Сбогом, тъга! Избирам да бъда щастлива
Психология

Сбогом, тъга! Избирам да бъда щастлива

Здравей, тъга! Преди време те допуснах до себе си. Не съжалявам, че ти позволих да превземеш тялото ми. Нито пък за сълзите, които пролях. Отдадох ти се. Не се съпротивлявах. През това време те опознах. Разбрах кога си най-силна. Защо идваш. И как упорито искаш да останеш. И знаеш ли какво? Не се страхувах от теб. Ти ми показа, че няма как да разбереш какво е щастие, ако не изпиташ и тъга. И ми показа коя съм аз, когато съм най-тъжна и уязвима.

Но не искам повече да оставаш. Тръгвай си. Време е. За нещо ново. Ново начало. Нови чувства. Не те искам повече в живота си, тъга. Искам щастие. Заслужавам щастие. Стига толкова. Наситих ти се. Сбогом, тъга! Избирам да бъда щастлива. Днес. И всеки друг ден.

Въпреки привилегията, че сме живи, ние позволяваме на тъгата, стресът и безнадеждността да ни парализират. И се отдаваме на тези неприятни чувства. Предаваме се и забравяме, че сме тук, на тази земя, за да бъдем щастливи. Забравяме, че животът е прекалено кратък, за да го пропиляваме в самосъжаление, негодуване и негативни емоции.

За щастие има много начини, с които може да се сбогуваме с тъгата. Но преди това трябва да сме наясно, че няма да е лесно и се изискват огромни усилия.

Представяме ви някои от най-добрите начини, които ще ви помогнат да преминете през трудните и тъжни моменти.  

Забравете за съжалението и миналото

Може би в миналото сте допускали много грешки, но нали не смятате цял живот да носите този товар? Невъзможно е да върнете времето назад. Приемете го. Вие сте човешки същества, които е напълно нормално да постъпват грешно понякога. Ако съжалявате за миналото, никога няма да може да се насладите на настоящето.

Кога спряхте да мечтаете?

Помните ли, когато бяхме деца, колко много мечти имахте? И как очите ви искряха и широката ви усмивка не слизате от лицата ви, когато мечтаехте? Може би, когато пораснеш, осъзнаваш колко труден и различен е животът. Но мечтите са тези, които ни крепят и ни дават вяра и надежда за един по-добър и щастлив свят. Добре е да си спомните за всичко онова, за което мечтаехте като деца. И да последвате мечтите си, защото никога не е късно за тях.

Освободете се от стреса

Забравете за перфекционизма. Никой не е съвършен. Това е илюзия, която създава грешна представа за щастие. Защо трябва да си перфектен, за да бъдеш щастлив? Всеки човек е добър в различни неща. Следвайте целите си, но не се старайте към съвършенството. То е ваш враг. И ще ви донесе повече нещастие, отколкото удовлетворение. Наслаждавайте се на успехите си и на неуспехите. Защото само така ще се научите да живеете.

Винаги избирайте себе си

Избирайте себе си – всеки ден. Вашите мечти, вярвания, цели. Правете това, което ви прави щастливи. Не това, което ще направи родителите ви горди с вас или приятелите. Ако искате да следвате специалност „Медицина“, а семейството ви иска да станете адвокат – не записвайте „Право“. Винаги избирайте себе си и следвайте сърцето си. Само то ще ви отведе към щастието.

Не живейте, за да впечатлите останалите

Впечатлявай себе си – всеки ден. Побеждавай страховете си, бори се здраво за това, което искаш. Но не пропилявай времето и енергията си, за да впечатлиш останалите хора. Достатъчно е да бъдеш добър човек, за да се гордее семейството ти с теб. Винаги ще се намери някой, който да не те харесва. Нима ще искаш и него да впечатлиш? Струва ли си?

Какво е важно за теб

Направи си списък с нещата, които са важни за теб и тези, които не са. Не се отклонявай от главните цели и не инвестирай време и енергия в това, което не е от особено значение за теб. Когато подредиш приоритетите си, ще ти е много по-лесно да вземаш решения занапред.

Направи промяна

Излез от зоната си на комфорт. Направи нещо различно, нетипично за теб. Човек трябва да опита от всичко, докато е жив. Няма нищо по-приятно от това да опиташ нови неща и да усетиш различни от сегашните емоции. Придобий нови умения в различни за теб области. Ако останеш в зоната си на комфорт, много скоро ще се почувстваш отегчен и неудовлетворен от живота си. От теб зависи по какъв начин и дали ще избереш да живееш. Или просто ще съществуваш.

Живей в настоящия момент

Не допускай грешката да пропуснеш да се насладиш на настоящия момент, спомняйки си за миналото или в притеснения за бъдещето. Единственото, което има значение е моментът тук и сега. Който ти се дава само веднъж. Ако живееш само в миналото или бъдещето, ти си причиняваш повече болка, отколкото може да си представиш. Чувстваш постоянна тъга или напрежение. Защо си го причиняваш и забравяш да живееш? Не може да промениш миналото си, нито пък да спреш това, което ти е писано да се случи.

Мисли повече положително. Вярвай в живота. В щастието. В Бог. Вярата и положителните мисли могат да направят чудеса с теб и живота ти. Просто повярвай.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , ,
на горе