Гюзлеми – вкусни банички с домашно точени кори на тиган! Това е любимата закуска на цялото ми семейство! Има доста варианти и различни рецепти на тесто за гюзлеми, но аз от години ги приготвям само по тази рецепта! Тестото винаги става меко и еластично и лесно се разточва.
Ето рецептата за най-вкусните гюзлеми:
Необходими продукти:
500 г брашно
300 мл хладка вода
1 суха мая (7 г)
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
60 мл олио – за намазване на тигана
около 100 г меко масло – за намазване на баничките, когато се изкарат от тигана
Начин на приготвяне:
Първо пресейте брашното, добавете към него солта, разбъркайте добре и направете кладенче.
В хладката вода (не много топла) добавете сухата мая и захарта и оставете настрани да се активира за около 5 – 10 минути.
През това време пригответе и натрошете сиренето.
Изсипите течността с маята в кладенчето и заместе меко и нелепнещо тесто.
Оставете го за около 10 минути да отпочине.
След това го разделете на равни части, които оформете на топчета.
Веднага започнете да разточвате на кора. Ако тестото започне да лепне, поръсете с много малко брашно, но не прекалявайте с него.
Намажете разточената кора тънко с меко масло, поръсете със сирене и сгънете всеки край към средата така, че да се получи плик като краищата леко се застъпват.
Минете отгоре леко с точилката (без натиск) още веднъж.
Изречете готовите гюзлеми в тиган с незалепващо покритие намазан с няколко капки олио на средна температура. Може да се изпекат и на сач, стават още по вкусни.
Готовите гюзлеми- банички намазвам с много малко масло веднага след като са изкарани от тигана/сача.