10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
Разни

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Идеи за постно Коледно меню, които комбинират традиция, вкус и здравословни съставки. Открийте лесни, ароматни и празнични постни ястия за Бъдни вечер и Коледа. Постната Коледна трапеза е символ на традиция, смирение и домашен уют. Тя ни събира около топли ястия, изпълнени с аромати, които напомнят за старите семейни рецепти. Постното меню не означава компромис с вкуса – напротив, то може да бъде изключително разнообразно, богато и празнично. Ето 10 идеи за постни ястия, които ще направят Коледата ви вкусна, уютна и незабравима.

Не е нужно да гладувате – вижте тези изумително вкусни постни ястия

Постни рецепти, които дори месоядите ще харесат

Постни салати за всеки повод

Идеи за постно Коледно меню: Традиционни и модерни вкусове за празничната трапеза

1. Боб в гърне

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 500 г боб
  • 1 голяма глава лук
  • 2 моркова
  • 1 домат или 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Джоджен, чубрица, сол
  • 3–4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Накиснете боба за няколко часа или за една нощ. На следващия ден излейте водата, налейте прясна и го кипнете за 10 минути, след което отново сменете водата – така бобът става по-лек. Залейте го с чиста вода и го сложете да се вари на умерен огън. Добавете ситно нарязания лук, морковите, олиото и доматите. Овкусете с червен пипер, джоджен, чубрица и сол. Ако използвате гърне, прехвърлете сместа в него, затворете и гответе във фурна на 160–170°C около 2–3 часа. Ако варите в тенджера, дръжте на слаб огън и добавяйте вода при нужда, докато бобът стане напълно мек и сосът се сгъсти. Получава се ароматно, топло и много уютно коледно постно ястие.

2. Постни сарми с ориз

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 1 буркан зелеви листа или лозови листа
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • Магданоз, черен пипер, сол
  • Олио

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и моркова на ситно и ги задушете в малко олио, докато станат меки и ароматни. Добавете измития ориз и го разбъркайте, докато стане стъклен. Посолете и овкусете с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Налейте около 1 чаша топла вода и оставете плънката да къкри 5–6 минути, само докато оризът леко набъбне. Подгответе листата – ако са по-кисели, изплакнете ги, а ако са дебели, изрежете жилката. Сложете по лъжица от плънката в центъра на всеки лист и завийте стегнати сарми. Подредете ги плътно в тенджера, като правите редове една върху друга. Покрийте сармите с чиния, за да не се развиват по време на варенето, и залейте с топла вода, докато течното ги покрие. Варете на тих огън около 40 минути, докато оризът напълно омекне и ароматите се смесят. Получават се сочни и много ароматни постни сарми – истинска класика за коледната трапеза.

3. Постни сарми с боб

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • Зелеви или лозови листа
  • 300 г сварен боб
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • Червен пипер, джоджен, сол
  • Олио

Начин на приготвяне:

Сварете боба предварително, докато стане напълно мек, но без да се разпада. В тиган загрейте малко олио и задушете ситно нарязания лук и настъргания морков, докато омекнат и започнат да ухаят сладко. Добавете сварения боб, разбъркайте добре и овкусете с червен пипер, джоджен и сол. Можете леко да намачкате част от зърната, за да се получи по-свързана и плътна плънка. Подгответе листата – ако са от кисело зеле, изплакнете ги, за да регулирате солеността, а при лозови листа ги бланширайте за минутка, за да омекнат. Поставете по лъжица от плънката в центъра на листото и завийте сармите стегнато, за да не се разтворят при готвене. Подредете ги плътно в тенджера или глинен съд, като можете да ги притиснете с малка чиния. Залейте ги с топла вода – колкото да ги покрие – и ги оставете да къкрят на тих огън около 40–50 минути. Ако предпочитате още по-богат вкус, може да ги изпечете в глинен съд във фурната за същото време. Сармите с боб стават изключително ароматни, плътни и с наситен вкус – идеални за постната коледна трапеза.

4. Ориз с гъби

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. ориз
  • 300 г гъби
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • Черен пипер, сол, копър
  • Олио

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган или тенджера загрейте малко олио и добавете ситно нарязания лук. Задушете го, докато стане прозрачен и омекне, след което прибавете настъргания или нарязан на ситно морков. Гответе няколко минути, докато зеленчуците омекнат и започнат леко да ухаят сладко. Добавете нарязаните гъби – можете да използвате печурки, манатарки или смес. Разбъркайте и оставете да се готвят, докато пуснат течността си и тя почти се изпари. Така ястието става по-ароматно и концентрирано. Прибавете измития ориз и разбъркайте добре, за да се „запечата“ в мазнината и аромата на зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и малко копър. След това налейте около 3 чаши топла вода и оставете сместа да заври. Можете да продължите готвенето по два начина:

  • На котлона: намалете огъня, похлупете и варете, докато оризът поеме течността.
  • Във фурната: прехвърлете в тава и печете на 180°C до пълно набъбване и леко зачервяване.

Получава се ароматен ориз с наситен вкус на гъби – идеално постно основно ястие.

5. Супа леща

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. леща
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Джоджен, сол
  • Олио

Начин на приготвяне:

Измийте добре лещата и я оставете да се отцеди. В тенджера загрейте малко олио и запържете ситно нарязания лук до прозрачност. Добавете настъргания морков и нарязания на кубчета домат. Задушете няколко минути, докато зеленчуците омекнат и пуснат аромат. Прибавете измитата леща и около 4–5 чаши вода. Овкусете с червен пипер, сол и джоджен. Разбъркайте и оставете супата да заври. Намалете огъня и варете на тих огън 25–30 минути, докато лещата омекне напълно и се сгъсти леко. За по-интензивен вкус можете да добавите една скилидка чесън, която да задушите с лука или да пасирате част от супата в края, за да стане кремообразна. При поднасяне поръсете с малко свеж джоджен или магданоз за аромат и цветен акцент. Резултатът е гъста, ароматна и много засищаща супа, която е идеална за топъл и уютен постен празничен обяд или вечеря.

