25 октомври и частично слънчево затъмнение

25 октомври и частично слънчево затъмнение
Астрология Интересно

25 октомври и частично слънчево затъмнение

Частично слънчево затъмнение ще се наблюдава утре 25 октомври. Тази година астрономичното явление ще може да се проследи и от България. То ще бъде видимо от Европа, Урал, Централна Азия, Западна Азия, Южна Азия и Североизточна Африка.

Какво представлява слънчевото затъмнение

Слънчевото затъмнение е явление в астрономията, при което Слънцето остава изцяло или частично скрито за Земята. Причина да не виждаме Слънцето е диска на Луната, защото тя застава между Слънцето и Земята. Трите небесни тела се разполагат в една и съща линия.

От територията на България то ще се вижда най-добре от град Кърджали и в Североизточна България.

При това астрономично явление, Луната ще закрие около 33% от слънчевия диск от тази част на България. По време на затъмнението реално може да забележим намаляване на Слънцето през деня.

Видове слънчеви затъмнения

Наблюдават се няколко вида слънчеви затъмнения.

Пълно слънчево затъмнение имаме, когато Луната закрива изцяло Слънцето и е най-близо до Земята.

Пръстеновидно слънчево затъмнение имаме, когато Луната е далече от Земята и тогава Слънцето се вижда като пръстен около Луната.

25 октомври и частично слънчево затъмнение

Хибридно слънчево затъмнение – в някои части на Земята се вижда пълно, а в някои като пръстеновидно.

Частично слънчево затъмнение е най-често срещано. Тогава Слънце, Луна и Земя не са точно на една и съща линия и Луната закрива само част от Слънцето.

Кога ще се наблюдава от България

В България то ще може да се проследи в ранния следобед на 25 октомври. За София продължителността на космичното явление ще бъде около 2 часа. За София частичното слънчево затъмнение ще започне в 12:27 часа. За Варна началото ще бъде в 12:29 часа, а краят – в 14:54 часа.

На този линк може да наблюдавате затъмнението на живо, ако нямате възможност да го видите.

Към стрийма ще има специални кадри от телескопа и експертни коментари.

Частичното слънчево затъмнението на 25 октомври ще бъде последното за тази година. Ще имаме ново хибридно и много рядко слънчево затъмнение на 20 април 2023 година.

Също така, учените и специалистите предупреждават да не се гледа пряко към слънчевата светлина и да не се поставят слънчеви очила. За да се предпазят очите от Слънцето, трябва да се използва стъкло, което специално се опушва на пламъка на горяща свещ или се носят специални за случая очила.

Tagged , , , ,
на горе