивите деца често се чувстват несигурни и ще изразят това чрез негативно поведение като наругаване, тормоз или злоба към другите.
  • Лоша концентрация: Ако детето изпитва ревност, може да има трудности да се съсредоточи върху задачите или работата в училище.
  • Притежание: Ревнивото дете може да прояви собственическо поведение към своите играчки или вещи, да се разстрои, ако някой друг иска нещо, което му принадлежи, дори ако то се споделя редовно с останалите в семейството.
  • Агресия: Някои ревниви деца ще проявяват агресия към братя и сестри или връстници по привидно незначителни въпроси поради скритото им чувство на ревност и несигурност от загубата на внимание от възрастни или връстници.

Помогнете на детето си да разбере, че е нормално да изпитва ревност

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Ревността е нормално чувство сред децата, което не трябва да се пренебрегва или осъжда. Като родители е важно да разпознаете и помогнете на детето си да разбере тази емоция.

Проведете честен разговор с детето си за ревността и обяснете защо го изпитва, когато види, че други хора около него привличат внимание. Бъдете отворени и повишете осведомеността за това как да се справите, когато възникнат тези трудни моменти.

Напомнете им, че не са сами в чувствата на ревност, особено след като младите умове често са завладени от емоции.

Можете също така да опитате дейности като водене на дневник, за да им помогнете да изразят чувствата си и да насърчите здравословния диалог между вас двамата.
Ключовият извод е вашето дете да помни, че изпитването на ревност не го прави лош човек – това просто означава, че го е грижа дълбоко за нещо , което в крайна сметка е знак за растеж и зрялост.

Задавайте на детето си отворени въпроси за чувствата му

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Когато се справяте с чувството на ревност при децата, важно е да имате открит и честен диалог.

Един от начините да улесните такава дискусия е да зададете на детето си отворени въпроси за неговите емоции. Това им помага да изразят думите на силните емоции, които може да изпитват, позволявайки по-нататъшно разбиране и приемане.

Отворените въпроси също могат да помогнат да се изследват скритите причини за ревността, които могат да бъдат всичко – от ниско самочувствие до страх.

В крайна сметка ясната комуникация и здравословните разговори са ключът към намаляване на чувството на ревност сред децата.

Насърчавайте самосъстраданието и стратегиите за самообслужване

Когато се справяте с ревността при децата, е важно да насърчавате състраданието към себе си и стратегиите за самообслужване.
Да можеш да мислиш положително за себе си е от ключово значение за подпомагане на децата да развият инструменти, които могат да им помогнат да управляват чувствата си на ревност.

Това може да включва дейности като положителни утвърждения, водене на дневник и разпознаване на силните страни и способностите, които детето може да притежава.

Родителите могат също така да насърчават навици за самообслужване като редовни упражнения, здравословни модели на сън и балансирано хранене чрез ролеви модел и осигуряване на безопасно пространство за детето да изследва различни хобита и дейности.

Доказано е, че стратегиите за самообслужване с подкрепата на родителите оказват влияние при подпомагането на децата да се справят с емоциите на ревност.

Осигурете възможности на децата да се свързват с другите

Справяне с детската ревност
Детската ревност

Предоставянето на възможности на децата да изграждат смислени взаимоотношения с други хора е чудесен начин да им помогнете да управляват чувствата на ревност.

Важно е родителите да дадат приоритет на свързването на децата си с приятели и семейство, както лично, така и виртуално, тъй като това поставя основата за тяхното социално развитие. Освен това позволява на по-младите им умове да разберат концепцията за различни видове взаимоотношения като приятелства, братя и сестри и семейство.

Освен това, той осигурява отдушник, където те могат да изразят себе си без осъждане или отмъщение и следователно да вземат по-здравословни решения, когато са изправени пред изблици на ревност.

Позволяването на децата редовно да участват в дейности, които им носят радост, като същевременно имат възможност да взаимодействат с другите, ще им помогне да развият здравословни стратегии за справяне, когато се сблъскват с проблеми, свързани със завистта.

Моделирайте здравословни начини за взаимодействие с другите

Родителството е акт на балансиране и когато става въпрос да научим децата си на здравословни начини за взаимодействие с другите, моделирането на поведението, което искаме да видим, е от ключово значение. Важно е да обясните защо поведението на ревност е нездравословно, както и как може да бъде вредно за взаимоотношенията.

Като възрастни трябва да се стремим да покажем на децата си как да се справят с ревността, както бихме искали те да управляват своята собствена: без да прибягват до обидни думи или агресивно поведение.

Преподаването на ценности на емпатия и разбиране за себе си и другите чрез ролеви игри и открити разговори за чувствата може да помогне на децата да се научат как да се чувстват сигурни в отношенията си със семейството и приятелите, вместо да прибягват до ревността като средство за справяне.

В заключение:

В крайна сметка справянето с ревнивото поведение на вашето дете означава да му помогнете да намери собствения си баланс с емоциите, другите хора и стратегиите за реагиране на ситуации.

Чрез рано идентифициране на признаците на ревност, използване на отворени въпроси за мотивиране на любопитството и растеж, помагане на детето ви да разбере, че е нормално да изпитва чувства на ревност, учейки го на стратегии за самосъстрадание, предоставяйки възможности за връзка с другите и моделирайки здравословни начини за взаимодействие в отношенията – можете да дадете възможност на детето си да развие чувство на самоувереност, докато се учи как да управлява не само собствения си вътрешен живот, но и външния си свят.

Чрез тези действия можете да поставите здрава основа, която насърчава здравословни социални взаимодействия, които ще допълнят всички аспекти на личностното развитие в дългосрочен план.

Tagged , ,
на горе