6 погрешни схващания за здравословно хранене, в които хората все още вярват

6 погрешни схващания за здравословно хранене
Добра форма

6 погрешни схващания за здравословно хранене, в които хората все още вярват

Средствата за информация всеки ден ни заливат с толкова много съвети, че ако човек започва да ги следва всичките, може да полудее. Особено, ако не е проверил надеждността на източника.

Така се завърта един вихър от изобилие на заблуди, които се приемат от много хора за чиста истина. Нека да разберем кои от митовете за здравословните храни са просто погрешното мнение на някой си, а не сто процента истина.

Морската сол е по-здравословна от трапезната

Толкова по-здравословна ли е морската сол в сравнение с трапезната? Диетологът Михо Хатанака, създател на проекта ZEN Integrative Nutrition & Health, в своето изследване за ползите от морската сол казва, че в нея има толкова много натрий – основният критерий, по който морската сол се предпочита пред трапезната сол – колкото и в последната. Освен това този компонент е необходим за здравословното функциониране на тялото, така че е неразумно да се отказвате от него. Да, в морската сол има и други хранителни вещества като магнезий, калций, калий. Съдържанието им обаче е толкова незначително, че е по-добре да се набавят от други полезни продукти, отколкото да се увеличи количеството морска сол десетки или дори стотици пъти /което на практика е невъзможно/. За разлика от това, преработената готварска сол има една друга забележителна полза – йодът. Недостигът му в организма причинява здравословни проблеми като гуша, забавяне на растежа и когнитивни нарушения.

Сушените плодове имат по-малко калории от пресните

За да прозрете безумието на тази идея, може да сравните съдържанието на калории и в двете. Ето извадка от таблицата, предоставена от Министерството на земеделието на САЩ (USDA):

  • Пресен банан – 89 калории; сушен бананов чипс – 519 калории
  • Прясна ябълка – 52 калории; сушена ябълка – 231 калории;
  • Прясно грозде – 67 калории; стафиди без семки – 299 калории
  • Прясно киви – 61 калории; сушено киви – 120 калории

Както можете да забележите, съдържанието на калории в сушените плодове в най-добрия случай е два пъти по-голямо от калориите в пресните плодове. Но това не е единственият факт, който доказва, че ползите от сушените плодове са подвеждащи. Сушените плодове съдържат голямо количество естествени захари, които могат да повишат нивата на кръвната захар. Например, за диабетиците сушените плодове са забранени. За това говори диетологът и физиолог Натали Олсен, която съветва да се консумират сушени плодове само в минимални количества или дори напълно да се избягват.

Джинджифилът ускорява метаболизма

През 2012 г. международен екип от изследователи се зае да отговори на въпроса дали джинджифилът ви помага да отслабнете. За своя експеримент те заложиха на група мъже на възраст от 19 до 50 години с ИКТ (индекс на телесна маса) от 25-29,9 кг / м2, тоест с наднормено тегло. Участниците разработиха специална програма, която включваше не само специална диета и попълване на данни за психичното състояние, но и измерване на различни здравни параметри.

В проучване, публикувано в Metabolism, авторите подчертават, че джинджифилът помага за намаляване на глада. Но те също така отбелязаха, че засилването на метаболизма с джинджифил си остава една неизследвана тема. Учените предполагат, че при продължителна употреба на продукта евентуално може и да се появи подобен ефект, но това няма как да бъде гарантирано.

Печената ябълка има по-малко калории, отколкото тортата

Има изключения от всяко правило. И ако сравните калоричното съдържание на обикновена печена ябълка (44.3) с калоричното съдържание на супер-шоколадовата торта „Прага“ (400-500), тогава заключенията са ясни. Но от рецепта до рецепта има разлика.

Например, в рецептата за торта с печени ябълки и извара броят на калориите достига около 140, докато в постните сладкиши, приготвени специално за диабетици или хора на диета, тази цифра достига 145–160 калории. Всъщност калориите са по-малко, но много хора робуват на вече насадените погрешни схващания.

Хлябът без дрожди е по-здравословен

Това твърдение е безумно. Хлебната мая е ключова съставка при печенето, така че не е възможно да хлябът да втаса без мая. Твърденията за полезността на хляба без дрожди, както и за морската сол, са просто един маркетингов трик на търговците. Независимо от мащаба на производство на хлебния продукт, процесът на ферментация винаги остава същият. Този процес позволява на тестото да втаса. Самата мая играе ключова роля и допринася за добрата текстура, аромат и вкус на хляба. Така че хлябът без мая може да се класифицира като бира без вода, шоколад без какао и лютеница без домати.

Лененото масло трябва да се консумира на гладно

Лененото масло несъмнено е полезно – то допринася за здравето на сърцето, очите и подобрява храносмилането. Още Хипократ говори за свойствата на лена, чийто семена обичал да използва за облекчаване на храносмилателните проблеми. Въпреки това съветите за отслабване с ленено масло на гладно се равняват по ефикасност на тези за пиенето на оцет.

Експерти от Националния център за генетични изследвания MyGenetics, комбинирайки мненията на много лекари, подчертават в своите заключения, че не се препоръчва използването на ленено масло на гладно. Подобен метод за отслабване може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

След като изпиете една лъжица ленено масло на гладно, можете да нанесете силен удар на жлъчния мехур и панкреаса. Освен това, жлъчката ще навлезе в тялото и така усвояването на витамини и микроелементи ще се забави. Така че, внимавайте, когато се доверявате на различни съвети за здравословно хранене. Винаги проверявайте надеждността им, сверявайки ги с поне още един надежден източник.

Tagged , , ,
на горе