8 неочаквани неща, които вашето куче може да усети

8 неочаквани неща, които вашето куче може да усети
Домашни любимци

8 неочаквани неща, които вашето куче може да усети

Най-добрият приятел на човека – кучето, ни предлага не само безрезервна любов.

С домашния любимец обикновено имаме връзка, като никоя друга. Изглежда, че кучето ви познава по-добре от всеки друг и има причина за това. Благодарение на засилените си сетива кучетата могат да открият неща у хората, които дори не можем да осъзнаем. От бременността до промените във времето – експертът по домашни любимци Мелани Грифитс споделя с нас осем неща, които нашите четириноги приятели могат да открият преди нас.

  1. 1. Бременност

Вашето куче може да усети, че сте бременна, дори преди самата вие да сте разбрала този факт. С невероятното си обоняние то може да подуши хормоналните промени, които тялото ви преживява в много ранните етапи на бременността.

  1. 2. Раждане

Още по-впечатляващо е, че кучетата могат да усетят, когато сте близо до раждането. Ако сте в края на бременността си и установите, че кучето ви отказва да ви остави сама, това може да се случва, защото е усетило нова промяна в хормоните и знае, че скоро ще родите. Вашият любимец чувства нуждата да ви защити и ще стои възможно най-близо до вас.

  1. 3. Страх

Поговорката „Не се страхувайте, кучетата могат да помиришат страха ви“ може да звучи като високопарен израз, но вярвате или не – истина е. Страхът води до отделяне на адреналин и феромони, които кучетата могат да открият с невероятното си обоняние.

  1. 4. Когато си тъжна

Със сигурност сте го преживели. Вашето куче знае кога се чувствате тъжна и идва да сложи главата си в скута ви, сякаш за да ви утеши. Кучетата могат да разчитат емоциите ви дори без да казвате или правите каквото и да е. А когато усети тъгата, те ще направят всичко по силите си, за да се опитат да ви накарат да се почувствате по-добре.

  1. 5. Промени във времето

Освен забележителните си носове, кучетата имат много добре настроен слух и могат да усетят буря много преди тя да пристигне във вашия район. Ако вашето куче изглежда развълнувано при лошо време, може да е така, защото е на път да се разрази буря.

  1. 6. Когато сте почти у дома

Чудили ли сте се защо вашето куче вече е на прозореца, когато пристигнете пред къщата си. Обяснението на това свръхестествено поведение се свежда отново до неговите мощни сетива. Вашият домашен любимец може да помирише, че се приближавате и може да чуе стъпките ви или колата много преди да си помислите, че то може.

  1. 7. Болест

В продължение на много години кучетата са обучавани като кучета за медицинска помощ – да напомнят кога трябва да се приемат лекарства за ниска кръвна захар или да подтикват и помагат на стопанина си да стигнат до безопасно място преди да започне припадък при епилепсия. Те имат способности, които им позволяват да усещат болести и желанието да защитят стопаните си. Провеждат се дори опити за използване на кучета за откриване на някои видове рак.

  1. 8. Смърт

Има промени в хормоните, когато някой е близо до смъртта. Точно както кучетата могат да усетят кога животът е на път да се появи на бял свят, от другата страна на монетата те също могат да помиришат промените на хормоните в човешкото тяло, когато смъртта наближава.

Tagged , ,
на горе