10 мин. минути
3 часа минути
3 минути
6 порции
Днес ви предлагаме да приготвите необичайна, но невероятно вкусна лютеница с тиквички. Всички свързват лютеницата с домати и пипер. Междувременно вече няколко години подред приготвям тази сладко-кисела лютеница с тиквички. Особено след като през настоящия сезон тези зеленчуци са два пъти по-евтини от доматите и чушките.
Настържете лука на ситно ренде. Вземете тиган или тенджера с дебели стени, налейте в него олио, загрейте го и добавете настъргания лук. Запържва се за 5 минути.
Настържете тиквичките на ренде, добавете в тенджерата и оставете на силен огън за 15 минути. В същото време непрекъснато разбърквайте сместа от тиквички.
След това намалете огъня до минимум, покрийте с капак и оставете да къкри 2 часа. Поглеждайте в съда на всеки 20 минути и разбърквайте съдържанието.
Сега добавете доматеното пюре, разбъркайте и оставете да къкри още половин час. Лютеницата може да загори на този етап, така че я следете внимателно. Добавете останалите съставки – сол, черен пипер, карамфил, босилек. По желание добавете чесън и люта чушка. Това е за тези, които обичат пикантно.
Смесете всичко, оставете на огъня още 5 минути. Сваля се от котлона, пасира се с блендер или пасатор на пюре.
Добавете оцет, разбъркайте. Разпределете в буркани, затворете ги и оставете да изстине.
Сервирам тази лютеница с тиквички към ястия с месо или други като – качамак или паста. Ако не сте добавили чесън по време на варенето, можете да я овкусите , когато отворите буркана.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Рецептата за запеканка от тиквички с кайма е ненадминат деликатес за лятна вечеря