Принципът 80/20, който ни прави по -щастливи

Принципът 80/20, който ни прави по -щастливи
Психология

Принципът 80/20, който ни прави по -щастливи

 

 

Искате ли да станете по -щастливи, по -влиятелни, по -богати? Приложете принципа 80/20 в живота си и скоро ще видите значително подобрение в качеството на живот.

Принципът 80/20 , често наричан Законът на Парето , е естествен закон, който показва, че усилията и възнаграждението не са равномерно разпределени .

Когато бяхме деца, вярвахме, че всички наши усилия ще ни донесат еднакви награди.

В зряла възраст обаче това не е така. Принципът 80/20 показва, че малко количество от нашите действия (около 20%) води до големи (около 80%) награди / резултати, които постигаме.

Останалите наши дейности (около 80%) генерират много малко от нашата награда / резултати.

 

История на принципа 80/20

Принципът 80/20 е предложен от италианския икономист Вилфредо Парето .

Чрез своите изследвания той установи, че малък процент от населението (около 20%) притежава по -голямата част от богатството (около 80%).

Независимо от държавата или от периода, през който е живял, Парето установява, че разпределението на богатството е неравномерно балансирано.

Това показва, че истинската стойност на всеки ресурс, като време, енергия, пари, се крие в начина, по който използваме този ресурс.

Всъщност, ако инвестираме повече от нашите ресурси в дейности, които извличат най -високи ползи, като същевременно намаляваме дейностите, които носят малко възнаграждение, можем значително да подобрим живота си, като същевременно правим по -малко. Това е истинската красота на принципа 80/20 .

 

Три примера за принципа 80/20 в ежедневието

Принципът 80/20 може да се приложи към почти всяка област от живота ви, така че е невъзможно да обхванете всичко тук.

По -долу са най -често срещаните примери за принципа 80/20.

 

УПРАВЛЕНИЕ НА ВРЕМЕТО

Повечето професионалисти непрекъснато се опитват да правят повече с по -малко. Опитваме се да работим все по -усилено в наши дни. Идва от стремеж към ефективност. Но ефективността е безсмислена, ако вие самите сте неефективни на първо място.

 

 

Какво е предимството да правиш повече, ако не постъпваш правилно? Ето защо трябва да се съсредоточите върху важността. Принципът 80/20 ви позволява да се съсредоточите върху важността, защото важността е естеството на принципа 80/20 .

Що се отнася до управлението на времето , става въпрос за идентифициране на задачите, които носят най -добри награди и гарантират, че те определено ще бъдат там. Всичко останало просто не е приоритет.

За да можете да приложите принципа 80/20 за управление на времето, първо трябва да знаете:

 

Вашата цел

Вашите ценности

Областите на живот, които са най -важни за вас

Мечта за всяка от тези области

Вашата стратегия за постигане на тази мечта

Цели, които ще ви позволят да приложите тази стратегия

Цялата тази информация ще ви позволи да решите кое е важно и кое не е важно.

 

Тогава можете да отделите повече време за важни неща и по -малко за тези, които не са толкова важни.

 

ПАРИ

Що се отнася до парите, принципът 80/20 ни учи да купуваме само това, което има значение .

Той също така ни учи да намерим истинска стойност. Стойността се основава на това, което е наистина важно за вас, а не за другите.

Когато премахнете всички ненужни разходи за неща, които не добавят истинска радост или стойност към живота ви, имате повече пари за харчене за това, което наистина има значение за вас. В същото време ще можете да инвестирате и да умножите богатството си .

Принципът 80/20 също ви помага да определите най -добрите начини да подобрите състоянието си.

Съвет: Спестявайте 10% или повече от приходите си всеки месец и ги поставяйте в спестовна сметка с най -високия лихвен процент, който можете да намерите.

Спестяването на 10% от доходите ви всеки месец в спестовна сметка с висока лихва ще ви помогне бързо да натрупате голяма сума пари. Всеки месец вашият доход ще расте със сложна лихва. Сякаш невидим приятел ви помага да спестите. Колкото по -рано започнете да спестявате, толкова по -добре, защото умножаващият ефект в крайна сметка ще ви донесе умножаваща се радост.

 

ВРЪЗКИ

Връзките могат да бъдат едно от най -красивите неща в живота, но могат да бъдат и едно от най –болезнените.

Принципът 80/20 ви позволява да идентифицирате хората, които носят най -голяма радост и стойност в живота ви. Това са хората, с които трябва да прекарвате повече време.

За съжаление животът рядко е лесен и повечето хора в крайна сметка отделят време за онези, които крещят по -силно и предявяват най -големи изисквания към тях. Въпреки това, чрез прилагане на принципа 80/20, вие ще започнете да отделят време и внимание на тези, които го заслужават. Това ще ви позволи да изградите по -добри отношения, които ще ви помогнат да увеличите удоволствието си от живота.

От друга страна, в живота на всеки човек има малък брой хора, които причиняват по -голямата част от проблемите. Тези хора имат изисквания към вашето време и внимание, които далеч надхвърлят стойността, която носят в живота ви.

Прилагането на принципа 80/20 ви позволява да идентифицирате тези хора, за да можете да ги премахнете от живота си .Не е нужно да проявявате насилие, можете просто да откажете да им отделите време и внимание.

Съвет: идентифицирайте сред приятелите и познатите си тези хора, които ви носят радост и ценност в живота. И инвестирайте времето и вниманието си в тези хора.

 

Tagged , , ,
на горе