

10 минути
34 минути
45 минути
4 порции
Пълнени тиквички с кайма: Търсите перфектната рецепта за пълнени тиквички с кайма? Открийте как да приготвите това класическо ястие стъпка по стъпка за сочен и вкусен резултат. Лесна, бърза и любима на цялото семейство!
Лятото е сезонът на свежите зеленчуци, а тиквичките са безспорните кралици на градината. Ако търсите идея за лека, но засищаща вечеря, която съчетава най-доброто от летните дарове с богат вкус, то тогава сте на правилното място. Представяме ви класическата рецепта за пълнени тиквички с кайма на фурна – ястие, което носи усещане за домашен уют и е любимо на малки и големи.
Тази рецепта за Пълнени тиквички с кайма е лесна за изпълнение, но и позволява импровизации. Следвайте нашите стъпки, за да постигнете перфектния баланс между крехки, изпечени тиквички и сочна, ароматна плънка, завършени с неустоима коричка от разтопен кашкавал.
За да бъде ястието ви наистина сполучливо, изберете свежи и твърди тиквички със среден размер.
Подправки:
Следвайки тези лесни стъпки, ще се насладите на безупречен резултат всеки път.
Измийте старателно тиквичките под течаща вода и ги подсушете. Отрежете двата края (дръжката и основата). Разполовете всяка тиквичка по дължина, за да получите „лодки“. С помощта на малка лъжичка внимателно издълбайте вътрешността, като оставите борд с дебелина около 0.5-1 см. Запазете издълбаната част – можете да я нарежете на ситно и да я добавите към плънката за допълнителна сочност.
В дълбок тиган загрейте мазнината на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и го задушете за около 3-4 минути, докато стане прозрачен и мек. Прибавете настъргания морков и гответе още 2-3 минути.
Увеличете леко температурата и добавете каймата. С помощта на дървена лъжица я раздробете добре, докато промени цвета си и стане на трохи. Ако сте решили да използвате вътрешността на тиквичките, добавете я сега.
Когато каймата е готова, е време да добавите вкуса. Поръсете с червения пипер, сол и черен пипер (и други подправки по желание). Разбъркайте бързо за около 30 секунди, за да може червеният пипер да пусне аромата си, без да прегаря. Добавете доматеното пюре и доматения сок. Разбъркайте добре и оставете сместа да покъкри на слаб огън за 5-6 минути, докато сосът леко се сгъсти.
Загрейте фурната си предварително на 190-200 градуса. Намазнете леко дъното на подходяща тава. Подредете в нея издълбаните тиквени лодки. С лъжица напълнете всяка тиквичка обилно с готовата плънка. Налейте малко вода (около 1 пръст) на дъното на тавата – това ще помогне на тиквичките да се задушат и да не останат сурови.
Поставете тавата в загрятата фурна и печете за около 30-35 минути. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още 10-15 минути или докато тиквичките омекнат напълно (можете да проверите с вилица).
Когато тиквичките са почти готови, извадете тавата от фурната. Поръсете всяка лодка обилно с настърган кашкавал. Върнете във фурната за още 5-7 минути, докато кашкавалът се разтопи и придобие апетитен златист загар.
В заключение
Пълнени тиквички с кайма са повече от ястие – те са символ на лятната кухня, на споделените моменти със семейството и на удоволствието от вкусната домашна храна. Насладете се на тази вечна класика!
Да ви е сладко!
Да приготвим заедно още рецепти с тиквички:
Мариновани Тиквички в буркани за зимата