6. Тиквички с ориз

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • Копър, черен пипер, сол
  • Олио

Начин на приготвяне:

Започнете с нарязването на лука на ситно. В дълбок тиган или тенджера загрейте малко олио и задушете лука до прозрачно състояние. Добавете измития ориз и разбъркайте добре, за да поеме ароматите. Подправете със сол, черен пипер и ситно нарязан копър. Налейте около 1 чаша вода и оставете ориза да къкри на слаб огън 5–6 минути, за да набъбне леко. Междувременно подгответе тиквичките: можете да ги нарежете на кубчета за по-бърза и лесна версия или да ги издълбаете за пълнене, ако желаете традиционен вид. Прибавете тиквичките към ориза, разбъркайте внимателно и прехвърлете сместа в тава или глинен съд. Залейте с около 1–1,5 чаши вода, покрийте с капак или алуминиево фолио и печете във фурна на 180°C около 30 минути, докато оризът поеме течността и тиквичките омекнат. Ако варите на котлон, оставете да къкри на слаб огън, докато водата се изпари и ястието стане кремообразно. В края на готвенето можете да поръсите още малко свеж копър за аромат и цветен акцент. Получава се леко, ароматно и засищащо постно ястие, идеално за коледната трапеза.

7. Маринован патладжан

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 3–4 скилидки чесън
  • Магданоз
  • 2–3 с.л. оцет
  • 4–5 с.л. зехтин
  • Сол

Начин на приготвяне:

Започнете с измиване на патладжаните и нарязването им на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете ги леко и ги оставете да отпуснат горчивината за 15–20 минути. След това ги подсушете с кухненска хартия. Загрейте малко зехтин в тиган и запържете патладжаните от двете страни до златисто, като внимавате да не ги разкашкате. Докато патладжаните се охлаждат, нарежете чесъна на ситно и магданоза на дребно. В голяма купа смесете зехтина, оцета, чесъна и магданоза. Добавете запечените или запържени патладжани и разбъркайте внимателно, за да се покрият равномерно с маринатата. Оставете сместа да престои поне 1 час на стайна температура, за да се овкуси патладжанът и ароматите да се смесят. За по-интензивен вкус може да го оставите и няколко часа в хладилник. Резултатът е вкусна, мека и ароматна разядка, която може да се сервира като гарнитура или като част от постната коледна трапеза.

8. Кьополу

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 3 червени чушки
  • 2 домата
  • 3 скилидки чесън
  • Сол, олио

Начин на приготвяне:

Патладжаните и чушките се пекат и белят. Пасирайте ги заедно с доматите, чесъна и малко олио. Подправете със сол. Получава се ароматна разядка, подходяща за питката.

9. Содена питка

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. оцет
  • 300 мл вода
  • 2–3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете брашното със солта и содата. Содата се активира от киселината на оцета, затова го добавете заедно с водата и олиото. Постепенно налейте течността при брашното, като разбърквате с лъжица, докато започне да се образува меко тесто. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и омесете леко, докато стане гладко и еластично. Не е необходимо продължително месене – достатъчно е да се съберат всички съставки добре. Оформете питката като кръгла или овална, поставете я върху тава, покрита с хартия за печене, и по желание сложете малка монета в тестото за късмет – традиция, която носи благополучие за дома. Можете да направите и плитки или да надупчите повърхността с вилица за по-красив вид. Печете във фурна, загрята на 180–200°C, около 35–40 минути, докато питката стане златиста и изпечена до дъното. След изпичане оставете да се охлади леко върху решетка, за да не се овлажни отдолу. Резултатът е ароматна, пухкава и мека питка, която се вписва перфектно в коледната трапеза и може да се сервира с мед или като придружител на постните ястия.

10. Баница с тиква

10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори
  • 700 г тиква
  • 150 г орехи
  • 150 г захар или мед
  • Канела
  • Олио

Начин на приготвяне:

Започнете с подготовката на тиквата – обелете я и настържете на едро ренде. В голяма купа смесете настърганата тиква със захарта (или меда, ако предпочитате по-меки сладки нотки). Оставете за 10–15 минути, за да пусне тиквата сок. За по-интензивен вкус може леко да задушите тиквата в малко олио за няколко минути, докато омекне, без да се превърне в каша. Междувременно пригответе корите. Намажете всяка кора с тънък слой олио, за да станат гъвкави и ароматни. Поръсете тиквената плънка върху кората, добавете смлени орехи и малко канела за аромат. Завийте корите на руло и ги подредете в предварително намазнена тава. Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 35–40 минути, докато баницата придобие златиста коричка. След изваждане можете да я полеете с малко мед или да поръсите с още орехи за допълнителен празничен ефект. Резултатът е ароматна, сочна и вкусна баница с тиква – класика за постната коледна трапеза, която съчетава сладостта на тиквата, хрупкавостта на орехите и топлия аромат на канелата.

Заключение

Тези 10 рецепти доказват, че постното меню може да бъде разнообразно, ароматно и изключително вкусно. Подходящи са както за традиционната Коледна вечер, така и за всяка зимна трапеза, която искате да изпълните с уют и домашен аромат.

Tagged , , , , , , , , , , ,
Работя като автор на статии в списание HappyWoman повече от 2 години. Основната ми дейност е създаването на уникални статии, които да информират и вдъхновяват читателите.
на горе